Hoy es 19 de enero
GRUPO PLAZA

L’APOSTA INSTITUCIONAL PER LA NO-FICCIÓ 

DocsValència es proposa ser una plataforma de l’audiovisual per a la producció i la formació

El valencià Pau Montagud i el seu equip apropen el know-how de DocsMX a un festival que “tindrà identitat pròpia” i amb el sector audiovisual i les seues necessitats per a fer indústria com a eix vertebrador

23/11/2016 - 

VALÈNCIA. Ha arribat el dia i DocsValència enceta una nova etapa a la ciutat. L’esdeveniment de la realitat, el cinema de no-ficció que des de fa ara 11 anys gaudeix Ciutat de Mèxic de la mà del treball del cabanyaler Pau Montagud i el seu equip, ‘torna’ després d’aquell aperitu que va exhibir alguns treballs a l’Espai Rambleta l’any 2013. Ara sí, amb el suport de les institucions públiques (CulturArts mitjançant l’IVAC i l’Ajuntament de València) proposa convertir-se en una plataforma per a la producció de l’audiovisual, però també per a la formació.

La idea de convertir-se en una eina generadora de projectes (i treball) per a la Comunitat Valenciana és, segons han explicat tots els representants públics, la vertadera força per la qual este festival -nou al territori però amb una dilatada experiència a Mèxic- ha estat triat per a donar-li suport. En el cas de CulturArts, amb una aportació enguany de 5.000 euros segons va assegurar la mateixa Conselleria a este diari. Per part de la regidoria de Patrimoni i Recursos Culturals, de 20.000 euros; una de les tres ajudes directes del consistori en matèria cultural juntament amb Tercera Setmana i Mostra Viva, tot i que totes tres amb pressupostos finals ben diferents.

El cinema que es podrà gaudir (i el treball que es podrà fer) a l’edició zero

Este dimarts, a la Filmoteca de València, que serà la seu de la seua edició zero, s’ha presentat esta primera tirada d’exhibicions i tallers, però també els trets de la primera edició que se celebrarà entre els propers dies 28 d’abril i 7 de maig de 2017 i que acollirà unes quaranta pel·lícules. Ara, del 22 al 27 de novembre, com ja va publicar este diari, es projectaran huit pel·lícules com a tast i es faran un parell de trobades professionals. La primera, dimecres al matí per a parlar de la internacionalització del guió documental des de l’àmbit comercial (amb la participació dels Escriptors de l’Audiovisual Valencià, EDAV); dijous, amb una xarrada al voltant de la generació d'indústria en la qual participaran actors interessants per a la producció, com ara el director del Krakow Film Festival (el més antic del cinema de no-ficció al món).

Pel que fa a la projecció de pel·lícules oberta al públic, la Sala Luis G. Berlanga de la Filmoteca de València acollirà fins diumenge que ve una selecció que reflectirà la "diversitat" que vol definir este nou projecte. Així, es projectaran les cintes espanyoles 'Espías en la arena. Objetivo España' i 'Nola'; la nord-americana 'Where to invade next' de Michael Moore; 'H2OMX' de Mèxic; 'The karma killings' (Índia); 'Casa Blanca' (Polònia/Mèxic); 'Banana Pancakes and the Children of the Sticky Rice', dels Països Baixos, i 'The Roots Remain’ (Cambodja/Canadà). Ací pots consultar la programació sencera

Passada esta edició ‘demo’ s’encetarà la primera cita del festival amb la ciutat, que obrirà la convocatòria per a presentar treballs al mes de gener. Serà, doncs, el moment per a brindar una plataforma per a animar la distribució i la producció de l'audiovisual a la Comunitat, segons els seus organitzadors. Algunes de les iniciatives que es preparen seran habilitar trobades amb productores i institucions internacionals o seleccionar treballs encara en període de realització per captar l'ajuda econòmica d'algun productor, a més d’exhibir al voltant de 40 pel·lícules. 

Una de les particularitats del festival potser siga el mètode de tria de temàtiques, que canviarà cada any. Dependrà, segons ha explicat Montagud, del tipus de cintes que arriben al festival. “Si ens arriben moltes cintes al voltant del tema de gènere, farem una secció de gènere”. Potser la vessant valenciana, per destacar la producció pròpia, siga una de les seccions habituals -les úniques que podran ser llargmetratges però també curtmetratges- juntament amb les espanyoles. La resta de seccions del festival es configuraran d'acord als temes que aborden els documentals seleccionats. 

Hi haurà premis, però la quantia està per definir, depenent del finançament públic i privat que s’obtinga. Per a l’edició zero s’ha anunciat un pressupost de 10.000 euros, que segons Cultura ixen dels pressupostos de 2016 de l’IVAC. Pel que ja va comentar el propi Montagud a Valencia Plaza ara fa unes setmanes, els 20.000 euros de 2016 (i els de 2017) es faran servir per a l’edició d’abril i maig del proper any. A més, des de la Conselleria van comentar també a este diari que el suport d’enguany s’incrementarà per a eixa primera edició amb tots els recursos. El secretari autonòmic de Cultura de la Generalitat Valenciana, Albert Girona, donat l’interés al voltant del finançament del festival -com Mostra Viva, sense suports privats i amb un suport total de les institucions públiques ara per ara-, ha defensat “la capacitat d’autofinançament que ha aconseguit DocsMX”. Els representants institucionals i els directors del festival han assegurat que el mètode mixt serà el model a desenvolupar per part del festival a partir de la seua primera edició.

La tria de DocsValència

L’aposta per DocsValència té molt a vore, segons Girona, amb la mancança d’un festival documental a la Comunitat. De fet, ell mateix ha destacat la vigència dels coneguts i potents Documenta Madrid, Punto de Vista (Pamplona) o Docs Barcelona. Es podria afegir a la llista Docks of The Bay, satèl·lit del Festival Internacional de Cine de San Sebastián, però en qualsevol cas cap al territori valencià. 

Ara bé, el mateix Montagud ha hagut de respondre diverses preguntes per part de la premsa per tal d’aclarir la tria del seu festival per part de l’Ajuntament per davant del Festival Intenacional de Migmetratges La Cabina -que mai ha comptat ni amb la meitat de suport, ni tan sols fent la suma de les seues nou edicions- o Cinema Jove, el festival propi de l’IVAC que no té suport econòmic per part de les regidories de cultura. Només són dos exemples de propostes d’exhibició cinematogràfica, de les moltes que se celebren al llarg de l’any a la ciutat, però Montagud ha aclarit la seua intenció de fer profitós el seu coneixement aconseguit amb DocsMX durant els últims 11 anys. 

El primer que el director del festival ha dit es que DocsValència ja es troba dins de la International Documentary Association. A més, ha desvelat bona part de les institucions públiques i privades que ja han mostrat el seu interés per participar a l’edició de 2017, que comptarà amb Román Gubern com un dels membres de les accions d’obertura. Tot i això, “DocsValència no serà una franquícia de DocsMX. La meua intenció és tornar a la meua ciutat per aportar eixos contactes i enllestir un festival de no-ficció a València connectat a la industria internacional”. De fet, tant ell com Nacho Navarro, director executiu del festival, han insistit en la rellevància de les trobades amb finançadors, fundacions, productors internacionals independents, i, tant de bo, generadors de treball per a un sector audiovisual que tant ells com la regidora Glòria Tello han recordat que es troba en “una cruïlla” econòmica. En resum, posar València en el mapa professional del documental, "del qual estava exclosa", i contribuir a l'activació econòmica del sector, ha incidit Pau Montagud. 

Amb tot açò, la cita valenciana tindrà personalitat pròpia i no "serà de cap manera una sucursal", ha subratllat el propi Montagud. Vol crear audiències i mobilitzar espectadors crítics, una idea que, segons Girona, “ho té tot a vore amb este Govern”. Una idea més que justificaria el suport que el proper any tindrà.

Noticias relacionadas

next

Conecta con nosotros

Valencia Plaza, desde cualquier medio

Suscríbete al boletín VP

Todos los días a primera hora en tu email


Quiero suscribirme

Acceso accionistas

 


Accionistas