VALÈNCIA. La Federació de Societats Musicals de la Comunitat Valenciana (FSMCV) vol clamar ben alt que les seues escoles, músics i tota la població valenciana "du la música en l'ADN". Així, degut que celebrar un cinquanta aniversari "no sempre és fàcil", han planificat amb tot el luxe tres esdeveniments històrics. La FSMCV tractarà ni més ni menys que de batre 18 records Guiness al camp de fútbol de Mestalla i a les províncies de Castelló i Alacant. Una declaració d'intencions que es completarà, a més, amb tres espectacles únics creats per la companyia Xarxa Teatre per a l'ocasió. Màgia, reptes i molta molta música que s'engrandirà també amb actuacions com la de Vadebo.
El propòsit del seu president, Pedro Rodríguez, és doncs llançar un missatge al món perquè el conjunt professional valencià "traspasse les fronteres". Alhora que "posicionar en el més alt una de les nostres principals senyes d'intentat cultural com és la música popular".
Sota aquest desig, el primer dels reptes començarà el pròxim 21 d'abril, a les 20:00 hores, a la plaça de bous de Castelló. L'objectiu aquesta volta serà demostrar el caràcter intergeneracional de les Societats Musicals i Escoles de Música a través del compliment de les modalitats a 'Major grup de músics que són família troncal en un espectacle musical', aconseguit amb un grup de 16 persones; i el de 'Major grup de músics amb connexió familiar en un espectacle musical', assolit també amb el vincle de 46 artistes. Tots acompanyats per la participació de 6.000 intèrprets més.
Pel que fa a Alacant, les Societats Musicals volen visibilitzar el seu potencial amb la 'Major lliçó de música' duta a terme per 4.974 músics en un únic esdeveniment que se celebrarà el 12 de maig en la mateixa plaça de bous. Aquest es tracta d'un repte que duplica l'anterior Guinnes i que comptarà amb una gran banda formada per alumnes de les Escoles de Música i dirigida per Pere Vicalet, exdirector de la Jove Banda Simfònica de la FSMCV. Per a l'ocasió, Vicalet ha creat la composició d'una obra mitjançant el mètode soundcool i els alumnes seran els encarregats de practicar el que hi han après.
Les trobades seran a més completades amb un espectacle lúdic-festiu d'animació infantil i de música electrònica a càrrec de Xarxa Teatre. Mitjançant efectes sonors i visuals, s'escenificaran contes populars, narracions, rondalles típiques i la geografia valenciana en l'espectacle El Guerrer de la Valltorta.
Totes les ambicions de la FSMCV esclataran, finalment, el dia 26 de maig en els caps de Mestalla quan 540 Societats Musicals- de les tres províncies- ompliran els carrers de València i tractaran de batre 15 Guiness, entre ells el de 'Major desfile de bandes de música de la història'.
Així, s'ha organitzat una desfilada de bandes de música per diverses avingudes de la ciutat a les 19:00 hores en un recorregut que finalitzarà dins de Mestalla. Al camp de futbol, i a les 20:30h, Vadebó interpretarà algunes de les seues cançons per passar més tard el protagonisme a les tres bandes municipals. Una vegada concloses les seues actuacions serà el torn de les manifestacions per batre els rècords Guinnes.
Entre els objectius més ambiciosos, es vol oferir un espectacle configurat per 'la banda de música més gran del món' amb la participació de més de 20.100 músics, rècord que manté, de moment, una banda d'Estocolm degut que la xifra de la Federació és de 18.160 músics. Igualment, es volen aconseguir els propòsits de 'Major ensemble de...' flautes, clarinets, saxofons, fagots, corne anglès, trompes, trompetes, fiscorns, trombons, bombardins, tubes i oboès.
Per a la consecució d'aquest rècord, es durà a terme l'estrena mundial d'una obra composta per J. Rafael Pascual Vilaplana per a l'ocasió, en la qual tots els músics participants interpretaran una peça composta per al seu instrument, aconseguint cada grup, el seu propi Guinness. L'obra estarà basada en una adaptació de peces de la tradició musical popular valenciana.
Per últim, s'intentarà aconseguir el rècord al 'Major ensemble de percussió corporal'. I per a batre aquest rècord, s'estrenarà una composició que el músic Llorenç Barber ha ideat per a l'ocasió.
"Dels 18 rècords que ens hem proposat aconseguir ja tenim segur aconseguits 16 pel nombre d'inscripcions que hem registrat fins al moment. Ara necessitem el suport de tots els músics de la Comunitat per a aconseguir els dos que ens queden a la banda de música més gran del món i al ensemble més gran de flauta. Volem fer història en la nostra Comunitat, en la nostra música i amb els nostres músics", ha afirmat Pedro Rodríguez.
El cinquanta aniversari servirà tanmateix per a exhibir per primera volta l'obra Marxa Federal, encarregada a Adam Ferrero i interpretada per la Jove Banda Simfònica de la FSMCV, sota la direcció de Cristóbal Soler. També es realitzarà l'espectacle Les fades de la música de Xarxa Teatre on, segons explica el seu director artístic, Leandre Escamilla, s'utilitzarà la gespa de l'estadi i altres elements aeris, d'il·luminació i musicals per "recrear eixe moment en el qual al músic se li dóna per primera vegada el seu instrument". Al costat d'açò, es realitzarà l'actuació de Cashalada Teatre amb un show musical i també actuarà la cantant Sole Giménez juntament amb la Jove Banda Simfònica de la SMCV, dirigida enguany per Saül Gómez.
Sota el lema 'Duguem la música en el nostre ADN', la FSMCV ha aprofitat el cinquanta aniversari per a renovar la seua imatge corporativa amb un disseny on es reprodueix una cadena d'ADN que reflecteix els colors de senyera- roig, groc i blau- sobre un fons que arreplega les notes de l'himne de la Comunitat.
"L'eix central de la campanya és el sentiment musical, la música a l'interior de cada valencià i, per descomptat, en el més profund estan els gens. Portem la música en el nostre ADN perquè la vida i la societat valenciana estan estretament lligada amb la música. Podemos veure-ho en multitud d'ocasions en qualsevol de les festes que se celebren a la Comunitat Valenciana. En elles, la música sempre està present", ha explicat Pedro Rodríguez.
La campanya es completa a més amb el clam 'Vine a donar la nota', amb el qual es vol fer una crida extensiva a tots els músics de les tres províncies per a propiciar la seua participació en els esdeveniments organitzats a Castelló, València i Alacant.
D'altra banda, s'ha creat una web que arreplegarà tota la informació gràfica i escrita dels actes celebrats durant el 50 aniversari de la FSMCV, així com la informació recuperada d'aquests anys d'activitat federal: les fites més importants de la seua història, els seus presidents, els premis aconseguits, reconeixements, així com les notícies més importants.
Preguntat per la situació de la futura seu de la Federació a L'Alquería Julià, Pedro Rodríguez ha fet saber que les obres encara no han començat per la falta de la llicència municipal corresponent. A més, segons manifesta el president de la FSMCV no s'espera tindre la seu "ni per a aquest 2018, ni per al 2019". Fet que provoca que la nova localització no puga coincidir amb aquest 50 aniversari, tal com estava previst en un primer moment.