Mar i Muntanya / OPINIÓN

El perelló. Memòria agrícola de la Marina

19/12/2017 - 

VALÈNCIA. La terreta ens alimenta desde sempre però, els que som d’ací coneixem prou quines són les fruites, verdures i llegums dels bancals dels nostres llauradors? Els xiquets, entre tanta maquineta i videojocs, saben diferenciar un ametller d’un cirerer? I els més grans, heu tastat alguna vegada el perelló? Heu menjat llenties amb perot? 

Cal recuperar la memòria agrícola i donar a conéixer les nostres varietats autòctones, que els mercats locals donguin cabuda als productes de temporada i proximitat. Educar i gaudir dels sabors de cada comarca.

I a la Marina Alta l’hivern és temporada de perelló en la seva varietat autòctona comarcal anomenada ‘cul de ciri’. Un fruit d’altura i de secà, que necessita el fred i  que acostuma a cultivar-se a més de 700 metres en la Vall d’Ebo, la Vall d’Alcalà i Castell de Castells. Fora de la comarca també podem trobar-lo a les muntanyes d’Alacant. En pobles com Tàrbena, Agres, Alfafara, Penàguila i Benifallim. Allí però, rep el nom de ‘peros’. 

 

Cal dir que el perelló és el darrer fruit que es cull a l’any, juntament amb el perot (una modalitat de pera). S’agafa de l’arbre quan encara està verd i es madura als magatzems al voltant d’un mes cobert amb tela, fins que adquireix un color acanellat, entre marró i groc, que ens avisa que ja està a punt per menjar. Més dolç i allargat que la poma normalment es pela, ja que la seua pell és rugosa i dura. Tota la vida s’ha utilitzat en postres, melmelades i gelats. 

Malgrat totes aquestes bonances hem de dir que la seua producció va minvant i que darrerament s’estan fent esforços per tal de recuperar-lo. Un bon exemple és la Fira anual del Perelló a la Vall d’Ebo. També cal fer esment d’una de les acciones que engloba el projecte Dénia-Marina Alta Ciutat Creativa de la Gastronomia que vol donar a conéixer els productes de la terreta e impulsar el seu consum als mercats locals. En aquest sentit, divendres passat el Mercat de Dénia va iniciar una campanya de promoció de productes de temporada de la comarca que duu per nom ‘Menja’t la Marina’. La primera acció es va centrar en el perelló.

 

El president de la Cooperativa de La Vall d’Ebo, José Mengual, explicà in situ que per temporada es cullen uns 120.000-150.000 kilos de perelló, i que molta de la producció es ven sobretot a la zona d’Alacant, Múrcia i Elx. A la Marina Alta s’hauria d’incentivar el consum local. Per la seva banda, el cuiner Evarist Miralles, del restaurant Cavall Verd a la Vall de Laguar, va fer una xicoteta demostració sobre com cuinar-lo, en crear diferents textures per a maridar-ho amb un bloc de foie o amb xai. També il·lustrà als presents amb les possibilitats que té una fruita tan aromàtica com el perelló. Des de compota, pansificat de perelló, a fins i tot aprofitar la pell per fer sal de perelló.

Al Mercat de Dénia també van trobar a a Pilar i Pablo, una parella de la Vall d’Ebo, que des de la seua paradeta exterior venen cada divendres pomes de la Vall. També les venen als mercats de la Terra de Xaló, al del Cabàs de Teulada, i al del Riurau de Jesús Pobre on a banda, aprofiten, per oferir pastissos de poma, i coques de ceba caramelitzada, algues marines, sobrassada i botifarra amb poma o perelló.

 

Pel que fal a perot, modalitat de la pera, cal dir que les nostres iaies el ficaven a les llenties per donar-li més sabor i dolçor al plat.  

Tant el perelló com el perot són apreciats perquè es conserven durant molt de temps.