GRUPO PLAZA

LA CIUTAT BUSCA UN NOU ESPAI ON PODER JUGAR A PILOTA VALENCIANA

L'homenatge a l'últim trinqueter d'Alacant

Els clubs de pilota de Sella I de Parcent disputaran al mateix centre d'Alacant, la final del primer circuït de Llargues de la Comunitat el proper diumenge a les 12 del migdia.  La final ha sigut l'acte escollit per rendir-li homenatge a Julio Mas, pelotari alacantí, i fill de Joan, el propietari del darrer trinquet que va haver a la capital. Ara la ciutat busca un nou espai

17/12/2016 - 

ALACANT.  Julio Mas va passar part de la seua infantesa jungant a pilota al pati de sa casa, el trinquet que hi havia al carrer Vicent Inglada d'Alacant. Just entre els carrers Calderón de la Barca i Sant Vicent. Una volta el seu pare, Joan, va vendre-la, la ciutat va perdre l'últim espai per practicar este esport, arrancava la década del 50 del segle passat. Julio no va deixar de jugar a la pilota i va mantidre viva la seua afició de xiquet. “Anava a jugar pels pobles, jugavem a pilota mà en els frontóns. Jo dic que per eixa época vaig ser el campió de segona categoria. Jugaven en Benidorm. També en els pobles, encara que havíem venut el trinquet al meu pare li agradava molt el joc i anavem a vore partides a València”. Era l'època de Juliet d'Alginet, el Xiquet de Quart, el Rovellet de Dénia, el Xato de Pedreguer o el Faisero de Pinós, rememora Julio Mas.

Des d'aleshores Alacant no ha tornat a tindre un lloc tancat on jugar a pilota valenciana. I amb la manca d'un espai va anar caient l'afició a la ciutat. Ara Lluís Soler Carreró , mestre jubilat i pelotari porta anys amb la intenció de recuperar este esport a la capital.  Habilitar un espai on poder jugar a pilota i recuperar este tradicional esport valencià.  “A la Part del Tossal d'Alacant hi ha un frontó que volem que siga el proper trinquet de la ciutat. Es un espai que no té massa us i esperem que puga convertir-se en un espai fixe per a practicar la pilota valenciana a la capital”. Una proposta que ja li han traslladat al consistori municipal.


El 9 d'octubre ja es va a celebrar una partida d'exhibició en la modalitat de llargues entre els equips de Sella i Agost. El proper diumenge el carrer Jorge Juan d'Alacant será l'escenari de la final de llargues de la Comunitat entre els equips de Parcent i Sella.  Des de les 11 del matí hi haurà una partida de juvenils. I després será el moment de reconéixer la tasca  que durant dècades Julio Mas ha desenvolupat a la ciutat i a la resta de la provincia per mantindre viu el joc de la pilota valenciana. “La idea -comenta Lluís Soler- es que la gent torne a disfrutar de la pilota. Esperem que hi haja més gent que en la partida que es va celebrar el 9 d'octubre. Es una final així que esta vegada pense que vindrà prou gent de Parcent i també Sella. A banda dels que ja estiguen ací en Alacant.”

El trinquet del carrer Pelaio de València manté viva l'afició a la pilota a la capital de la Comunitat. Peró son els pobles els que mantenen l'afició, i són els equips de localitats com Sella, Agost i Parcent i tant altres els que realment mantene viu este tradicional joc valencià Per aixó tant Lluís com Julio desitgen que Alacant recupere un espai per a la práctica de la pilota. 

“Estem reconstruïnt el club de pilota valencia a Alacant.  Volem donar a conéixer la modalitat de llargues a Alacant. Es una de les raons per les que la ciutat acull esta final. A més del que es tracta es de que no es perga la memòria d'este esport. Es una de les raons per les que estem intentant promoure de nou la pilota en les escoles. Per ensenyar els xiquets la pilota valenciana. Et puc dir que el col.legi Costa Blanca te un trinquet, no és molt gran, peró es que ni els alumnes saven per a qué s'utilitza, está en desús”, conclou Soler.

Noticias relacionadas

next

Conecta con nosotros

Valencia Plaza, desde cualquier medio

Suscríbete al boletín VP

Todos los días a primera hora en tu email