Arquitectura y patrimonio

El projecte de recerca Silknow, distingit amb el Gran Premi Europa Nostra

El projecte d’intel·ligència informàtica sobre la seda està dirigit per la la vicerectora de Cultura i Societat de la Universitat de València, Ester Alba

  • Ester Alba recogiendo el premio de manos de la Reina Sofía
Suscríbe al canal de whatsapp

Suscríbete al canal de Whatsapp

Siempre al día de las últimas noticias

Suscríbe nuestro newsletter

Suscríbete nuestro newsletter

Siempre al día de las últimas noticias

VALÈNCIA. La Universitat de València ha estat guardonada amb el Gran Premi Europa Nostra, pel projecte de recerca del Sistema informàtic intel·ligent Silknow, dirigit per la vicerectora de Cultura i Societat, Ester Alba, que recentment ha recollit el premi de mans de la reina Sofía. L’organització Hispania Nostra reconeix així la trajectòria de l’excel·lència en l’àmbit del patrimoni cultural, per Silknow, un projecte de recerca que millora la comprensió, la conservació i la difusió del patrimoni de la seda a Europa des del segle XV fins al segle XIX. Aplica tecnologia d’última generació a les necessitats de museus, professionals de l’educació, el turisme i la indústria creativa per a preservar el patrimoni artístic associat amb la seda.

En 1978, Europa Nostra una federació europea de defensa del patrimoni creada que lidera el moviment ciutadà a Europa per a la protecció, difusió i gaudi del seu patrimoni cultural i natural, va crear uns guardons anuals, organitzats a Espanya per Hispània Nostra, amb els quals pretén reconéixer iniciatives excepcionals de conservació del patrimoni, tant públiques com privades. El que va començar com un esquema de reconeixements d’una ONG europea, es va convertir en 2002 en els Premis Europeus de Patrimoni / Premis Europa Nostra, llançats per la Comissió Europea i dirigits per Europa Nostra.

L’acte de lliurament dels Premis Hispània Nostra a les Bones Pràctiques en Patrimoni Cultural i Natural i dels Premis Europeus de Patrimoni/Premis Europa Nostra concedits a candidatures espanyoles, que es van atorgar en les convocatòries de 2022, 2023 i 2024 s’ha celebrat recentment en La Farm Studio. Real Lloc de Sant Ildefons (Segòvia). Els guardons van ser concedits per la reina Sofía.

Silknow en un projecte comprés en Horitzó 2020 que, mitjançant un sistema d’intel·ligència informàtica, s’aconsegueix anar més enllà de les tecnologies vigents per a millorar el nostre enteniment del llegat europeu de la seda. El projecte implementa una nova generació de ICT (tecnologies de la informació i comunicació, per les seues sigles en anglés) que busca trobar les necessitats dels usuaris en diferents camps, com a museus.

La decisió de jurat destaca, entre els motius per a concedir aquest guardó que “Silknow ha creat un innovador sistema que facilita la transferència del coneixement del teixit de la seda. Aquest projecte representa un exemple important de com l’artesania, i per tant el patrimoni immaterial, es pot vincular a les eines digitals i com es poden utilitzar aquestes eines per a democratitzar l’accés al coneixement tècnic. El tesaurus d’aprenentatge automàtic del projecte és particularment interessant i té potencial per a ser aplicat en altres àrees de recerca”.

Recibe toda la actualidad
Valencia Plaza

Recibe toda la actualidad de Valencia Plaza en tu correo