VALÈNCIA (VP). L'alcalde de Gandia, José Manuel Prieto, acompanyat per la regidora delegada de Sanitat i Polítiques Saludables, Liduvina Gil, ha comparegut en roda de premsa hui, Dia Mundial de la Salut Mental, per fer balanç de les diferents iniciatives que en aquest àmbit s'estan desenvolupant des de l'Ajuntament de Gandia. L’alcalde ha anunciat que el govern municipal impulsarà la creació i pròxima convocatòria de la Mesa Intersectorial de Salut Mental, la primera que es constituirà a la ciutat.
Aquest organisme estarà integrat per col·lectius i associacions que treballen per la Salut Mental, persones expertes amb experiència en Salut Mental; professionals i personal tècnic, tant d'infantojuvenil com de persones adultes; i representants de la població jove, entre d'altres.
"Pretenem donar resposta als nous reptes que continuen apareixent. Per a nosaltres és fonamental posar a l'agenda pública aquests problemes i implicar a totes les parts", ha declarat l'alcalde, qui sobre la Mesa Intersectorial ha afirmat que "serà un marc comú per posar en marxa polítiques públiques de salut".
Prieto ha recordat que el Pla de Salut Local elaborat el 2018 a la ciutat de Gandia va identificar una sèrie de desafiaments, entre ells, un increment de patiment psicològic en els adolescents i joves i que, des de llavors, Gandia es va bolcar a definir polítiques de salut mental.
"A Gandia hem volgut ser valents afrontant la Salut Mental de cara, posant al lloc que correspon l'atenció a les persones amb malaltia mental. Som dels pocs ajuntaments que ha fet passos i estem al capdavant en una qüestió transcendental com aquesta", ha afegit Prieto.
Durant la compareixença, Prieto ha recordat que l'Ajuntament va posar en marxa el 16 de setembre passat el programa d'atenció del malestar emocional de la joventut 'Parlem', dins de l'estratègia Avant Gandia. Un programa pioner a Espanya que s'ha impulsat mitjançant conveni per un import de 50.000 euros amb el Col·legi Oficial de Psicologia de la Comunitat Valenciana.
Es tracta d'una iniciativa que ja està donant resultats i fent les primeres intervencions: "Si els joves estan telefonant és que el programa funciona, i crec que una de les claus és que no calga sol·licitar cita prèvia per a demanar ajuda. En un tema com la salut mental, el que hem de fer com a administració és donar respostes urgents".
Sobre les problemàtiques plantejades en aquestes primeres consultes, l'alcalde ha enumerat l'assetjament escolar, els trastorns de conducta alimentària i els problemes a l'entorn social o familiar, com alguns dels aspectes que s'han abordat.
"No ens podem quedar parats davant aquest problema. Hem avançat visibilitzant aquesta prioritat i continuarem treballant per enfocar totes les nostres eines per a donar resposta a les necessitats de la ciutadania", ha finalitzat.
Per la seva banda, Gil ha detallat algunes de les accions en aquest àmbit que es desenvolupen amb diversos programes, i ha recordat que des de l'any 2016 Gandia pertany a Xarxa Salut, la xarxa de municipis per al desenvolupament d'accions intersectorials participatives i amb perspectiva d'equitat adherits al IV Pla de Salut de la Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública.
Ja el 2022 es van iniciar els primers cursos de Formació avançada en prevenció, detecció i intervenció en suïcidi, adreçats a professionals provinents de diferents àmbits de l'administració pública, personal de psicologia, treball social, integració social, SASEM, UPCCA, personal de policia local, bombers, Guàrdia Civil, personal dels centres de salut de la localitat. "Aquestes campanyes han estat molt útils per als professionals a l'hora de fer intervencions preventives i de sensibilització, fer deteccions primerenques i oferir alternatives a la vida de les persones", ha explicat.
La regidora també ha citat el programa 'Escoles Saludables' que s'està desenvolupant des de fa 8 anys i que, mitjançant contes i jocs d'intel·ligència emocional, va dirigit a alumnes de primària. Paral·lelament, per als cicles formatius i batxillerat, s'han desenvolupat activitats de mindfullness o programes per prevenir els trastorns alimentaris en diferents etapes educatives centrant-se a l'ESO.
Un altre dels programes ja consolidats és 'Dones llum', grups de suport psicosocial dirigits a dones afectades pel malestar emocional que, des del seu inici, ja ha atés 313 persones gràcies al treball de 19 grups.
Pel que fa al Servei d'Atenció i Seguiment per a les persones amb problemes de Salut Mental Greu (SASEM), l'edil ha remarcat que fa acompanyament a aquelles persones que ja han desenvolupat un problema mental greu que requereix una major atenció i seguiment. L'objectiu és reintegrar eixes persones al món laboral i millorar les seues relacions personals i familiars. Actualment, hi ha 79 persones dins aquest programa.
"Tots aquests serveis i actuacions estan ajudant la societat a millorar en aquest àmbit. Hem de continuar treballant per aconseguir una atenció més ràpida, i per això necessitem la participació activa de tots els actors implicats", ha conclòs Gil.
Amb motiu de la celebració del Dia Mundial de la Salut Mental, que en aquesta edició es desenvolupa sota el lema "Una mirada amb perspectiva de gènere", la plaça Major ha acollit aquest matí la lectura d'un manifest a càrrec de María José Espí ( CEEM Xeraco), i Elma Galbis (Asocación CasAmable), on s'han explicat els problemes que tenen les dones a l'hora d'afrontar problemes de Salut Mental. A continuació, representants del Consistori, associacions i col·lectius han desplegat una pancarta commemorativa al balcó de l’Ajuntament.