Hoy es 15 de enero
GRUPO PLAZA

exposicions, tallers, concursos i dansa

La Universitat celebra els 550 anys de la impremta a València

14/05/2024 - 

VALÈNCIA. La Universitat de València commemora els 550 anys de la introducció de la impremta a la ciutat amb exposicions, visites guiades, tallers, concursos i actuacions. Entre els fons que es custodien a la Biblioteca Històrica de la Universitat de València es troba l’únic exemplar conegut del primer llibre imprès a València fa ara 550 anys, Obres o trobes en lahors de la Verge Maria.

La transcendència de les Trobes va més enllà de ser el primer llibre imprès a la Corona d'Aragó i el primer de caràcter literari de la península Ibèrica, ja que, encara que no va ser a València on una premsa de tipus mòbils va funcionar per primera vegada a la Península, sí que va ser a partir d'aquells pioners tallers d'impressió valencians quan la producció de llibres es va convertir en una indústria a Espanya i es va iniciar la penetració comercial a gran escala del llibre incunable.

Per commemorar els 550 anys d'aquest esdeveniment –que coincideix amb el 525è aniversari de la Universitat– els vicerectorats de Cultura i Societat i  d’Investigació han col·laborat per fer possible una programació d'activitats que, en conjunt, contribueixen a plasmar la rellevància de l'esdeveniment i que posen de manifest el compromís que la Universitat manté amb la societat valenciana.

Les iniciatives culturals programades al llarg de l’any s’han presentat aquest dimarts a la Capella de la Sapiència de la Universitat de València, amb intervencions del coordinador, Marco Antonio Coronel Ramos, catedràtic de Filologia Llatina de la Universitat; la subdirectora de l’Arxiu de la Corona d’Aragó, Rosa M. Gregori Roig; la vicerectora de Cultura i Societat, Ester Alba Pagán; i el vicerector d’Investigació, Carlos Hermenegildo Caudevilla.

El coordinador ha destacat que tota efemèride és una ocasió per a prendre consciència del llegat que dóna coherència a la història de València i ha fet una relació de les activitats programades i les persones responsables que aquest esdeveniment haja sigut possible. També ha remarcat l'organització del congrés que, sota el títol Trobes en lahors de la Verge Maria: filologia, història i pensament, se celebrarà en la Universitat els dies 21 i 22 de novembre de 2024 dins de les activitats promogudes pel Grup d'Investigació VAHIFO (Valentiae Historici Fontes). Participaran investigadors de reconegut prestigi de diverses universitats sota la coordinació de Marco Antonio Coronel Ramos i Marina Navàs Farré.

En la programació d'exposicions d'enguany a càrrec de la Biblioteca Històrica, s'ha inaugurat recentment l'exposició Trobes: 550 anys de la impremta a València, que, en aquesta ocasió, a més de la sala Duc de Calàbria de la Biblioteca, comprèn també la sala de Bigues del Centre Cultural La Nau i que es podrà visitar fins al 8 de setembre de 2024. Una mostra comissariada per dos professors de la Universitat de València, Antoni Furió i Pau Viciano, així com també per Rosa M. Gregori Roig, subdirectora de l'Arxiu de la Corona d’Aragó, que ha presentat el discurs expositiu i la importància de donar a conèixer el paper de València en la impressió de llibres utilitzant la nova tecnologia de tipus mòbils ideada per Johannes Gutenberg a mitjan segle XV. L'arribada a València va ser crucial perquè s’expandira per la resta d'Espanya.

Amb motiu de la celebració s’ha instal·lat la rèplica de la impremta de Gutenberg (propietat de Asociación de Amigos del Museo de la Imprenta. Senado del Museo) enfront de la porta de la sala Duc de Calàbria, on romandrà fins al pròxim 26 de maig. Durant la seua permanència, es podrà veure el seu funcionament els dimarts, dijous i diumenges, de 10 a 13 h, i els dimecres a la vesprada, de 16 a 19 h, en els quals una mestra impressora farà la demostració amb l’estampació de la primera pàgina de l’incunable de les Trobes.

La vicerectora Ester Alba Pagán ha presentat les iniciatives desplegades per les Aules Artístiques de la Universitat de València i per Universitat i Societat, que ha preparat una versió itinerant de l’exposició Trobes: 550 anys… amb la finalitat d'ampliar la projecció d'aquesta celebració històrica i arribar a una audiència més àmplia. L’exposició itinerant va iniciar el seu periple al Palau Ducal dels Borja (Gandia) dimarts passat, 7 de maig, on romandrà fins al 21 de juliol.

L’Aula de Poesia ha projectat a la sala Duc de Calàbria de la Biblioteca Històrica una lectura de poemes per part d’alumnes i alumnes de la Universitat per a la vesprada del dia de la presentació, a les 18 h. En el repertori s'inclouen poemes propis, així com de poetes reconeguts, com Pedro Salinas, Jaime Gil de Biedma, Luis Rosales, Emilia Pardo Bazán i Gabriela Mistral, entre altres.

El Grup de Dansa Nivell I de l’Aula d’Arts Escèniques participa amb la proposta de dansa escènica Fulls/Papers, sota la direcció del coreògraf Antonio Aparisi Sevilla, guanyador d’un premi Max com a Millor Coreografia. L’actuació es durà a terme el dijous 16 de maig a les 18.30 h a la Capella de la Sapiència de la Universitat. El mateix dia, a les 19 h, el Cor de Cambra Lluís Vich Vocalis oferirà, a la capella de la Universitat, una actuació de música renaixentista de temàtica mariana, en referència al text de les Obres o trobes en lahors de la Verge Maria. L'entrada a aquestes actuacions serà gratuïta, però prèviament cal reservar invitació a través de la web.

Carlos Hermenegildo Caudevilla ha remarcat la importància de la col·laboració realitzada entre els diferents serveis i unitats que componen els vicerectorats de Cultura i Societat i d’Investigació. De la mateixa manera, ha presentat les publicacions en què s’està treballant per visibilitzar el patrimoni i la missió cultural de la Universitat, missió duta a terme amb el suport de Publicacions de la Universitat de València (PUV), com és el cas de l’edició del catàleg de l’exposició Trobes: 550 anys i d'altres obres elaborades en el marc d’aquest aniversari, com el segon número de la sèrie Inutilitas Librorum de la col·lecció Cinc Segles –fruit de la col·laboració entre la Biblioteca Històrica de la Universitat de València i l'editorial PUV– i que, en aquesta ocasió, està dedicat als incunables valencians, obra d'un dels incunabilistes més famosos, Julián Martín Abad. Així mateix, s'ha informat sobre la publicació d'un número monogràfic en la revista científica Recerques dedicat als 550 anys de l’aparició de les Trobes i que apareixerà publicat en el segon semestre d’enguany. Recerques està publicada per un conjunt de deu universitats de la Xarxa Vives, entre les quals es troba la Universitat de València, i s'edita i imprimeix a València per Publicacions de la Universitat.

L’esforç conjunt desplegat com a exemple de cooperació institucional està orientat a destacar la importància de l’efemèride i a apropar a la societat valenciana el valor del patrimoni bibliogràfic de la Universitat, dins del qual s'inclou l'únic exemplar conegut del primer llibre imprès a València, Obres o trobes en lahors de la Verge Maria, custodiat a la Biblioteca Històrica.

Noticias relacionadas

next

Conecta con nosotros

Valencia Plaza, desde cualquier medio

Suscríbete al boletín VP

Todos los días a primera hora en tu email


Quiero suscribirme

Acceso accionistas

 


Accionistas