Hoy es 24 de noviembre
GRUPO PLAZA

 empreses des de l'interior | 'MEL CASA FINITA' PRODUEIX VORA 10.000 QUILOS ANUALS DE MEL

Eslida salvaguarda l'apicultura amb la producció de mel artesanal

27/11/2022 - 

CASTELLÓ. La Comunitat Valenciana és una de les principals productores de mel a Espanya. I les comarques de Castelló tenen un lloc destacat en la producció d'aquest líquid dolç, de molta tradició en tota la conca mediterrània. Tant, que una de les primeres referències que s'han trobat de la recol·lecció de mel es pot veure a la Cova de l'Aranya, al municipi de Bicorb, a la província de València, a unes pintures rupestres que daten de fa més de 7.000 anys i que van ser descobertes fa més de 100.

En l'actualitat, una de les referències a les comarques de Castelló és la Serra d'Espadà, i en concret, Eslida, ubicada als peus de la falda de les muntanyes. Allí, l'ofici d'apicultor i el negoci de la mel ha estat sempre present i una de les iniciatives que es manté viva és Mel Casa Finita, una firma amb tradició, que des de fa ara 7 anys gestionen Francisco Martín i María Pilar Martínez, després del traspàs que van rebre de mans de l'anterior gestora Josefa Sanchís. "Ens ho van oferir i vam decidir continuar amb la marca, almenys es va quedar al poble i no es va tancar", explica Francisco, conscient de les dificultats que hi ha per a continuar els oficis familiars. "Els descendents, normalment estudien una carrera i no continuen amb la tradició familiar, a més són treballs durs i moltes vegades no molt rendibles", assegura.

Ell, Francisco, ha sigut sempre apicultor, i és un veterà del sector de la producció de mel, així que no va tindre cap problema a l'hora de mantenir la marca. "Abans em dedicava a vendre la producció als majoristes", comenta, "i ara el treball és el mateix, però s'afegeix el fet de haver d'envasar-ho, perquè ara venem en tenda i també distribuïm". La mel que produeixen Francisco i Maria Pilar a Eslida està elaborada de forma artesanal i tenen el certificat de la Comunitat Valenciana i està envasada en diferents formats.

Francisco gestiona entre 400 i 500 caixes d'abelles, que, evidentment, produeixen la mel a la Serra d'Espadà, però també practiquen la transhumància i tenen estades en zones com Terol, Sòria o Guadalajara, buscant l'època de floració de les diferents espècies vegetals a cada un dels llocs. En total, la producció anual és d'entre 10.000 i 12.000 quilos explica Francisco, encara que enguany, a causa de la climatologia, sobretot a la falta de pluja, s'ha reduït en més del 50%. "El canvi climàtic està fent molt de mal a la naturalesa i les conseqüències són diverses com les floracions fora de temps o la mort de les abelles", assenyala l'apicultor. Un dels exemples de les conseqüències que pot suposar el canvi climàtic és que "en els darrers anys moren moltes abelles", entén Francisco.

Mel de romer, de flor de taronger o de timó

En l'actualitat, cada vegada s'incrementa el nombre d'explotacions apícoles, encara que cada vegada hi ha menys caixes d'abelles censades. Potser, siga una dada a partir de la qual es pot interpretar que els "nous" apicultors tenen menys abelles i aposten més per una producció més artesanal. Tal com fan Francisco i María Pilar. La producció més abundant és la de mel de romer, timó o flor de taronger, encara que també produeixen mel d'eucaliptus, de bosc o de bruc.

La venda la fan a la tenda que tenen a Eslida, encara que també distribueixen a diferents tendes de les principals localitats de la província com Castelló, Vila-real, Vall d'Uixó, Borriana o Nules. "Ací a la tenda ve a comprar molta gent de València i també d'altres llocs com Tarragona", diu Francisco. Hi ha diferents tipus de formats, "però hi ha també gent que ve amb el seu envàs i reomplim la quantitat que vulga". És un fet a tindre en compte, ja que "de vegades ens costa trobar envasos de cristall per a enfrascar la mel, perquè a causa de la crisi s'ha reduït la producció de vidre", diu l'apicultor. És una demostració que la crisi afecta a tots els sectors de l'economia, encara que en aquest cas, Francisco i María Pilar tenen clar que continuaran exercint un dels oficis més tradicionals de la localitat.

next

Conecta con nosotros

Valencia Plaza, desde cualquier medio

Suscríbete al boletín VP

Todos los días a primera hora en tu email


Quiero suscribirme

Acceso accionistas

 


Accionistas