GRUPO PLAZA

tribuna libre / OPINIÓN

Compromís: Confluències i estratègies per protagonitzar el canvi

Compromís és pluralitat, diversitat interna amb visibilitat externa

26/09/2015 - 

És un lloc comú en política afirmar que dos i dos no sempre són quatre. I és cert. La política no és matemàtica: l’encert en política es basa en un delicat joc d’equilibris, d’acords, de sintonia social, de sincronia ciutadana. D’això en Compromís sabem molt. Compromís és una coalició jove, molt jove, que ha sigut capaç de concitar en pocs anys de vida la confiança de milers, centenars de milers, de valencianes i valencians. I ho hem fet perquè ens hem mostrat com som: sincers, combatius, arrelats a la realitat i el patiment de les persones, pròxims i, sobretot, generosos i plurals.

I també hem fet de la diversitat un valor. Compromís és pluralitat. Diversitat interna amb visibilitat externa. La societat valenciana ha viscut massa anys la tirania de la majoria i per això en Compromís garantim que la nostra identitat valencianista, d’esquerres i ecologista estiga representada en tots els nivells possibles. Perquè la societat és plural i perquè els valencians i les valencianes sabem molt bé les conseqüències de la uniformització a què tendeixen els que no valoren la diversitat, siga lingüística, cultural, sexual o política. Per això el consens és un valor superior en Compromís.

Com és també un valor polític la generositat i l’amplitud de mires en la política d’aliances. Compromís no és una meta partidista, sinó un instrument d’incidència política de què disposen les valencianes i els valencians per transformar la realitat que els envolta i millorar la seua qualitat de vida. I la qualitat de vida de la gent que viu i treballa al nostre país depèn d’àmbits de decisió molt diversos: el seu poble o ciutat, la Generalitat, el Congrés dels Diputats o l’Europarlament. Per això hem d’actuar en tots els àmbits on s’adopten decisions que repercuteixen en el dia a dia de la nostra gent. Seria una irresponsabilitat no fer-ho. No es tracta de tindre una presència testimonial ni autorepresentativa: els partits ens presentem a les eleccions per a guanyar-les (volíem fer de Joan Ribó Alcalde, i de Mónica Oltra Presidenta) o per influir políticament.

Esta visió estratègica de la política ha impulsat Compromís a tindre presència en totes les institucions possibles: ajuntaments, diputacions provincials, Generalitat, Congrés dels Diputats, Senat i Parlament Europeu. I ho hem fet perquè hem sigut capaços de teixir complicitats, aliances i estratègies de confluència electoral que han traslladat a la ciutadania la percepció que Compromís ha sabut situar-se sempre en el terreny de l’acord i la complicitat política. I això l’electorat ho ha premiat. I el que és políticament més important: Compromís no només no s’ha diluït quan ha confluït electoralment, sinó que s’ha reforçat, s’ha consolidat i la presència institucional ha augmentat. Són tres factors imprescindibles per a una força política.

Ara Compromís enfrontarà una nova convocatòria electoral: les eleccions generals de desembre. Es tracta d’una convocatòria clau per tres motius fonamentals: En primer lloc perquè tindran una inevitable lectura en clau valenciana i de correlació de forces; en segon lloc perquè per primera vegada en la història democràtica recent una oferta electoral valenciana estarà en disposició no només d’incidir en la política estatal, sinó de variar el rumb de les polítiques insolidàries que apliquen l’austeritat letal dictada per la troika i els poders fàctics econòmics que escapen al control democràtic; i en tercer lloc perquè ens permetrà alinear-nos i aliar-nos amb altres partits i governs europeus que, en solitari de moment, intenten frenar estes polítiques i actuen en defensa dels interessos de la seua gent.

No són qüestions menors. Es tracta de política en majúscules, de política generosa per a la gent i no per als militants d’un partit, de política que busca canviar la realitat, i no afiançar el grup a què es pertany, de política que creu que el País Valencià és una palanca d’actuació que opera en molts àmbits diferents. En les eleccions de 2011 les enquestes deien que Compromís no entraria a les Corts Valencianes. En les generals del mateix any que no entraríem al Congrés dels Diputats.

En les Europees posteriors que no trauríem cap eurodiputat i en les autonòmiques de 2015 que no superaríem els 10 diputats. Sense comentaris. Compromís està ara en disposició de tornar a trencar les enquestes si forma part d’una oferta electoral que represente l’espai valencià de ruptura democràtica que suscite la simpatia de la majoria de l’electorat valencià. I no parle només d’obtindre uns resultats històrics al País Valencià. Parle de ser protagonistes d’un canvi polític històric que sense dubte es durà a terme en la pròxima legislatura. Parle, en definitiva, de contribuir a rescatar persones en tots els àmbits on siga possible. I per a fer-ho no valen els espills que ens retornen la mirada: necessitem finestres que l’eixamplen.

Miquel Real es Portaveu d’Iniciativa del Poble Valencia Coalició Compromís

Noticias relacionadas

next

Conecta con nosotros

Valencia Plaza, desde cualquier medio

Suscríbete al boletín VP

Todos los días a primera hora en tu email


Quiero suscribirme