GRUPO PLAZA

PER PRIMERA VEGADA EN OBERT

El documental sobre la mestra republicana Paquita Sanchis es projecta en La Nau

15/01/2019 - 

VALÈNCIA. (VP/EP). La Nau de la Universitat de València (UV) projectarà aquest dimecres per primera vegada al públic el documental En l'enclusa de la desgràcia. Paquita Sanchis. Mestra, lliurepensadora, republicana i naturista, un acte organitzat pels creadors del treball, UGT PV i la Federació d'Empleades i Empleats dels Serveis Públics del sindicat.

En l'acte intervindran el director i productor del documental, Alberto Herrero Salvador; el coguionista del documental, Rubén Ballestar, i el professor de Secundària i escriptor, José Manuel López Blay. L'acte tindrà lloc a l'Aula Seminari A del Centre Cultural La Nau a les set de la vesprada i l'entrada és lliure fins a completar l'aforament, segons ha informat la Generalitat en un comunicat.

A partir d'una vella fotografia escolar dels anys 20 que era guardada "com un tresor" per algunes de les antigues alumnes que figuraven en ella, els creadors del documental van investigar fins a esbrinar qui era aquella mestra de la qual totes parlaven amb "enorme gratitud". Es tractava de Donya Francisca, Paquita Sanchis Ferrer, la història de la qual els "va emocionar tant que van decidir realitzar un documental sobre ella".

L'equip del documental es va basar en les entrevistes a les seues antigues alumnes; a la seua filla, Palmira Calvo, i a la professora de Teoria i Història de l'Educació, M. Carmen Agulló, així com en imatges d'arxiu i en diferents quaderns escolars del col·legi de Pina (Castelló).

Francisca Sanchis Ferrer (1896-1982) va ser una mestra lliurepensadora i defensora del naturisme que en 1922 va prendre possessió de la seua primera destinació com a mestra de Pina. En acabar la guerra, va ser depurada pel franquisme i condemnada a sis anys i un dia de presó acusada de pertànyer a Esquerra republicana, propagar idees marxistes i antireligioses a l'escola.

Paquita va ser jutjada en un Consell de guerra sumaríssim, acusada de propagar idees marxistes i antireligioses i d'incitar a la rebel·lió. Va patir les represàlies del règim franquista, principalment, per estar afiliada, anteriorment a l'any 1936, a la Federació Espanyola de Treballadors de l'Ensenyament (FETE-UGT). De fet, va ser la primera dona afiliada a València, l'any 1931.

El documental 'En l'enclusa de la desgràcia. Paquita Sanchis. Mestra, lliurepensadora, republicana i naturista' està dirigit i produït per Alberto Herrero, que també ha treballat en el guió juntament amb Rubén Ballestar.

El muntatge realitzat de la mà de Gloria Corell, que també ha participat en els enregistraments amb Lidia Herrero; la música d'Elma Sambeat i Antonio Selfa; la lletra de Paquita Sanchis; la producció de so de The Last Monkey; i el disseny del cartell d'Iván Arguedas.

Noticias relacionadas

next

Conecta con nosotros

Valencia Plaza, desde cualquier medio

Suscríbete al boletín VP

Todos los días a primera hora en tu email


Quiero suscribirme