GRUPO PLAZA

17 de novembre

La Filmoteca acull la preestrena del documental 'L'empremta de Joan Fuster'

16/11/2022 - 

VALÈNCIA (EP). La Filmoteca de València preestrena -aquest dijous, 17 de novembre, a les 20.00 hores- el documental L'empremta de Joan Fuster, que reconstrueix la figura de l'assagista i el seu impacte com a escriptor i intel·lectual, així com la seua projecció internacional, gràcies als testimoniatges de veus pròximes a l'escriptor de Sueca.

L'audiovisual, dirigit per Jordi Call i produït per Agustí Mezquida per a València Imagina Televisió (VITV), compta amb la col·laboració de la Conselleria d'Educació, Cultura i Esport a través de l'IVC, À Punt Mèdia, Televisió de Catalunya (Tv3) i Televisió dels Illes Balears (IB3).Els encarregats de presentar el nou documental sobre el pensador valencià en la Sala Berlanga de la Filmoteca seran la consellera Raquel Tamarit; el director general d'À Punt Mèdia, Alfred Costa; i el director del documental, Jordi Call.

"En el que queda de 2022 tenim la concentració d'activitats més importants de celebració de l'Any Joan Fuster. Una de les grans fites és aquest documental, perquè créiem que era adequat fer una relectura audiovisual del seu pensament, però també d'ell com a persona", subratlla en un comunicat la consellera de Cultura, Raquel Tamarit.

"Just fa 15 anys es va produir un documental molt complet, 'Ser Joan Fuster', dirigit pel cineasta valencià Llorenç Soler, que ens ha deixat recentment i a qui volem que la preestrena del nou documental servisca també d'homenatge a la seua contribució a l'audiovisual valencià. El nou documental aborda al nostre pensador des d'òptiques que no s'havien tocat encara, com la seua influència internacional o parts de la seua vida sobre les quals ningú havia parlat encara. Crec que el resultat enriqueix i suma, i per açò convidem a la societat valenciana al fet que ho veja", ha afegit Tamarit.

Per la seua banda, el director d'À Punt Mèdia, Alfred Costa, ha declarat que el documental "és una mirada polifacètica sobre un intel·lectual de gran impacte social". "Precisament per açò -continua- ens hem fixat sobretot en l'empremta de la seua vastíssima obra, tant en el seu temps com en les generacions de joves que no el van conéixer". El director general ha conclòs que "el resultat és una aproximació rica i plena de matisos molt suggeridors per a l'espectador del present".

Tant la producció com la presentació del documental en la Filmoteca de València s'emmarquen dins de les activitats commemoratives del centenari del naixement de Joan Fuster organitzades per Cultura de la Generalitat.

Amb guió de Maria Sales i Jordi Call, i la coordinació de continguts dels periodistes Toni Mollà i Josep Ramon Lluch, el documental compta amb les intervencions d'amics artistes i escriptors de Joan Fuster, i especialistes en la seua obra com Lluís Llach, Raimon, Joaquim Bosch, Artur Heras, Àngels Gregori, Francesc Bayarri, Jaume Pérez Muntaner, Vicent Sanchis, Vicent Pitarch, Eliseu Climent, Antoni Serra i Antonina Canyelles.

Entre els especialistes internacionals, destaquen les intervencions dels filòlegs Thomas Harrington, Dominic Keown i la italiana Veronica Orazi. Dins de la nova generació de creadors que intervenen, figuren Aina Monferrer, Pau Alabajos, Saray Cerro i Alba Fluixà.

"Un regal"

Jordi Call assenyala que aquest projecte "ha sigut un regal". "Un regal que em va caure del cel quan Agustí Mezquida em va cridar per a dirigir aquest documental. Per a mi va ser una sorpresa perquè sabia poc de Joan Fuster. O siga, que em vaig acostar sense apriorismes ni prejuís. Potser des de la mateixa posició que s'acosten moltes persones que no ho coneixen i sabran d'ell a partir d'aquest documental", assevera.

"Ha sigut sobretot un procés de descobriment. Després de visionar hores i hores de material d'arxiu i escoltar-ho en unes quantes entrevistes, ara puc dir que conec un poc millor a Joan. I ho he acabat volent. Per moltes coses que ja estan dites: era intel·ligent, divertit, escèptic, compromès, amb una capacitat de treball sobrenatural... Però també era fràgil. I va haver de viure moments de dubte, de decepció, de contradiccions... I açò encara el fa més interessant", conclou Call.

Noticias relacionadas

next

Conecta con nosotros

Valencia Plaza, desde cualquier medio

Suscríbete al boletín VP

Todos los días a primera hora en tu email


Quiero suscribirme

Acceso accionistas

 


Accionistas