GRUPO PLAZA

coneix ací totes les propostes de l'ivc fins a desembre

La nova temporada cultural a Castelló s'obri pas entre distància de seguretat i mascaretes

26/08/2020 - 

CASTELLÓ. La cultura és segura ha sigut una de les frases més repetides aquest dimarts al Teatre Principal de Castelló, que ha acollit la presentació del nou programa cultural que ofereix  l'Institut Valencià de Cultura a les comarques castellonenques. Baix el lema Retroba't amb la cultura, la secretaria autonòmica, Raquel Tamarit, i el coordinador de l'IVC a Castelló, Alfonso Ribes, han presentat la nova temporada (2020-2021), que s'obri pas amb il·lusió i molt de treball previ, però, com és evident, condicionada per les limitacions d'aforament i prenent totes les mesures de seguretat que indica Sanitat.

Si les activitats culturals a Castelló ja treien el cap molt tímidament en una situació normal -eclipsades per altres províncies, on es concentren la major part de propostes-, amb una pandèmia mundial pel mig la cosa es complica. Per això, des de l'IVC s'ha dissenyat un programa amb més de 150 propostes i varietats d'estils que impulsen la música, la dansa o el teatre al territori i que animen al públic castellonenc a retrobar-se amb la cultura. Un sector que, a la fi, ha sigut dels més damnificats per la crisi sanitària i on institucions, artistes i companyies han hagut de reinventar-se i adaptar les seues propostes per a poder seguir treballant, perquè tal com ha comentat la secretària autonòmica "la gent de la cultura també menja i també té família".

El Teatre Principal, l'Auditori, el Museu de Belles Arts, el Palau de Peníscola i l'EACC seran els principals punts de trobada per a aquest nou curs on destaquen noms com Ana Belén, Pablo Milanés, Blanca Portillo, Sílvia Pérez Cruz o Pep Botifarra. A més, tenint en compte la difícil situació per a tot el món, una de les novetats del nou programa cultural és la baixada de preus als abonaments generals trimestrals. També s'han inclòs més espectables, mentre que altres anys l'abonament trimestral solia incloure 8 espectacles, en aquesta temporada en seran 10 en el cas de l'Auditori i 9 al Teatre Principal. Per altra banda, els abonats podran assistir a altres activitats fora del seu abonament per un preu de 3 euros, independentment del preu concret de l'entrada per al públic general.

Aquesta nova temporada recull i reorganitza moltes de les obres que es van haver de suspendre al decretar-se l'estat d'alarma, i ve carregada de propostes didàctiques i familiars com, per exemple, la campanya La Menuda per als més menuts, que inclou activitats desenvolupades a l'Auditori, el Teatre Principal i el Museu de Belles Arts. La majoria d'aquestes activitats són gratuïtes per al públic familiar, i per a la resta tindran un preu de 4 euros. A més, a aquesta programació va associada una targeta amb la qual amb 5 visites acumulades a les activitats familiars organitzades en Castelló, es pot aconseguir una entrada gratuïta.

'Voronia' de la companyia La Veronal

El Principal acollirà 37 espectacles

El Teatre Principal oferirà un total de 37 espetacles al públic castellonenc, d'aquets 7 corresponen a la programació familiar i didàctica i 5 formen part del cicle Els dijous al Principal, dedicat a professionals valencians. L’inici de la programació al Principal s’avança aquesta temporada al 26 de setembre amb la companyia de dansa La Veronaluna de les més importants de l’Estat espanyol, i una de les seues creacions més reeixides, Voronia. També en dansa destaca la producció de l’IVC La mort i ladonzella.

Fins al mes de desembre, aquest esapi emblemàtic de la capital de La Plana recollira 20 espectacles més, entre els quals destaquen l'adaptació teatral de Mrs. Dalowway de Virginia Woolf amb Blanca Portillo com a protagonista; Traición, amb actors com Raúl Arévalo i Miki Esparbé; una versió lliure del Ricard III de William Shakespeare duta a terme per Miguel del Arco i Antonio Rojano, i Los hijos, drama amb consciència ecològica escrit per Lucy Kirkwood amb un repartiment on destaquen Susi Sánchez, Joaquim Climent i Elena Irueta.

A més, la companyia valenciana L'Horta Teatre estrenarà celebrarà a aquest espai l'estrena absoluta de Família normal, la seua darrera producció. Amb text de la dramaturga i actriu castellonenca Núria Vizcarro, i el muntatge de l’IVC Poder i santedat, del dramaturg Manuel Molins s'introduirà al públic en les clavegueres de l’Església catòlica.

Auditori: 60 propostes que van des del jazz fins a la música clàssica

Al voltant de 60 activitats tindran lloc aquesta temporada a l'Auditori de Castelló, 34 d'aquestes entre els mesos de setembre i desembre. En total, hi haurà 29 concerts de música clàssica, 8 concerts dins del cicle Un món de músiques, 6 concerts a l'Auditori Jazz Club, 4 a Territori CS i 9 propostes familiars i didàctiques que també inclouran tallers com Amb bombo i platerets per a famílies que esperen un bebé. La temporada començarà el pròxim 4 de setembre amb l'Orquestra de la Comunitat Valenciana que interpretarà El amor brujo de Manuel de Falla i la Simfonia núm.5 de Beethoven. Els següents concerts vindran de la mà de l'Orquestra ADDA Simfònica, el Trio Feedback i Zahir Ensemble, que s'insereixen en el Festival Esems.

A més, entre les propostes fins al mes de desembre destaquen la Jove Orquestra Simfònica de Castelló, amb un concert-homenatge a les persones afectades per la covid-19; la violoncel·lista Iris Azquinezer; l’Orquestra Simfònica de Castelló; l’Orquestra de Sant Petersburg amb el pianista guanyador del darrer premi Paloma O’Shea, Dimytro Choni; Mischa Misky, considerat el millor violoncel·lista del moment, interpretant Bach; l’Orkester Nord, de Noruega, o el percussionista castellonenc David Moliner acompanyat per l’orquestra Riot Ensemble.

El cicle Un món de músiques portarà a Pep Botifarra al Principal abans de d'acabe l'any, i estarà acompanyat per Pau Chafer i per l'Orquestra Simfònica de Castelló,  Pablo Milanés, Alba Molina, Aurora, Mathieu Saglio Quartet, Joan Miquel Oliver i Clara Peya. Per altra banda, dins de la programació de l'Auditori Jazz Club s'inclouran els concerts de Josemi Carmona amb Javier ColinaMartirio & Chano Domínguez, Chema Peñalver, Antonio Serrano, Thais Morell i Bebel GilbertoTambé es reedita el cicle Territori CS, dedicat a la música pop-rock castellonenca, representada per quatre dels grups més importants del moment: Annacrusa, Franelas, Propiedad Privada i Miss Black Emotion.

El grup castellonenc Annacrusa

Activitats didàctiques per a impolsar els museus

El Museu de Belles Arts i l'Espai d'Art Contemporani de Castelló continuarà amb la seua oferta expositiva i didàctica. Activitats familiars, concerts, obres de teatre i espectacles poètics i musicals protagonitzaran la programació dels museus, que a més acollirà propostes amb motiu del Dia Internacional dels Museus, ajornat a novembre a causa de la pandemia. Al Museu de Belles Arts es podran visitar les obres adquirides per Cultura de la Generalitat en 2019, que passena formar part de la Col·lecció d’Art Contemporani de la Generalitat Valenciana. També, les mostres fotogràfiques Els fills del Cérvol i Taro i Capa en elfront de Màlaga. Completa la programació el documental Hasta pronto, hermanos. Las Brigadas Internacionales en la Desbandá i la videoinstal·lació de Maya Marja Jankovic Cuarto elemento.

Altres propostes són 1920 Arafa cent anys, Les Arts al Belles Arts, Dalí, salvador de sí mateix i l’espectacle Vidas enterradas, que recuperarà la memòria de les víctimes dela Guerra Civil i el franquisme. La poesia ocuparà un lloc especial i estarà a l'abast del públic de la mà de dues grans figures de l’escena espanyola: Héctor Alterio, el 31 d’octubre, i Emilio Gutiérrez Caba, el 16 de novembre. 

L’Espai d’Art Contemporani acollirà d’octubre a gener l’exposició SOS, de Vicens Vaccaun dels artistes sonors més importants del moment. La mostra es complementa amb una trobada-conversa amb Valentín Roma. També s’ha programat l’activitat per al públic infantil Som colors, amb Irene García-Molina, i el taller Vibraccions:del gest al so, amb José Luis Miralles Bono.

Coneix ací la programació completa fins a desembre

Noticias relacionadas

next

Conecta con nosotros

Valencia Plaza, desde cualquier medio

Suscríbete al boletín VP

Todos los días a primera hora en tu email


Quiero suscribirme

Acceso accionistas

 


Accionistas