La societat musical va entregar els Miquelet d’Honor 2021 al Institut d’Estudis de La Vall d'Albaida (IEVA) i a l'advocada Mercè Teodoro en la gala de la 34a edició, un acte que va clausurar el Novembre Cultural
VALÈNCIA. La Societat Coral el Micalet va celebrar la gala en la qual va donar a conéixer i va fer lliurament dels guardons corresponents a la 34a edició dels Premis Miquelet 2021 en el Teatre el Micalet, el dissabte a la nit. Amb aquesta vetlada literària i musical, presentada per la periodista Clara Castelló, es va posar el fermall d'or al Novembre Cultural, una iniciativa que ha desenvolupat la societat musical del dia 13 al 27 d'aquest mes amb diversos actes, concerts i conferències obertes al públic.
Els Premis Miquelet d'Honor, individual i col·lectiu, van ser atorgats al Institut d’Estudis de La Vall d'Albaida (IEVA) i a l'advocada Mercè Teodoro i Peris tal com va anunciar l'entitat fa dos setmanes. El Micalet reconeix així la labor del IEVA per fomentar la creació i la difusió de la cultura, vertebrar la comarca i estimular l'intercanvi amb altres territoris i realitats; i de la lletrada, que es va iniciar com a penalista en l'acusació popular per l'assassinat de Guillem Agulló, per la seua intensa activitat en defensa dels drets de les dones, de la llengua, així com de persones, entitats i partits progressistes.
Els guanyadors de les diferents categories, avaluades pels jurats d'aquesta edició, han sigut Jacob Mompó Navarro per Conversos valencians i Inquisició, Premi Joan Coromines d'investigació filològica, històrica o cultural; Anna Collell Codina per Terra de bruixes, Premi Micalet de Teatre; CEIP Lluís Vives d’Ontinyent per Jocs de llapis i paper, Premi Enric Soler i Godes, d'experiències pedagògiques; i Vicent Gabarda per El cost humà de la repressió al País Valencià, 1936-1956, Premi Institut Obrer de València, de temàtica relacionada amb el republicanisme, el valencianisme o el moviment obrer.
El Micalet va reconéixer també a sis alumnes del Institut Musical Giner, adscrit a l'associació, amb el Premi Estudis Musicals pels seus expedients en el curs acadèmic. Així mateix, es van entregar la insígnia d'or de la societat musical al soci Rafel Sena i Guzman, amb més de 50 anys d'antiguitat en l'entitat.
Tonetxo Pardiñas, president de la Societat Coral el Micalet, considera un èxit el Novembre Cultural celebrat en aquestes setmanes, va felicitar els guardonats i va posar en valor la labor d'una societat musical “amb 128 anys de vida plena i rica, amb la presència de persones a les qui no frena cap virus; resistents i resilients. Per avançar celebrant la força de la nostra cultura, la nostra llengua, ni més ni menys que la força del nostre País Valencià”. En el seu discurs, Pardiñas va exposar que “aquesta força es veu en la joventut que creix, que aprecia la música, vital per a construir la nostra concepció del món”, i va demanar no descansar i mantindre “una societat civil activa”.
El Micalet ha celebrat el Novembre cultural amb nombroses activitats i iniciatives obertes al públic que es van desenvolupar en el marc d'aquest projecte en el qual va haver-hi una setmana de portes obertes de la Escola de Música Matilde Salvador que va convidar a xiquets i joves a conéixer l'educació que imparteix el centre i a les diferents agrupacions de la societat musical. L'entitat va retre homenatge al compositor i pedagog musical Salvador Giner Vidal en l'aniversari de la seua mort, un acte de reconeixement a un dels músics valencians més rellevants que ha anat ampliant-se al llarg del temps amb altres activitats culturals entorn d'una figura molt vinculada amb la història del Micalet, que recentment va donar més de 500 partitures, cartes, llibres, documents, fotografies i objectes, dels quals era depositària, a la Biblioteca Valenciana.
El dia 14 es va fer una ofrena floral en l'estàtua de Salvador Giner, que compleix 100 anys, situada en la Gran Via Ferran el Catòlic; es va inaugurar en la seu del Micalet l'exposició Els mestres Giner (1832-1911) i Porter (1942-2011), amb ocasió del 110é i 10é aniversari de la defunció d'uns músics estretament lligats a l'entitat, amb la col·laboració del Institut Valencià de Cultura. A més, la Jove Orquestra Salvador Giner, dirigida per F. Javier González Arnal, va oferir un concert amb un programa amb obres de Giner i el propi director de la formació. Així mateix, l'entitat va presentar els llibres premiats en 2019: Projecte Musiescola, Premi Enric Soler i Godes, publicat per Edicions 96; i Els nuvis, d'Adrià Novella, Premi de Teatre, editat per Publicacions de la Universitat de València, el passat dia 22.
Josep Lluís Carod-Rovira, expresident d'Esquerra Republicana de Catalunya (ERC) i vicepresident del Govern de Catalunya, va oferir la ponència, «El procés independentista a Catalunya i l'àmbit nacional» el dia 23; i Tudi Torró, professora associada en la Universitat d'Alacant, directora territorial d'Educació d'Alacant i membre de l'Acadèmia Valenciana de la Llengua, va realitzar una conferència baix el títol «Carmelina Sánchez-Cutillas més enllà de Matèria de Bretanya», en la qual va abordar la figura de l'escriptora, periodista i poetessa el 24. L’Orfeó el Micalet, dirigit per Miquel Juan, va brindar un concert coral en el qual es va estrenar el poema simfònic Un tall d’Al Tall, en el qual es va fer un recorregut per les cançons més emblemàtiques de la formació valenciana que va desenvolupar una dilatada trajectòria artística des de 1975 a 2013, el dia 26.
El Micalet, una societat musical fundada l'any 1893, va ser declarada d'Utilitat Pública en 1978 i es configura com un espai de referència per la seua important activitat educativa i cultural, així com pel seu paper en l'articulació de la societat civil valenciana. L'entitat, sense ànim de lucre, compta amb la Escola de Música Matilde Salvador, d'ensenyaments no reglats, i el centre autoritzat Institut Musical Giner on s'imparteixen estudis oficials d'Ensenyament Elemental i Professional. És membre de la Federació de Societats Musicals de la Comunitat Valenciana (FSMCV), un gran moviment associatiu al qual aporta una dilatada història i el gran patrimoni musical que atresora des de fa 128 anys. La gala dels Premis Miquelet 2021 va comptar amb la presència de nombroses personalitats de la política com Vicent Soler, conseller d'Hisenda i Model Econòmic; Raquel Tamarit, secretaria autonòmica de Cultura, en representació del conseller Vicent Marzá; Xavier Rius, diputat de Cultura de la Diputació de València, i Maite Ibañez, regidora delegada d'Educació, Cultura i Joventut de l'Ajuntament de València.
Així mateix, van acudir representants de diferents entitats i associacions culturals com Escola Valenciana, Federació de Societats Musicals de la Comunitat Valenciana, Ca Revolta, Esquerra Republicana, Acció Cultural del País Valencià (ACPV), Amics Prada (Universitat Catalana d’Estiu), Associació d’Escriptors en Llengua Catalana (AELC), Plataforma per la Llengua, STEPV i Intersindical, Associació de Veïns de Benimaclet, Associació per la Memòria Històrica del País València, i Reial Societat Econòmica d'Amics del País de València, entre altres.
Segons les bases de la present convocatòria, la persona o persones guanyadores rebran 18.000 euros i un trofeu realitzat per l’estudi valencià de disseny Lavernia i Cienfuegos que representa una torxa “que és un símbol de la llum, la busca, la veritat, el coneixement, i és un símbol de la cultura”