X AVISO DE COOKIES: Este sitio web hace uso de cookies con la finalidad de recopilar datos estadísticos anónimos de uso de la web, así como la mejora del funcionamiento y personalización de la experiencia de navegación del usuario. Aceptar Más información
GRUPO PLAZA

El primer divendres de cada mes 

La Masa Crítica també surt al carrer a l'estiu per reivindicar l'ús de la bicicleta

3/08/2019 - 

ALACANT. Aquest any se celebra el XVI Masa Crítica d'Alacant. Es tracta d'un moviment que es va originar a San Francisco, The Critic Mass, a l'any 1992. En 2003 va arribar a Espanya i a partir d'eixe moment es reuneixen un cert nombre de ciclistes que no falten a aquesta cita cada primer divendres de mes. Com aquest divendres.

La Masa Crítica és bàsicament una cita a la qual acudeixen ciclistes de forma espontània. Es queda sempre a la mateixa hora, a les 20 hores, i al mateix lloc, enfront de la plaça de bous d'Alacant, i és des d'allí des d'on s'inicia aquest passeig per la ciutat."No hi ha un recorregut establert, sinó que cada vegada que ens reunim hi ha un recorregut totalment improvisat. El ciclista que es posa primer és el que dirigeix al grup", senyala un dels participants. 

Aquest és un moviment que no solament té lloc a la ciutat d'Alacant, sinó que també s'organitza a les principals ciutats, com per exemple Madrid, Barcelona o València. Però també se celebra a altres ciutats del món, ja que aquest és un acte internacional. Allò que es pretén reivindicar amb aquest passeig és l'ús de les bicicletes, el transport no contaminant, i reduir d'aquesta manera el soroll que provoquen la gran majoria de mitjans. "Les bicis són un bon transport per a reduir la contaminació, els embussos, i, a més a més, contribueix a millorar la salut de les persones que practiquen aquest esport".

La Masa Crítica és un moviment que no té organització (i per tant no han de demanar permís per a eixir a pedalejar per la ciutat) ni dirigents, però tampoc és una manifestació ni una cursa. El lema d'aquest moviment és Somos Tráfico, ja que són un mitjà de transport de la mateixa manera que els cotxes, les motos, els autobusos o els camions. "Una altra de les coses que es pretén és la de desmentir el mite que la bici és un medi perillós, i és això el que volem aconseguir amb aquest passeig, que la gent veja que es pot circular", apunta Pedro García, un ciclista participant. 

Aquest moviment de ciclistes vol aclarir que açò és únicament un passeig per la ciutat que el pretén és visibilitzar l'ús d'aquest mitjà de transport. D'altra banda, sí que hi ha una associació, Alicante en bici, que es reuneix periòdicament amb l'Ajuntament, i el que pretén és millorar algunes instal·lacions com per exemple els carrils bici (han hagut bicifestacions per a donar-li més visibilitat). Però, aquest és un passeig pacífic.

Una altra de les coses que La Masa Crítica vol remarcar és que la pàgina de Facebook que tenen està dirigida per alguns dels participants. I la seua funció bàsica i principal és la d'animar, a través de les xarxes socials, a participar en aquest passeig. Per tant, "no és una plataforma que s'utilitze per a organitzar cap cosa, ja que ens demanen diners per fer-ho i no hi ha pressupost per a dur-ho a terme".  

Noticias relacionadas

next

Conecta con nosotros

Valencia Plaza, desde cualquier medio

Suscríbete al boletín VP

Todos los días a primera hora en tu email