Hoy es 22 de enero
GRUPO PLAZA

tribuna libre / OPINIÓN

À punt: treballadors al límit

Foto: FOTOAGENCIA VALENCIA
29/11/2018 - 

El 29 de novembre es compleix el cinqué aniversari del tancament d’RTVV. Una fita negra en la història del poble valencià que va deixar en l’atur més de 1.600 treballadors directes i altres tants indirectes. El sector audiovisual valencià va quedar desfet i amb la incertesa de no saber ni quan ni com es recuperaria el mitjà públic per excel·lència.

Han hagut de passar més de 4 anys per a recuperar este servei i poder gaudir d’un nou projecte de mitjà públic en valencià. Tots els sector implicats han viscut amb il·lusió la posada en marxa d’À punt. De les primeres emissions de la ràdio, en novembre de 2017, vam passar a les emissions en proves de la televisió en juny de 2018 i a conformar una graella que, en poc més de 4 mesos, pràcticament ofereix el mateix nombre d’hores de producció pròpia que s’oferien en RTVV.

Tot este camí s’ha fet contrarellotge i ha sigut possible gràcies, en bona part, a l’esforç i la professionalitat dels treballadors i treballadores que, tot i estar en una situació d'interinatge, han sabut donar el millor d’ells mateixos i han col·laborat perquè els valencians i les valencianes recuperaren un servei públic de qualitat i en valencià.

Fins ací la cara de la posada en marxa d’À punt. Però este èxit amaga una creu que cada dia que passa es més fosca i perversa. Es tracta de la situació que viu la plantilla de treballadors i treballadores. El ben cert és que les prop de 400 persones que conformen la plantilla actual de la CVMC i d’À punt viu moments de màxima tensió derivats d’un disseny de plantilla curt i allunyat de les necessitats reals, amb sobrecàrrega de treball i amb problemes en el reconeixement dels seus drets laborals.

S’ha volgut estirar més el braç que la mànega, però ningú no vol reconèixer que els falta tela per a estos patrons. Ben al contrari, es tornen a repetir errors dels passat i, quan el més adient seria rebaixar les pretensions inicials o esperar a temps millors, s'amaga el cap davall de l'ala i es nega una realitat que resulta insostenible des del punt de vista del respecte als drets laborals. A més, se n’aprofiten de les circumstàncies, donat la precarietat de la plantilla actual que, fins que se celebren oposicions, està en situació d’interinatge i a l’atzar dels canvis legals i normatius que s’aproven en les Corts.

Foto: KIKE TABERNER

En resum, les mancances i les equivocacions de polítics i gestors recauen en l’actualitat sobre la plantilla i es materialitzen en hores extres sense compensar, en complements salarials que no es paguen, en entrebancs per a fer possible la conciliació familiar o en aplicacions arbitràries i unilaterals de l’actual acord laboral.

El projecte que intenta desenvolupar la direcció de l’empresa, fonamentat més en la quantitat que en la qualitat, necessita de més personal, de més recursos i d’una redefinició dels objectius. No pot passar més temps que es continuen aprofitant de la bona voluntat i la disposició de l’actual plantilla perquè ni és suficient ni és just i perquè obligarà a judicialitzar les relacions laborals.

Des de la Secció sindical de la UGT en À punt, defensem un servei públic de qualitat al mateix temps que demanem una millora en la gestió, l’increment de la plantilla a les necessitats productives reals, l’estabilitat en l’ocupació, la millora de les condicions laborals i un marc regulador respectuós amb els treballadors i les treballadores.

De moment, l’empresa no ha posat damunt de la taula cap proposta de solució que no siga l’externalització de part del personal mitjançant l’externalització d’àrees operatives que hauria d’assumir com pròpies, però que terminen en mans privades. Sobre À punt plana la llarga ombra de les privatitzacions, que encara són parcials, però que avancen dia a dia i que posen en qüestió el model de gestió pública defensat pels partits que donen suport al Govern del Botànic.

Amb este panorama, el pròxim 14 de desembre votarem per elegir els membres del Comité d’Empresa de la CVMC i de la SAMC. Seran els nostres representants davant la direcció de l’empresa i vetlaran pels nostres interessos i els nostres drets. A ells i elles els correspondrà negociar un conveni col·lectiu que ha de ser l’eina que ens empare i ens protegisca contra els abusos.

Les eleccions del 14 de desembre marcaran un punt d’inflexió en Àpunt i des de l’UGT, fidels als nostres principis fundacionals, lluitarem amb força per un projecte comunicatiu públic, plural, de qualitat i al servei del poble valencià.

Juan Carlos Galera és secretari General d’UGT en la CVMC-SAMC

Noticias relacionadas

next

Conecta con nosotros

Valencia Plaza, desde cualquier medio

Suscríbete al boletín VP

Todos los días a primera hora en tu email


Quiero suscribirme

Acceso accionistas

 


Accionistas