GRUPO PLAZA

4.000 euros de premi

Jordi Portals guanya el 24 Premi de Literatura Eròtica amb 'La confessió'

La novel·la, protagonitzada per un capellà, reflexiona sobre la moral sexual i la llibertat individual, així com sobre el sentiment de culpa i el desig

24/06/2018 - 

 VALÈNCIA. La confessió, de Jordi Portals, és l’obra guanyadora del XXIV Premi de Literatura Eròtica La Vall d’Albaida. Dels 28 originals presentats en l’edició de 2018, aquesta novel·la és la que ha estat mereixedora dels 4.000 euros amb què la Mancomunitat de Municipis de la Vall d’Albaida dota el guardó, i serà publicada el 2019 en la col·lecció «L’Eclèctica» d’Edicions Bromera.
 
El veredicte del jurat s’ha fet públic la nit del dissabte 23 de juny, en l’acte celebrat a Bocairent, davant d’un centenar de persones representatives del teixit social, empresarial i polític de la Vall d’Albaida i de les comarques del voltant. Durant la gala, l’actriu Débora Esteve va exercir de mestra de cerimònies, encarnant la mítica deessa grega de la bellesa i l’amor, Afrodita. Esteve ha comptat amb l’acompanyament musical de Dani Picazo al piano, Amadeo Adell al contrabaix,Roser Talens al violoncel i Víctor Albert a la dolçaina, a més dels ballarins Julià Cambra i Miquel Doménech.

La confessió és una novel·la curta amb un argument molt original, en la qual una dona visita un capellà per confessar-se sobre una relació adúltera que manté. Les seues experiències provocaran que el capellà descobrisca el desig sexual, després de més de trenta-dos anys de celibat. Per foragitar la temptació, l’eclesiàstic posarà per escrit tot el que la dona li explica, encara que això supose trencar el secret de confessió. A mesura que transcriu amb detall les converses, l’home també aboca en els textos reflexions sobre la moral sexual, l’ètica i la llibertat individuals, així com sobre el sentiment de culpa, el desig i el plaer. 

L’obra destaca per l’originalitat del seu punt de partida, així com pel seu llenguatge treballat i l’elegància de la seua escriptura. Es tracta d’una trama ben construïda, insòlita i impactant, que atrapa el lector des de la primera frase: «Tinc més de seixanta anys i sóc verge».

El jurat, format per Neus Verdaguer i Jenni Rodà, guanyadores de la 23 edició del certamen amb Històries íntimes; Pilar Ferrero, a proposta de l’IEVA; Mariló Álvarez, per Bromera; Eduard Mira, de l’AVL; i Carmen Amoraga, directora general de Patrimoni; amb Fede Vidal –conseller de Cultura de la Mancomunitat i alcalde d’Alfarrasí– com a secretari, ha destacat «el sorprenent argument de l’obra que avança imparable, incorporant escenes cada vegada de més alt voltatge i que acabaran duent el protagonista de l’obra a una situació límit».

En l’acte de lliurament del premi, el conseller de Cultura de la Mancomunitat, Fede Vidal, ha destacat l’augment de la participació, que ha passat de 13 a 28 obres aspirants en haver possibilitat la presentació per correu electrònic, així com l’ampla majoria femenina del jurat: «hem tornat el premi a les dates originals, al voltant de Sant Joan; l’hem fet més sostenible mediambientalment; gratuït per als aspirants, amb la qual cosa l’hem democratitzat; i, com no podia ser d’una altra manera després que les guanyadores de les últimes edicions foren dues dones, notablement femení». A més a més, Josep Gregori, editor de Bromera, ha assenyalat que el fet que el número de participants al certamen s’haja duplicat en aquesta convocatòria és un clar senyal de la bona salut de la qual gaudeix el premi.
 
Jordi Portals (Barcelona, 1972) és llicenciat en Periodisme i treballa des de fa més de vint anys com a guionista de televisió i ràdio. Ha escrit guions per a més de quaranta programes, sobretot de TV3, TVE i Catalunya Ràdio, on actualment fa de guionista del programa Revolució 4.0. Recentment ha escrit i dirigit documentals estrenats a l’espai Sense ficció de TV3. És autor del recull de contes Regala’m un minut més, premi Vila de l’Ametlla de Mar 1998, i de l’assaig humorístic El futbol és així, i ha guanyat més d’una trentena de premis de narrativa curta. També ha escrit diverses obres teatrals, entre les quals destaca Nebraska, premi Recull de teatre 2012. En 2017 va coescriure amb l’actor Lluís Homar el llibre Ara comença tot.

El Premi de Literatura Eròtica La Vall d’Albaida és l’únic guardó en literatura eròtica convocat per una institució pública a tot l’Estat espanyol. Tant per la dotació econòmica com, sobretot, per la peculiaritat, conforma una de les principals convocatòries literàries del territori valencià. Sens dubte, és un dels esdeveniments culturals més destacats impulsats des de l’ens comarcal i el que compta amb una major rellevància pública, com ho demostra la procedència ben diversa dels autors que concorren al premi. Moltes de les obres provenen de terres valencianes, amb una destacada presència de la Vall d’Albaida, però també n’han arribat de Catalunya i de les Illes Balears.
 
D’aquesta manera, el certamen consolida edició rere edició els objectius que persegueix des que fou creat: d’una banda, el foment de la literatura en valencià des d’una òptica molt específica, com és la del gènere eròtic; i, d’altra banda, el reconeixement de la Vall d’Albaida més enllà dels nostres límits naturals com a referent turisticocultural.

Noticias relacionadas

next

Conecta con nosotros

Valencia Plaza, desde cualquier medio

Suscríbete al boletín VP

Todos los días a primera hora en tu email


Quiero suscribirme