Arquitectura y patrimonio

habitem

Rescatar alqueries radiografiant l'esplendor de l'Horta

Suscríbe al canal de whatsapp

Suscríbete al canal de Whatsapp

Siempre al día de las últimas noticias

Suscríbe nuestro newsletter

Suscríbete nuestro newsletter

Siempre al día de las últimas noticias

VALÈNCIA. Reconstruir, recomposar, reactivar, recuperar, restablir, restaurar, rehabilitar. Durant els pròxims mesos estes paraules ressonaran pels nostres caps. I ja fa moltes setmanes que arriben tard. L’escenari que deixa la barrancada del 29 d’octubre es podria convertir en tot un laboratori per construir una Horta Sud més segura i equilibrada, respectuosa amb la seua memòria i protegida per al futur. Però de fet, a València ja tenim molts exemples d’exitosos projectes de rehabilitació.

A l’Horta Nord destaca el cas de l’estudi d’arquitectura mmarq d’Alboraia. “Cada projecte de rehabilitació que emprenem és únic, i el nostre enfocament se centra en ressaltar el valor patrimonial de l'edifici, mentre responem a les necessitats del segle XXI”, apunta l’arquitecta Pilar Martí Rodrigo. “Aconseguim este equilibri amb una anàlisi detallada de les estructures existents, la incorporació de materials innovadors i unes tècniques que garanteixen la durabilitat de les intervencions”.

L’estudi atresora vint anys d’experiència en disseny d’equipaments, cases i fins i tot urbanisme. Però als últims anys s’ha reeixit per la rehabilitació de tipologies tradicionals valencianes. És el cas d’una casa enclavada a l’Alqueria del Pi del Poble Nou, al terme de València. “Una de les ales de l'edifici tenia un deficient estat de conservació, però ho vam resoldre substituint alguns tancaments amb acabats que foren respectuosos amb les parts originals de l'edifici”, apunten des de l’estudi. “Un dels problemes a les alqueries de l’Horta és l'elevada humitat, però incorporem diversos sistemes de control, dessecació i ventilació de manera passiva que ho minimitzen”.

A este cas, el projecte es va articular al voltant del pati central de l’alqueria. “Amb esta peça tractem que la casa no patisca el nul aïllament, l'absència de climatització i l'elevada humitat que acostumen a tindre estes cases, i al mateix temps el pati cobra protagonisme i dona vida”, apunta Martí Rodrigo. La finca està protegida i per “hem recuperat tot allò que testifique els seus antics usos, com a argolles, subjeccions, buits i altres elements d'anteriors usos i costums. 

Recibe toda la actualidad
Valencia Plaza

Recibe toda la actualidad de Valencia Plaza en tu correo

Restauran la escultura de Lluís Vives que preside el claustro de La Nau
El Ayuntamiento rehabilitará el pretil del río de la explanada de las Torres de Serranos