GRUPO PLAZA

XXVII edició dels guardons

Així són els Ciutat d’Alzira 2015 de teatre i narrativa infantil i juvenil

Els premis, que es lliuraran el proper divendres, representen una dotació econòmica en conjunt de 65.500 euros

11/11/2015 - 

VALÈNCIA. Dues dones, una jove que cuida de l’altra més major, viuen juntes a l’últim pis d’un bloc d’apartaments buit a vora mar. Durant uns dies, una balena morta a pocs metres d’on viuen els fa companyia, però un dia, desapareix. És el punt de partida de Saqueig, del valencià Xavier Puchades, l’obra guardonada amb el X Premi de Teatre Palanca i Roca en el certamen Ciutat d’Alzira de 2015.

El text, segons el jurat del guardó –integrat per Salvador Bataller, Josep Palomero, Jordi Verdú, Joan Yago i Diego Gómez–, destaca per «l’ofici teatral de l’autor per a fer que una suma d’elements que, d’entrada, semblen totalment heterogenis, dispars, a poc a poc encaixen a la perfecció per a constituir finalment un conjunt homogeni que ompli l’escenari i la imaginació del lector».

L’obra de Puchades està inspirada en certs personatges i fets de la vida pública que acostumen a aparéixer en els diaris, i constitueix una reflexió sobre la condició humana. L’autor, que serà retribuït amb 6.000 €, és un experimentat dramaturg, director d’escena i guionista que té la seua pròpia companyia de teatre, Teatrencompanyia. Saqueig ha estat seleccionada entre 15 obres originals que optaven al guardó.

Per la seua banda, l’autora barcelonina Gemma Lienas ha otingut el XX Premi Fundació Bancaixa de Narrativa Juvenil, dotat amb 16.000 €, amb l’obra La venjança dels panteres negres, de la qual el jurat –format per Ramón Ferrer, Gonçal López-Pampló, Isabel-Clara Simó, Bernat Santabasilisa i Aida Ginestar– posa de relleu el «seu sentit del ritme, l’empatia que generen els personatges i el desafiament moral que planteja la història».

La venjança dels panteres negres presenta el relat de quatre personatges ben diversos que, a poc a poc, van enllaçant les seues històries en un context protagonitzat per les bandes juvenils i els seus encontres amb la policia. Lienas és autora de més de noranta títols que també contemplen novel·les per a adults com ara Vol nocturn o El final del joc. L’autora ha estat reconeguda en altres ocasions amb guardons com l’Andròmina de Narrativa, el de les Lletres Catalanes Ramon Llull o el de la Unesco per la tolerància.

En el camp de la literatura per als més menuts, l’obra guardonada amb el XX Premi de Narrativa Infantil Vicent Silvestre ha estat Mònica, Tonet i l’home que sabia fabricar flautes de canya, d’Enric Lluch, que serà recompensat amb 2.500 €. El text ha esta mereixedor del premi, d’acord amb el jurat –integrat per Bernat Bataller, Josep Lluís Doménech, Francesc Puigpelat, Josep Millo i Aida Ginestar–, pel «seu plantejament, realista i molt lligat a l’actualitat, així com per la seua capacitat de reflectir l’univers infantil».

L’obra aborda la història d’amistat entre dos xiquets –Mònica i Tonet– i Modu, un immigrant senegalés que viu en un molí abandonat. Els dos infants viuran la realitat més crua a la qual s’enfronten Modu i altres estrangers quan la policia els obliga a anar-se’n per no tenir la documentació. Lluch, provinent d’Algemesí, és membre del Consell Valencià de Cultura i autor d’un centenar de llibres, la major part dedicats als infants i joves. El 1996 ja va rebre aquest mateix premi en la seua primera convocatòria amb l’obra L’àngel Propulsat i el dimoni Emplomat.

La resta del palmarés dels Ciutat d’Alzira es desvetllarà el divendres en la gala que se celebrarà a la capital de la Ribera Alta. Els premis assoleixen enguany la XXVII edició amb 113 originals presentats en les diferents categories i una dotació econòmica total de 65.500 €, en un any en què els guardons han renovat la seua imatge gràfica.

Quant als guanyadors que encara no s’han fet públics, s’han presentat 18 originals al XXVII Premi de Novel·la Ciutat d’Alzira, que l’Ajuntament d’Alzira dota amb 16.000 euros. En el XXI Premi Europeu de Divulgació Científica Estudi General són 7 les obres que opten als 12.000 € amb què la Universitat de València patrocina el guardó. El XIV Premi d’Assaig Mancomunitat de la Ribera Alta, que aquesta entitat dota amb 8.000 euros, es decidirà enguany entre els 12 originals presentats. Per últim, al X Premi de Poesia Ibn Jafadja –dotat amb 5.000 euros per la UNED– s’han presentant 26 poemaris.

Per preparar el camí fins la gala d’entrega, els organitzadors del certàmen han preparat un cicle de conferències sobre llengua i literatura que es va inaugurar el passat 15 d’octubre i arribarà a la seua fi el proper dijous 12, quan se celebrarà la taula redona El valencià, una llengua viva. El debat, en el que participaran els lingüistes Eugeni S. Reig i Juli Jordà, serà moderat pel televisiu Eugeni Alemany, presentador, entre d’altres espais, del programa Trau la llengua de Canal 9.

Noticias relacionadas

next

Conecta con nosotros

Valencia Plaza, desde cualquier medio

Suscríbete al boletín VP

Todos los días a primera hora en tu email


Quiero suscribirme