VALÈNCIA (VP). L'alcalde de Gandia, José Manuel Prieto, ha presidit aquesta vesprada en el saló de plenaris del consistori la constitució del Consell Econòmic i Social. Un òrgan que portava sense convocar-se diverses legislatures i que té com a objectiu acordar l’estratègia d’avanç de la ciutat i de l’impuls de l’economia, mitjançant el diàleg i la co-decisió de totes les parts implicades. A la trobada, hi han participat membres de totes les forces polítiques representades a l’Ajuntament, així com una àmplia representació del teixit social, associatiu i econòmic de la ciutat, com ara, la Federació d’Associacions d’Empresaris de la Safor (Faes) i els sindicats UGT i CC.OO.
Segons l’alcalde, “tan important és avançar amb un rumb clar com fer partíceps i escoltar als col·lectius de la ciutat. Són necessaris i imprescindibles per ajudar-nos a encertar i millorar la presa d’aquelles decisions que ens permeten continuar avançant i consolidar-nos com a ciutat líder de les Comarques Centrals Valencianes".
Prieto ha comentat que els acords, l’estabilitat i la confiança són els pilars que fan avançar les ciutats, “per això recuperem el Consell Econòmic i Social, per fomentar una conversa constant entre els agents socioeconòmics i els grups polítics, per tal de, entre totes i tots, fer la millor Gandia i la Gandia del futur”.
El Consell Econòmic i Social arriba en un moment important per a Gandia, una ciutat que té més de 105 milions d'euros d'inversions en marxa. Aquesta fortalesa es veu reforçada pels indicadors econòmics que han situat a Gandia com un referent autonòmic gràcies als bons resultats de la campanya estival (rècord històric d'ocupació hotelera amb xifres superiors al 90% al juliol i agost, segons Hosbec). Així, respecte a les xifres d'atur, no eren tan baixes des del 2008 i també s’ha enregistrat la millor taxa d'afiliació a la Seguretat Social en 15 anys. Dades que milloren les obtingudes per la majoria de les ciutats de la Comunitat Valenciana. Gandia també atrau la implantació de noves empreses permetent que des del 2023 fins ara, s'hagen concedit 221 llicències d'activitat a Gandia. I tot, mentre s'ha aconseguit rebaixar el deute un 30% i es paga els proveïdors en 14 dies. "Continuem avançant més i millor, no ens conformem", ha declarat Prieto, qui ha afegit que des del Consell Econòmic i Social es conformaran grans Pactes de Ciutat.
Prieto ha explicat la mecànica de funcionament del Consell Econòmic i Social: mitjançant grups de treball. El plenari es reunirà cada cert temps per fer balanç. “Farem del Consell Econòmic i Social un òrgan coparticipat i funcional”.
En aquest punt, ha informat de les principals línies estratègiques que s'estan duent a terme des de l'estratègia AVANT GANDIA i que passen per actuacions en cinc àmbits diferents.
En primer lloc, el Pla Vivenda es tracta d'un pla pioner a la Comunitat Valenciana, amb mesures fiscals, urbanístiques i patrimonials, que permet la reducció d'impostos per a la construcció i lloguer d'habitatges, mentre que es posa a disposició dels promotors i constructors sòl públic per tal de fomentar la construcció d'habitatges. Aquest pla també contempla mesures per incentivar que els habitatges buits isquen al mercat amb actuacions com una assegurança de caució d'impagaments i antivandàlic, o aportar una quantia econòmica per posar al mercat la propietat.
D'altra banda, el Pla Resol contempla un pla de millora i manteniment de les instal·lacions esportives municipals amb inversions per valor de 5,2 milions d'euros que actualment està duent a terme la major intervenció en matèria esportiva realitzada en dècades a la nostra ciutat. Aquesta mobilització ja ha permés, entre altres actuacions, la renovació de la gespa de Guillermo Olagüe, i actualment s'està intervenint en la millora del pavelló municipal, les piscines del poliesportiu, ampliant el pavelló d'halterofília, alhora que es millora l'eficiència energètica de tot el poliesportiu i s'avança a la licitació del projecte de la pista d'atletisme.
Pel que fa al Pla Parlem, aquesta és una mesura posada en marxa amb la col·laboració del Col·legi Oficial de Psicologia de la Comunitat Valenciana, dotada amb 50.000 euros i que té com a objectiu atendre el malestar psicològic de la joventut. Es prestarà atenció gratuïta a joves entre 12 i 22 anys en quatre espais municipals.
En relació amb el Pla Alcem Persianes, aquest vol afavorir l'obertura de nous comerços, generar ocupació, ajudar els negocis que ja estan oberts i facilitar la transmissió generacional dels comerços de sempre. Les ajudes poden pujar fins a 7.500 euros per crear un nou negoci i es podran sol·licitar fins al 30 de novembre o fins a finalitzar els fons. A més hi haurà una nova edició del Xec Consum per als primers mesos del 2025.
I pel que fa al Pla Respecte, l'alcalde ha anunciat a la trobada que pròximament s'iniciarà la segona fase d'aquest pla i que passarà per una modificació de l'ordenança i endurir les sancions.
Totes aquestes actuacions i les que es vagen acordant a les diferents convocatòries del Consell, hauran de tindre el seu trasllat als pressupostos municipals del pròxim any, les línies mestres del qual ja han estat enviades al Ministeri d'Hisenda, amb un augment de la inversió productiva i de confortabilitat urbana de la ciutat. Els comptes municipals contemplaran aspectes com afrontar les conseqüències del canvi climàtic, s'impulsarà en comerç i es potenciarà la cultura i el turisme.
Un altre aspecte en què l'alcalde ha posat especial èmfasi ha estat la necessitat que tots els agents implicats donen suport al pacte per les infraestructures que s'elabora amb del Ministeri i la Generalitat Valenciana per afavorir el desenvolupament econòmic i social de la ciutat i de les comarques centrals valencianes.
Per concloure, la primera autoritat municipal ha expressat el seu desig que el Consell Econòmic i Social ajude a la construcció de la millor Gandia gràcies a la complicitat i el treball de les empreses, les persones emprenedores, les universitats, les associacions i la ciutadania en general.