VALÈNCIA. L’Aula d’Arts Escèniques de la Universitat de València inicia la programació teatral a la Sala Matilde Salvador de La Nau amb un total de 18 espectacles fins al pròxim mes desembre. Teatre universitari, espectacles de dansa, homenatges a través del teatre i propostes de companyies professionals es donen cita aquest primer trimestre.
La programació arranca el dilluns 16 d’octubre amb la Mostra de Teatre del Festival de Benvinguda de la Universitat de València, que acull el Centre Cultural La Nau del 16 al 23 d’octubre. Sis espectacles de diferents universitats conformen la programació d’aquest cicle organitzat per l’Aula i el Servei d’Informació i Dinamització (Sedi) de la Universitat de València. L’obra amb la qual arranca el festival és Guerra!, d’Albert Martínez Artero, una lectura dramatitzada del text guanyador de l’última edició dels Premis Universitat de València d’Escriptura de Creació.
En el cicle participen altres universitats com la Universitat Autònoma de Barcelona (dia 17), la Jaume I (dia 18), Col·lectiva Imaginària de la Universitat de València (dia 19), l’Escola Superior d’Art Dramàtic de Múrcia (dia 20), i la Universitat de Guadalajara de Mèxic, amb la qual conclou la Mostra de Teatre Universitari, el dilluns dia 23, amb un muntatge basat en la música més representativa de Mèxic i la seua cultura.
D’altra banda, del 25 al 27 d’octubre, les companyies professionals de teatre tenen el seu espai a la Sala Matilde Salvador, a través del Cicle Memòria Històrica, organitzat pel Teatre Escalante-Diputació de València. La programació comença el dia 25 amb María la Javelina, per l’Hongaresa Companyia de Teatre, una obra on l’actriu Lola López dóna veu a una miliciana anarquista nascuda al Port de Sagunt i que l’any 1942 es va convertir en l’última dona afusellada pel franquisme.
Després d’aquest espectacle, Las Madres Presas (dia 26), dirigida i interpretada per Pilar Martínez, a través d’un text autobiogràfic de Manuela Ortega, que rememora la vida de dues dones empresonades durant la postguerra franquista, una d’elles la seua mare, que des de la presó van aconseguir unir als seus quinze fills per dirigir la seua educació. Tanca aquest cicle el dia 27, Miguel Hernández después del odio de Crit Companyia de Teatre, un muntatge que planteja un recorregut per la vida i obra del poeta d’Oriola.
En el mes de novembre la programació de l’Aula combina espectacles de dansa, amb obres com Sígueme, de la Companyia malArte (dia 8 i 9) i un espectacle de videodansa en el Col·legi Major Rector Peset (dia 29), amb espectacles-homenatges a l’autor teatral Carles Arniches i a la filòsofa María Zambrano.
El primer tindrà lloc els dies 15 i 16 d’octubre amb El Método Górrizt. El musical, una versió de Juan Luis Mira, per Teada Teatre per a commemorar el 150 aniversari del naixement d’Arniches, a través d’una comèdia musical. El segon, els dies 29 i 30 d’octubre, a càrrec de la companyia Nebel Teatre, que reconstruirà l’etapa de l’exili de Zambrano, una de les intel·lectuals més famoses del segle XX. També s’ha programat aquest mes un espectacle sobre la problemàtica social dels abusos sexuals a la infantesa: No se lo digas a nadie, de Victoria Enguídanos (dies 22 i 23).
Per a concloure la programació d’aquest primer trimestre, ASSAIG, Grup de Teatre de la Universitat de València estrena producció el mes de desembre. El dia 4, el grup teatral de la Universitat, dirigit per Pep Sanchis interpreta Una duda razonable, basat en l’obra dramàtica Dotze homes sense pietat de l’autor nord-americà Reginald Rose.
Després de la presentació d’aquest nou espectacle s’han previst per a aquest mes dues produccions més: Como si el fuego no fuera contigo, de Mafalda Bellido, per La Figuranta Teatre (dies 13 i 14) i NADAdora, per EnÁmbar Dansa, de Cristina M. Gómez (dies 20 i 21 de desembre).
Totes les obres comencen a les 19.30 hores i les entrades, a dos euros, poden adquirir-se a La Tenda del Centre Cultural La Nau i dels campus universitaris, o bé, en línia.