Joan Ribó, qui ha estat alcalde del Cap i Casal durant 8 anys, ha anunciat que pròximament deixarà l’acta com a regidor del’Ajuntament de València. L’Exalcalde tanca així la seua trajectòria política pública amb 76 anys i amb l’important bagatge d’haver encapçalat una etapa de governs progressistes (Compromís, PSOE i València en Comú de 2015 a 2019 i Compromís, PSOE de 2019 a 2023) a la ciutat de València per primera volta després dels 24 anys del Partido Popular de Rita Barberá.
Quin és el llegat que Ribó ha deixat a la ciutat de València de cara al futur? Pretenc ací enumerar les que per a mi han estat les fites més importants que han marcat la seua etapa com alcalde.
La revolució de la mobilitat
Sense dubte, les polítiques que més han impactat a València en l’etapa Ribó han estat les de mobilitat. Passant per un desenvolupament de la xarxa de carrils bici sense precedents, foment del transport públic i renovació de la flota d’autobusos, modificacions en les línies d’EMT o conversió de les principals places i espais del centre de la ciutat i alguns barris en zones de vianants. Les polítiques de mobilitat, de la mà del regidor Giuseppe Grezzi, han estat tota una revolució i han propiciat que, per primera volta, les ciutats del nord d’Europa posaren els ulls en el que estava passanten una ciutat mediterrània. La mobilitat ha estat també el principal escenari de la batalla política municipal on la dreta i el partit socialista han basculat des de postures clarament contràries a les polítiques de Compromís ha acabar per secundar moltes d’elles. La revolució no sols ha arribat als carrers sinó que s’ha instal·lat en l’imaginari de molts ciutadans i entitats que veuen com normal i reclamen obertament avançar en peatonalitzacion si connexions via carril bici.
Un ajuntament econòmicament sanejat
Ribó va heretar un ajuntament literalment arruïnat. Una de les primeres interaccions que va tindre com alcalde amb el Govern Central va ser respondre a una carta del Ministeri d’Hisenda de Montoro (PP) que li exigia tancar l’EMT per deficitària. Com és obvi, Ribó s’hi va negar. Quan va arribar a l’alcaldia el deute de l’Ajuntament de València estava en xifres de deute superiors als 700M€ i en pràcticament fallida econòmica. En 8 anys, Ribó i el seu equip van aconseguir una reducció del deute del 75%. Al tercer any de mandat ja havia reduït el deute a la meitat (2018) permetent així queValència eixira del “Plan de Ajuste” del Ministeri. En 2023, el Banc d’Espanya anunciava que València era l’ajuntament de gran ciutat més sanejat de tots. Tot això ho va fer alhora que augmentava el planter municipal, reduïa el termini mitjà de pagament a proveïdors i invertia als barris el doble que el PP en l’últim mandat de Barberá. Mentre això passava de portes de l’ajuntament cap a endins. La ciutat de València xifrava les millors dades d’ocupació en vint anys i milloraven tots els indicadors econòmics i de comerç a la ciutat. El miracle econòmic de Ribó.