Hoy es 24 de noviembre
GRUPO PLAZA

empreses des de l'interior | 'MAESTRARQ' rescata el patrimoni i fa més habitable l'entorn rural

Arquitectura amb ànima que desenvolupa l'economia del món rural des de Culla

12/06/2022 - 

CASTELLÓ. Cultura, costums, natura o tradicions són una part important del valor intrínsec del medi rural, un valor al qual també pertany, per descomptat, el patrimoni arquitectònic, que en dècades anteriors ha passat, de vegades, desapercebut, per certa falta d'autoestima de les mateixes persones que viuen en ell. Ara, una nova filosofia vital, sembla que es contagia entre els joves d'algunes poblacions que volen reivindicar el territori rural des de dins i s'han quedat a desenvolupar la seua activitat professional al seu poble amb l'objectiu de fomentar l'economia en el món rural i, al mateix temps, disminuir els efectes del despoblament.

Dues d'aquestes persones són Sara Traver i Eric Dealbert, dos joves de Culla que ho van tindre clar des que van acabar els estudis d'arquitectura i arquitectura tècnica, respectivament. "La nostra idea sempre ha sigut intentar treballar al poble, ja que veiem que la gent jove marxava tota, i com que la nostra feina es pot desenvolupar perfectament des d'un despatx amb ordinador i internet, vam decidir fer-ho ací al poble". Així va nàixer MaestrArq, un estudi d'arquitectura que inicia la seua activitat quan Sara acaba el seu màster sobre restauració i Eric va acabar les seues pràctiques a una firma de Tarragona.

"Vam pensar que al poble i a la comarca fan falta tindre més serveis i aquesta és una manera de tindre'ls", explica Sara. Van començar a l'habitació de la casa de l'àvia d'Eric allà per 2018, però gràcies a les ajudes Leader de la Unió Europea van poder tindre un nou despatx al poble i impulsar el treball en el món rural. "Va ser tot molt ràpid i les comandes no paraven de vindre. Les primeres de gent coneguda del poble, i després el boca a orella ha anat fent la resta", diu Sara Traver. "No som un despatx d'arquitectura típic que es dedica només a desenvolupar obres, projectes, certificats o estudis tècnics, entre altres coses, també som especialistes en Patrimoni, i el que és més important, intentem ajudar a qualsevol persona que necessite suport o assessorament en tramitar amb l'administració o demanar les subvencions, els ho preparem tot per a que no hagen de preocupar-se de res", conclou.

És una manera d'entendre el treball que està relacionada amb l'estima pel territori i de sentir-te part d'una comunitat. Maestrarq ha aconseguit dotar d'un servei més a Culla i a les persones i institucions dels pobles del voltant, el qual "era molt necessari i per a nosaltres és un punt molt favorable el desenvolupar una activitat en una zona rural com la nostra", assegura Sara, qui explica que "un poble que tinga i puga oferir serveis als seus veïns sempre tindrà més fàcil que la gent no l'abandone". La mateixa Sara explica que ella mateixa té dos fills i per a ella és molt important que l'escola no es tanque, ja que "és un servei vital per a la gent que viu a la zona".

La rehabilitació de diverses vivendes a Culla i la reparació del forjat a l'ermita de la Mare de Déu de l'Ortisella de Benafigos, van ser dels primers treballs que van escometre. "A partir d'eixe moment, ha sigut un no parar", diu Sara. Tant és el potencial de MaestrArq que ara ja en són 8 treballadors que té l'empresa. I tots saben quin requisit han de complir. "Als nostres treballadors només els demanem que es queden a viure al poble", diu Traver. És un exemple de que l'estudi d'arquitectura té un clar compromís amb el món rural i amb el seu poble. Són treballadors de Castelló, Dénia, València, Argentina i Xile i que ja s'han integrat a la vida de Culla.

Dins d'eixa filosofia, un dels dèficits que tenen la majoria d'ajuntaments dels nuclis rurals és un servei eficaç i permanent d'un arquitecte, així, no només atenen peticions del sector privat sinó que també treballen per a diferents ajuntaments. En concret, són Culla, Cabanes, Benafigos, Argelita, Vallat i la Serratella. "Abans a aquests municipis se li escapaven moltes subvencions perquè no s'assabentaven o no tenien el personal suficient per a tramitar-les, i nosaltres oferim aquest servei com a valor afegit". Això ha fet que si abans el volum de treball que gestionaven del sector privat era superior, ara potser siga un 60% per a l'administració i un 40% privat.

Entre les obres que ha dissenyat l'estudi de Culla destaquen la rehabilitació de l'antic aljub islàmic de Culla, la restauració del Portal de la Font, la rehabilitació de l'escala del campanar de Vistabella del Maestrat, entre d'altres. Ara ja tenen diverses obres projectades per a municipis com Benafigos, Culla, Morella, Vistabella del Maestrat o Argelita, on han dissenyat una plaça en la qual les fonts funcionen amb aigua de pluja i tant les llums com la font s'activen només si hi ha gent a la plaça. "Aquesta obra vol ser una metàfora del tema de la despoblació, reflectint que si la gent del poble se'n va, a poc a poc, la vida s'acaba", diu Sara.

MaestrArq desenvolupa projectes i obres arquitectòniques d’urbanisme, edificació, rehabilitació i interiorisme, amb especial atenció en la utilització de criteris bioclimàtics i de sostenibilitat mediambiental, així com en la conservació i rehabilitació del patrimoni.

Noticias relacionadas

next

Conecta con nosotros

Valencia Plaza, desde cualquier medio

Suscríbete al boletín VP

Todos los días a primera hora en tu email


Quiero suscribirme

Acceso accionistas

 


Accionistas