GRUPO PLAZA

bestiari valencià

La figa molla /nulla espenta/

26/03/2019 - 

-Sang d'orxata

-Velocitat reduïda

-Dolçor excessiu en la parla

Encara que s'utilitza normalment per a dones, no és necessari tindre figa per a ser una figa molla. Això sí, també existix una paraula pareguda i fabulosa per a definir als hòmens sense vigor ni força: "panfígol".

La figa molla ens evoca al camp, a eixe arbre tan rural que naix on vol i ens dóna fruits foscos i dolços. Al contrari del que passa amb les maduixes, que s'han convertit en "fresón" i han deixat de tindre cap sabor, les figues madures sempre són dolces i saboroses. Però quan estan molles, ens oferixen la imatge visual d'una fruita blaneta, tova, fluixa... que es desfà de tocar-la, el contrari d'un fruit compacte i vital. Per tant l'associació visual entre la figa que s'ha fet molla i la persona, ens remet inconfusiblement a una peresa i un mandra enormes.

Saps d'eixe ésser que fica nerviós al personal per la seua velocitat reduïda? No parle de Dani Parejo, més bé del típic dominguer que trau el Ford Escort per a anar a la caseta el diumenge i va xafant ous per la carretera. O del dependent que no s'assabenta de res i ha de buscar-ho tot perquè mai sap on es troba el producte que necessites. Eixe ser apardalat que viu als núvols està al món per a desesperar a la humanitat, especialment quan es dóna la situació que treballen de funcionaris.

Sí, la combinació funcionari de l'administració-figa molla, és explosiva. O més bé dit implosiva, perquè ella no explota mai, però et fa rebentar com un tronadoret a tu per dins. És fàcil perdre la paciència davant d'elles, però com que estan acostumades han desenvolupat un sentit especial perquè els esvare tot: el passotisme il·lustrat o el meninfotisme pràctic. Així que tu pots bufar, renegar, pressionar, desesperar-te, que la funcionaria ni s'immuta, ella mira la pantalla i fa com que escriu alguna cosa... abans de dir-te: "serà millor que torne d'ací a una hora o hora i mitja, que és moment d'anar a esmorzar".

Tots hem tingut amics i amigues que necessitaven una transfusió urgent de sang, i no parle de ciclistes d'elit, parle d'eixos amics que mai es decidixen. Ells mai trien on va el grup, mai trien en menú al bar, tant els val una cervesa que un got d'aigua, sembla que no tenen poder de decisió i estan sempre amb el "d’acord, el que feu, bé" o amb "ai, cal anar tan lluny?". Perquè tot els sembla lluny, difícil o complicat, des d'organitzar un sopar a fer una excursió. Déu gràcies que al mateix grup sempre està l'antagonista de la figa molla, més conegut com l'afanyós o afanyosa. Que fa per dos, tria per tots, i s'ha quedat tota l'energia vital que li falta a la seua amiga.

La /nulla espenta/ té dos opcions vitals, o reviscola a poc a poc i va acumulant ganes de viure més enllà de sa casa i de la cafeteria del poble; o acaba convertint-se en eixa dona que va del bracet de la seua cosina criticant-ho tot sense haver fet ella mai res. Sí, les heu vistes per la plaça del poble fent-se cafés que duren mil hores i xafardejant bona cosa, o al mercat indecises de si comprar cebes roges o blanques. Són eixa parella que mai pots avançar per la vorera perquè ocupen tot el carril a ritme de marxa mora.

Estos espècimens valencians estan infiltrats entre nosaltres, com els visitants de la sèrie "V", aquells que en realitat eren rèptils. Els /nulla espenta/ són iguals, de sang freda, però d'un planeta que ha de tindre un ritme caribeny i una temperatura tropical, on s'ho prenen tot amb parsimònia. I com que els fruits i les plantes no es menegen massa, hem buscat altres símils per a definir-los com figa mústia, bleda, fava o bajoca, tot molt hortofructícola.

Consells finals:

-Pots beure orxata sense problemes, no et convertirà en una figa molla.

-Si tens un fill sense espenta, no l'apuntes a esports d'equip competitius o tots els pares es desesperaran cada volta que bote a la canxa.

-Per no perdre energia discutint, són capaços de donar-te la raó, però d'ahí a convéncer-los va un món, mai te’n refies.

-Si eres nervioset, no visites països com Malàisia o Guatemala, perquè acabaràs com una figa, però en este cas una figa albardada: ben calent.

I recorda, tot el món no val per a fer treballs mecànics de calfar la cadira en tasques avorrides d'administració, fer-les també té mèrit. Per això és necessari que hi haja gent sense espenta pel món, sense massa ambició, ni passió, ni velocitat accelerada. Perquè si tots tinguérem el motor revolucionat com Potxolo o Chimo Bayo, acabaríem amb el motor gripat, de no ser que sigueu éssers amb una capacitat enèrgica superior (natural o artificial) com Potxolo i Chimo Bayo.

Noticias relacionadas

next

Conecta con nosotros

Valencia Plaza, desde cualquier medio

Suscríbete al boletín VP

Todos los días a primera hora en tu email


Quiero suscribirme

Acceso accionistas

 


Accionistas