GRUPO PLAZA

la filmografía del cineasta portugués permanecía inédita

La Mostra descubre a València el cine de Edgar Pêra

22/08/2023 - 

VALÈNCIA. La trajectòria d'Edgar Pêra abasta més de tres dècades i cinquanta títols, però cap d'ells s'ha estrenat comercialment a Espanya. Mostra de València-Cinema del Mediterrani, que se celebra del 19 al 29 d'octubre, convertirà la seua secció Focus d'esta edició en la major retrospectiva sobre el cineasta portugués realitzada fins hui al nostre país. A més, li dedicarà el número d'aquest any de Quaderns de La Mostra, la primera publicació monogràfica sobre la seua obra editada en tot l'Estat i viurà l'estrena nacional del seu nou film, Não sou nada-The Nothingness Club (2023), una exploració cinematogràfica entorn de l'escriptor Fernando Pessoa.

Llargmetratges, documentals, curtmetratges, telefilmes, cine-diaris, microfilms, netfilms, cine-concerts, cine-xous, cine-instal·lacions, pel·lícules musicals, cine-conferències, material directe a internet, pel·lícules en procés, muntatges i reedicions de pel·lícules ja realitzades… No hi ha límits en la filmografia d'este autor portugués, que també va abraçar sense complexos la revolució digital i el cine tridimensional, com demostra la seua participació en 3x3D (2013), al costat de Jean-Luc Godard i Peter Greenaway. El seu inesgotable afany investigador li ha portat en els últims temps a la creació cinematogràfica per mitjà d'intel·ligència artificial.

“Edgar Pêra és un cineasta que representa molts dels valors que caracteritzen al festival: passió pel risc, cerca constant de nous reptes, al·lèrgia als convencionalismes i un cert esperit anàrquic que connecta amb la cultura popular i el fes-ho tu mateix del cine amateur”, ha assenyalat Eduardo Guillot, director artístic de Mostra de València. “Hem seleccionat alguns dels seus films més emblemàtics per a descobrir al públic a un autor total, l'obra del qual està marcada per un molt particular sentit de l'humor i una ferma consciència política”.

Definit pel crític alemany Olaf Möller com el “major mestre desconegut del cine portugués modern”, Pêra ni tan sols se sent còmode amb el terme "experimental" i fins ha inventat un llenguatge propi per a definir les seues pel·lícules. Não sou nada (2023), per exemple, la defineix com un cinenigma, mentre que Arquitecturas de peso (2007) és una cinema-sinfonetta.

El festival, que comptarà amb la presència d'Edgar Pêra, acollirà també l'estrena espanyola de Não sou nada-The Nothingness Club, el seu últim llargmetratge, un film entorn del complex univers personal i literari de Fernando Pessoa, que transcendeix els llocs comuns del biopic tradicional per a erigir-se en el projecte audiovisual més important sobre l'escriptor realitzat fins hui.

Amant fervent dels còmics i la música rock (en els seus inicis va rodar diversos videoclips), sempre amb diverses idees en desenvolupament al mateix temps, Edgar Pêra va més enllà d'un ventall d'influències que inclouen H.P. Lovecraft o Dziga Vertov, Robert Anton Wilson o Branquinho da Fonseca, per a encarnar l'última i més pura expressió de l'esperit punk al cine.

La 38a edició de Mostra de València-Cinema del Mediterrani està organitzada per l'Ajuntament de València i compta amb la col·laboració de l’Institut Valencià de Cultura (IVC), el Palau de la Música, Barreira Arte + Diseño i À Punt Mèdia com a mitjà oficial.

Noticias relacionadas

next

Conecta con nosotros

Valencia Plaza, desde cualquier medio

Suscríbete al boletín VP

Todos los días a primera hora en tu email


Quiero suscribirme

Acceso accionistas

 


Accionistas