GRUPO PLAZA

a partir del 17 d'octubre

La "booktuber" Sénia Mulayali fomentarà la lectura en valencià a YouTube amb 'Els llibres de Sènia'

18/10/2017 - 

VALÈNCIA. A partir del 17 de d’octubre i amb una periodicitat quinzenal la jove filòloga Sénia Mulayali recomanarà llibres valencians i en la nostra llengua a través del canal de youtube de la Revista Tresdeu. Es tracta d’una experiència pionera a la Comunitat Valenciana, adreçada principalment a lectors i lectores valenciano-parlants d’edat compreses entre 15 i 35 anys.

Els llibres de Sénia està produït la cooperativa audiovisual Tresdeu Media, amb el suport de la Fundació pel Llibre i la Lectura (FULL) dins de les activitats del Pla Valencià de Foment del Llibre i la Lectura 2017-2021 de la Generalitat Valenciana, i Las Naves, centre d’innovació de l’Ajuntament de València. Es podrà seguir a través del Portal del Llibre, la revista Tresdeu, al web de Las Naves, YouTube i altres xarxes socials com Facebook, Twitter i Instagram. Esta iniciativa de Tresdeu és un dels 9 projectes seleccionats recentment al Col·lab de Las Naves. 

Amb una durada de quatre minuts, cada càpsula d’Els llibres de Sénia girarà al voltant d’un tema d’actualitat que, com a recurs introductori, servirà per a recomanar una sèrie de llibres especialment dedicats a lectors joves. Immigració, identitat i gènere, els clàssics actualitzats o la novel·la són algunes de les temàtiques elegides per aquesta primera temporada de sis càpsules, on es recomanaran llibres d’editorials valencianes com Córrer sense por de Giuseppe CantozellaJo sóc així i això no és un problema de Fani GrandeTota la terra és de vidre de Joanjo Garcia o La llum de les estrelles mortes de Josep Manel Vidal, entre altres.

"Aquesta iniciativa naix amb la voluntat de convertir-se en una important eina de dinamització i foment de la lectura de llibres valencians i en valencià entre el públic, emprant nous canals de comunicació com internet", ha senyalat Jesús Figuerola, president de FULL.

Els BookTubers són una comunitat de joves lectors que pugen a YouTube els seus vídeos de temàtica literària amb l’objectiu de recomanar lectures. Els seues usuaris són generalment joves entre 15 i 25 anys, majoritàriament xiques, que gestionen els seues propis canals, encara que últimament el sector d’usuaris s’està ampliant a edats entre 25 i 35 anys. El fenomen BookTuber va començar als EUA al voltant de 2010 i ràpidament es va estendre per països anglosaxons i de parla hispana, sent especialment popular a Mèxic, Argentina, Xile, Perú i Colòmbia. Actualment es calcula que són milions d’usuaris els qui segueixen cada dia les recomanacions dels BookTubers més influents, el que ha fet que alguns ja estiguen professionalitzats i compten amb el suport econòmic d’importants grups editorials internacionals i altres empreses multinacionals.

Els BookTubers utilitzen diferents formats per a penjar a la xarxa les seues crítiques i recomanacions, com el BookTag amb el que plantegen jocs i on es poden etiquetar a altres BookTubersinflueients, aconseguint un impacte multiplicador molt important. Altres sistemes són el BooKHauls, on el BookTuber mostra els llibres que li han regalat o que ha comprat i que llegirà en breu, o el Wrap up on comenta de manera molt breu els llibres llegits. Els llibres de Sénia barrejarà aquestes fórmules en les seues càpsules.

"Els llibres de Sénia suposa una important aposta del sector valencià del llibre perquè comptarà amb continguts professionals d’una manera regular i sistematitzada". —ha puntualitzat Figuerola— "Una manera ràpida i directa de difondre el llibre i la lectura en valencià entre els joves a través d’un mitjà de comunicació tan multiplicador com és la xarxa".


Noticias relacionadas

next

Conecta con nosotros

Valencia Plaza, desde cualquier medio

Suscríbete al boletín VP

Todos los días a primera hora en tu email