Dansa, teatre clàssic i experimental entre les quinze produccions de la Sala Matilde Salvador
VALENCIA. L’Aula de Teatre de la Universitat de València inicia la programació d’aquest 2017 amb ‘Donde las papas queman’, de la companyia A Tiro Hecho, una obra inspirada en la vida del cantautor xilè Víctor Jara i dirigida per Carla Chillida. Amb aquest muntatge, que es representarà els dies 1 i 2 de febrer al Centre Cultural La Nau, s’obri el teló de la sala Matilde Salvador que, durant els propers quatre mesos, acollirà quinze noves produccions.
La programació de teatre de la Universitat se suma als actes desenvolupats per la institució amb motiu del 80 aniversari de València com a capital de la República amb dues obres: La carta (1931 – 1941), de la companyia L’Últim Toc Teatre (dies 8 i 9 de febrer), i ‘Prohibida la reproducción’, de la Col·lectiva Imaginària i l’Aula de Teatre de la Universitat (15 i 16 de febrer). Dirigides per Ramon Moreno i Inma Garín respectivament, les obres utilitzen documents personals com a base real, així com el guió de l’exiliat dramaturg José Ricardo Morales, i precisament homenatgen el primer aniversari de la seua defunció.
Ja a l’abril, ‘El teatro español sacado a la luz de la tinieblas de nuestro tiempo’ (dies 26 i 27), per la seua banda, presenta una ucronia imaginada per l’escriptor Max Aub en la qual la Guerra Civil mai no s’ha esdevingut i la II República segueix vigent. La peça està dirigida per Francisco Alberola per a la companyia Quijada Qaín Teatro.
La programació de l’Aula de Teatre de la Universitat combina espectacles experimentals, i de companyies joves, amb la visita d’artistes de renom. En aquest quadrimestre destaca la presència de l’actriu Lola Moltó que, a les ordres de Manuel Maestro i Victoria Salvador, participa en ‘Assumpció’ (dies 22 i 23).
La dansa també hi ocupa un lloc destacat amb una sessió de videodansa al febrer amb Rafael Ricart (Contactart - Acciones Artísticas Contemporáneas), que també estarà present al març i a l’ abril. Primer, amb la participació del coreògraf Toni Jódar, en un espectacle que il·lustra un recorregut històric per a l’evolució de la dansa, i ja a l’abril La Nau serà una de les seus del festival Dansa València, que en el seu 30 aniversari pretén reunir professionals tant nacionals com internacionals per a gaudir de la dansa durant quatre dies.
El teatre clàssic també té el seu espai en la programació amb obres com ‘Antígona’ (dimecres 8, dijous 9 i divendres 10 de març), representada per Komos una companyia teatral dirigida pel professor Miguel Navarro i formada per alumnes d’instituts de secundària, amb múltiples guardons, el més recent, el Primer Premio Nacional de Tragedia en el XI Concurs del Ministeri d’Educació, Cultura i Esport, aconseguit aquest mes de gener.
El teatre com a via cap a la sensibilització social també forma part de la programació. En aquest sentit, Metges Sense Fronteres interpretarà el muntatge ‘Seguir amb vida’ (dia 31 de març), com a part d’una campanya impulsada per l’ONG amb el mateix nom i en el qual participen 10 actors en un espectacle amb música realitzat a través dels testimoniatges i entrevistes a diversos membres de l’organització mèdica.
Com cada any, el curs acabarà al maig amb les mostres de teatre dels grups de la Universitat de València dels diferents nivells.