GRUPO PLAZA

en una nova seu amb el teixit associatiu de Benimaclet

La Repartidora impulsa un nou espai cultural

27/04/2021 - 

VALÈNCIA. La Repartidora, l'espai de Benimaclet dedicat al llibre crític i articles de marxandatge s'ha quedat petit. El local que ocupen ara mateix en el carrer de la Torreta de Miramar va ser una solució ràpida al desallotjament forçós que varen patir fa uns anys. Des d'aleshores, el baix de 30m2 s'ha anat omplint llibres, revistes, fanzines, làmines i roba ètica. En un context en el qual les llibreries poden veure el futur amb cert optimisme, però també amb una previsible crisi econòmica, el projecte cooperatiu ha decidit fer un pas endavant i créixer.

Ho farà amb un local nou, ubicat en el mateix barri, però en el carrer Reverend Rafael Tramoyeres. Un local de 220 m2 que tindria "una llibreria especialitzada en pensament crític de 90m2, amb capacitat d'albergar un fons d'uns 6.000-8.000 llibres, una sala polivalent de 70m2 per a fer presentacions, tallers, grups de lectura, trobades, rodes de premsa, assemblees i de la qual puguen fer ús els col·lectius socials de la ciutat, un espai de treball de 50m2 compartit entre diferents col·lectius i projectes de les Economies Transformadores i un racó per a la xicalla, perquè les criatures i també les famílies puguen gaudir de l'espai de forma més relaxada i inclusiva”.

Així ho expliquen en el projecte que han llençat des de la plataforma Goteo per buscar finançament col·lectiu per a la reforma que necessita el local. La campanya busca un mínim de 15.000 euros i un pressupost òptim de 32.000 euros, encara que ja han assolit més del 40% d’eixe primer objectiu en menys de 24 hores gràcies a 85 aportacions.


Aquest nou espai no vol ser únicament una llibreria més gran, sinó també la creació d'un nou espai que puga acollir iniciatives del teixit cultural i social del barri de Benimaclet. "És una evidència que el nostre local se'ns estava quedant menut, però encara que el moment actual no parega ser el més indicat per fer el pas, creiem -al contrari- que és el millor per dotar d'estructures que donen suport de barri a aquesta crisi", expliquen a aquest diari des del projecte. "En aquest sentit, la col·lectivitat sempre és la solució i nosaltres sempre intentem treballar així", afegeixen per explicar que, en el mateix local, conviurà el projecte de La Repartidora amb la seu d'altres iniciatives com la cooperativa feminista Formigues Liles, l'ONG Mundubat, Per l'Horta, La Directa i amb l'arquitecta Natalia Castellanos.

A més, l’espai serà una manera de reprendre la programació al voltant del llibre crític, que encara que de manera molt reduïda, també duien a terme abans de la covid-19 i que les restriccions han fet impossible en un espai de 30m2. Una proposta que vol ser diferencial, o almenys vol nodrir un espai alternatiu de cultura crítica amb una base transfeminista, ecologista, antiracista, i d’altres lluites socials.

De pas, aquest projecte els serveix com a projecte "per mesurar-se": "a banda de la por de no poder assolir el que necessites, hi ha una sensació de conéixer quin és el paper que juguem per a la gent del barri, de si el projecte és important o no", comenten. Per a respondre queden encara altres trenta-nou dies, però les primeres 24 hores no apunten malament.

Amb la creació d’aquest nou espai, Benimaclet guanya altre punt calent de cultura crítica i alternativa, amb una xarxa que no atura la seua consolidació i que ja forma part de la seua identitat de barri.

next

Conecta con nosotros

Valencia Plaza, desde cualquier medio

Suscríbete al boletín VP

Todos los días a primera hora en tu email


Quiero suscribirme