Hoy es 11 de octubre
VALÈNCIA (EP). El grup ARTEC de l'Institut de Robòtica i Tecnologies de la Informació i la Comunicació (IRTIC), i el departament d'Història de l'Art de la Universitat de València (UV) han dut a terme el projecte SeMap, que consisteix en el desenvolupament d'un mapa espacitemporal interactiu que arreplega prop de 300.000 objectes de més de 100 museus espanyols.
Es tracta de museus associats a la base de dades de CERES, el catàleg en línia que compila una selecció de béns culturals de les col·leccions de la Xarxa Digital de Col·leccions de Museus d'Espanya.
Així, la ferramenta ofereix visualment la situació física i la data de producció de les peces que compila, amb diversos filtres de cerca per categories, i estableix vinculacions semàntiques entre elles.
"Gràcies a aquestes característiques, qualsevol persona pot accedir de manera intuïtiva tant als objectes culturals com a les relacions significatives entre ells i les seues propietats, amb independència de la col·lecció de la qual provinguen", explica en un comunicat la investigadora del grup ARTEC i directora del projecte, Cristina Portalés.
El mapa assenyala des de la procedència fins a la ubicació dels objectes, així com una foto-resum de la peça en qüestió, i proporciona la distribució espacial de 250.000 resultats dels quals es coneix la seua localització, amb els quals es pot interactuar. També facilita la cerca de paraules i el filtrat per temàtiques concretes.
El grup de treball compta amb l'experiència que li va proporcionar la iniciativa Silknow, centrada a compilar el patrimoni de la seda en un repositori digital amb més de 40.000 objectes. Així, fa un pas més en la consolidació d'una línia d'investigació. De fet, ja ha presentat la proposta SeMap 2.0. La ferramenta ha sigut posada a prova i avaluada en positiu per estudiants de màster d'Història de l'Art de la Universitat de València i també per estudiants de secundària de Castelló.
El projecte està finançat a través de la Fundació BBVA, sota la convocatòria 'Ajudes Equips d'Investigació Científica', en la disciplina d'Humanitats Digitals, de l'any 2019. La iniciativa compta, a més, amb un conveni de col·laboració amb l'Àrea de Col·leccions de la Subdirecció General de Museus Estatals, que ha proporcionat les dades de les peces artístiques i participa en la validació dels resultats.
Després del seu inici al maig de 2021, l'acció conclou al gener, després de 21 mesos de treball. En un futur, després de completar la modernització de la base de dades de CERES, la subdirecció pretén integrar SeMap en la plataforma.