GRUPO PLAZA

novembre cultural

El Miquelet d’Honor reconeix a Plataforma per la Llengua i a l'historiador David Garrido

8/11/2022 - 

VALÈNCIA. La Societat Coral el Micalet ha nomenat com Miquelets d’Honor 2022 a l’organització Plataforma per la Llengua i a l’historiador alacantí David Garrido i Valls. Es lliuraran dins de la XXXV edició dels Premis Miquelet, en una gala la nit del dissabte 26 que marcarà el punt final del Novembre Cultural: unes jornades que mantenen el compromís amb la cultura valenciana de l’entitat, amb conferències, música i dansades, entre altres activitats.

Així, es vol premiar el treball de persones o entitats que hagen demostrat lideratge, innovació i creativitat excepcionals en els seus respectius camps. Per a això, a més de l’aportació del Micalet, compta amb el patrocini d’Aproop! Telecom i de la Coordinadora d’Associacions per la Memòria Democràtica del País Valencià. La resta de categories són el Premi Joan Coromines d’Investigació filològica, històrica o cultural, el Premi Miquelet de Teatre, el Premi Enric Soler i Godes d'experiències pedagògiques a l’escola i el Premi Institut Obrer de València d’edicions relacionades amb la memòria històrica. A més, s’atorgaran els Premis d’Estudis Musicals de l’Institut Musical Giner, a l’alumnat destacat del curs anterior.

Fou l’any 1988 quan s’atorgà el primer Miquelet d’Honor, a l’antic teatre de la Societat Coral El Micalet. La primera persona homenatjada fou Enric Tàrrega i Andrés. Des de llavors s’han entregat altres cinquanta-cinc Miquelets a personalitats com Enric Valor, Carme Miquel, Ovidi Montllor o Maria del Mar Bonet, i a col·lectius com el Centre d’Estudis Contestans, l’Assemblea de Veïns de Benimaclet, el grup de música Obrint Pas o la Federació de Cors de Clavé. Persones i entitats que destaquen per la seua aportació cívica i cultural a la nostra societat.

En aquesta edició, es vol reconéixer amb el Miquelet d’Honor Col·lectiu l'activitat de Plataforma Per la Llengua, una organització no governamental nascuda el 1993 que s’encarrega de promoure la llengua pròpia com a eina de cohesió, per a continuar sent un element d'ascens social i de garantia d'igualtat d’oportunitats. Presents als diferents territoris de parla catalana, treballen des d'una perspectiva transversal en l'àmbit de les empreses de béns de consum, en l'audiovisual, en l'acollida i l’arrelament lingüístic de la ciutadania immigrant o nouvinguda, a les universitats, a l'educació i a les administracions públiques, entre altres. El treball de l'entitat ha tingut sempre l’objectiu de poder viure plenament en valencià.

David Garrido i Valls (Alacant, 1965), Miquelet d’Honor Individual, és doctor en Història per la UAB i filòleg, especialitzat en el període medieval, inclosa la vella al-Àndalus, tot i que els seus estudis, amb multitud d’articles, abracen totes les etapes històriques. És autor d’importants volums com Jaume I i el Regne de Múrcia (1997) o Terra de taifes: Els Països Catalans al segle XI (2011). Col·labora assíduament com a articulista a la premsa escrita i ara mateix destaca la col·laboració quinzenal que fa a Combats per la història del setmanari El Temps. Com a escriptor de ficció, entre altres treballs, és autor de l’obra teatral "El naixement de Jaume I" (2008), que va ser representada al Teatre Micalet.

Novembre Cultural

Pel que fa a la resta d’activitats del Novembre Cultural, destacaran els homenatges al Mestre Salvador Giner, celebrats des de fa més d’un segle en l’aniversari de la seua mort. El dissabte 19 de novembre a les 19h, es farà una ofrena de corones de llorer on hi havia la casa del mestre i a la placa del carrer que porta el seu nom, en col·laboració amb la Falla Na Jordana, seguida de l’actuació del Grup de Danses Alimara fins a la plaça del Carme.

La setmana següent, se succeiran la resta d’activitats culturals. Entre elles el concert coral de l’Orfeó el Micalet al Teatre Micalet, titulat L’univers de l’amor. Dirigit per Miquel Juan, versionaran temes de Lluís Llach, entre altres músics. Serà el dilluns 21 de novembre, a les 20h.

Plataforma per la Llengua
El dimarts 22 a les 19h, serà el torn de les presentacions de llibres premiats en altres edicions dels Premis Miquelet: Terra de bruixes, d'Anna Collell (Premi Micalet de Teatre 2021); Conversos valencians i Inquisició, de Jacob Mompó Navarro (Premi Joan Coromines d’Investigació 2021); i La música del Ball dels Espies. Origen, característiques i expansió, de Vicent Sanz i Pérez (Premi Joan Coromines d’Investigació 2019) a càrrec de Publicacions de la Universitat de València. A més, Jocs de llapis i paper, del CEIP Lluís Vives d’Ontinyent (Premi Enric Soler i Godes 2021), editat per Edicions 96.

La resta de la setmana es succeiran les conferències —dimecres 23 i dijous 24 a les 19h—, i les jornades de portes obertes a l’Escola de Música i Arts Escèniques Matilde Salvador, que convida a xiquets i joves a conéixer la metodologia que se segueix al centre i a les diferents agrupacions de la societat musical.

Escola de Teatre

Des del present curs 2022-2023, la Societat Coral el Micalet amplia la seua oferta educativa i cultural amb una escola de teatre amateur en el centre de València, amb un programa encaminat a millorar la concentració, comunicació i habilitats socials dels alumnes. Compta amb la presència de professorat expert, com Eva Zapico, Francesc Romeu, Nuria Martín i Fran Dawoud Rodríguez. A més, desenvoluparà tallers monogràfics amb docents com Isabel Carmona, Juanjo Prats, Raquel Heredia o Empar Canet.

L’Escola de Teatre el Micalet, un projecte innovador de la societat musical amb el lema "Aprendre jugant", implementarà exercicis i tècniques en forma de jocs escènics per a desplegar la comunicació vital i l'autoconeixement, tant corporal com vocal. Aprofundirà en l'escolta per a poder construir i créixer en equip, i treballarà la por a comunicar-se.

Altres activitats  

El mes de novembre vindrà acompanyat d’altres activitats culturals en la seu del Micalet. Entre elles, la presentació la Agenda Feminista 2023, de la mà de Cristina Escrivà —el dijous 17 a les 19h—. El 28 s’inaugurarà l’exposició “Sense barreres”, a càrrec de COCEMFE València, amb l’impuls de Caixa Popular i la col·laboració de l’Ajuntament de València. El mateix mes —dimarts 28 a les 19h—, s’obrirà la temporada de l’espai d’oralitat i música en valencià A la llengua de València, amb l’especial “Poesia en Secret”, una lectura col·lectiva amb algunes de les veus poètiques més destacades del País Valencià.

A més, el diumenge 4 de desembre a les 12h, al Teatre Micalet, es durà a terme el Concert del Grup Instrumental Salvador Giner, sota la direcció del mestre F. Javier González Arnal, amb obres de Giner i altres músics universals. També l’ofrena floral a la seua escultura, amb la companyia de la Colla de Tabal i Dolçaina el Micalet, coordinada pel mestre David Valera.

next

Conecta con nosotros

Valencia Plaza, desde cualquier medio

Suscríbete al boletín VP

Todos los días a primera hora en tu email


Quiero suscribirme

Acceso accionistas

 


Accionistas