GRUPO PLAZA

L’acte de lliurament dels Premis tindrà lloc el dissabte 6 de maig

Elvira Lindo i Josep Piera, Premis de la Fira del Llibre 2023

La 58a edició de la Fira del Llibre de València se celebrarà del 27 d’abril al 7 de maig als Jardins de Vivers

10/03/2023 - 

VALÈNCIA. Elvira Lindo i Josep Piera rebran el Premi Fira del Llibre 2023. Aquest premi es vé atorgant des de 2019 amb l’objectiu de reconèixer la trajectòria i l’aportació literària de dos autors, un de la literatura en castellà i un altre de la literatura en valencià. En anteriors edicions, han sigut premiats Luis Landero, Marta Pessarrodona, Antonio Muñoz Molina, Marc Granell, Jaume Pérez Montaner, Bernardo Atxaga o Bárbara Blasco.

L’escriptor Josep Piera nascut en Beniopa (la Safor) l’any 1947, és un dels màxims representants del que s’anomenà La Generació del 70. Fou professor, traductor i activista dotat d’un gran talent per a la poesia, que destacà pel seu subtil sentit de l’humor i pel seu interés en altres cultures de la Mediterrània, així com per haver escrit poesia, assaig i novel·la al llarg de la seua trajectòria. Va formar part de Carn fresca (1974, Ed. L’Estel), una antologia poètica que reuní noms com Josep Lluís Bonet, Jesús Huguet, Josep Lozano, Domènech Canet, Joan Navarro i Rafael Ventura. L’any 1977 va rebre el Premi Andròmina per Rondalla del retorn; el 1979 el Premi Carles Riba per El somriure de l’herba; i el 1981 obtingué el premi Josep Pla amb El Cingle verd. L’any 1991 va rebre la distinció de la Creu de Sant Jordi de la Generalitat de Catalunya. Cal destacar, també, el Premi Sant Joan per Les seduccions de Marràqueix que li atorgaren l’any 1996. L’any 2021 va ser guardonat amb el Premi Lluís Guarner i, amb motiu del 9 d’octubre va rebre la distinció de la Generalitat valenciana al Mèrit Cultural. L'últim reconeixement rebut ha sigut el Premi d’Honor de les Lletres Catalanes 2023.

Elvira Lindo, l’escriptora i periodista nascuda a Cadis el 1962, es va donar a conéixer per la sèrie de novel·les infantils sobre Manolito Gafotas. Aquest personatge que li va dur a guanyar el Premi Nacional de Literatura Infantil en 1998, va nèixer d’uns guions radiofònics i donà el bot a novel·la en l’any 1994. L’autora ha escrit també obres per a adults com El otro barrio (1998), Algo más inesperado que la muerte (2002), Una palabra tuya (2005) — XIX Premio Biblioteca breve — Lugares que no quiero compartir con nadie o la seua darrera obra A corazón abierto, de l’Ed. Seix Barral. La seua última novel·la — En la boca del lobo — que arribarà a les llibreries aquest 29 de març, transcorre en una petita població deshabitada d’El Racó d’Ademús. La mare d’Elvira Lindo era originària d’aquesta comarca valenciana.

A més, Elvira Lindo va col·laborar en l’escriptura de guions cinematogràfics així com per a teatre junt amb el director Miguel Albaladejo, amb el qual va rebre la Medalla del Círculo de Escritores Cinematográficos al millor guió original per la pel·lícula La primera noche de mi vida (1998). Recentment, ha dirigit amb la directora Daniela Féjerman la pel·lícula — Alguien que cuide de mi — protagonitzada per Emma Suárez, Aura Garrido i Magüi Mira, que inaugurarà el Festival de Màlaga 2023 i s’estrenarà en les sales de cinema el pròxim 28 d’abril.

Noticias relacionadas

next

Conecta con nosotros

Valencia Plaza, desde cualquier medio

Suscríbete al boletín VP

Todos los días a primera hora en tu email


Quiero suscribirme