GRUPO PLAZA

concert

L'Orquestra de València i Josefowicz estrenen la 'Scheherazade' empoderada de John Adams

21/12/2022 - 

VALÈNCIA. L’Orquestra de València, sota la direcció del seu titular i artístic Alexander Liebreich, està ultimant els assajos del seu concert d’abonament que acomiada 2022, i en qual s’estrenarà a Espanya la simfonia dramàtica per a violí i orquestra Scheherazade. 2 de John Adams, que protagonitzarà la violinista canadenca Leila Josefowicz, junt amb Aleksandra Dzenisenia al címbal hongarés. Es tracta d’un programa que tanca la programació de Tardor del Palau de la Música, que tindrà lloc a l’Auditori de Les Arts, demà dijous, a les 19.30 hores, i on també es podrà escoltar la Simfonia núm. 4 en mi menor, op. 98 de Johannes Brahms. 

Esta estrena a Espanya suposa la culminació en la present temporada, del tríptic entorn de la figura Scheherezade com a metàfora de l’emancipació, intel·ligència, capacitat d’escolta, acció i reivindicació de la dona en front de la força bruta. Per a la regidora de Cultura i presidenta del Palau, Gloria Tello, la temàtica de l’obra d’Adams “no pot estar més d’actualitat, ja que va ser concebuda pel compositor per a donar veu a les dones oprimides i silenciades en el món àrab, i eixa és la força de la música, la seua capacitat de fer-nos reflexionar i prendre consciència de les injustícies que malauradament estan patint tantes dones hui en dia”. 

En este sentit, Leibreich ha destacat que el compositor “situa la paraula en el violí i d’esta manera serà el violí la veu de Scheherezade i la veu de totes les dones”. “Nada menys que Leila Josefowicz”, ha afegit Liebreich “per a escometre este repte, la gravació de la qual va ser nominada a diversos premis Grammy”.

Es tracta d’una obra amb quatre moviments: Conte de la jove sàvia (persecució pels vertaders creients), Un llarg desig (escena d’amor), Sheherazade i els homes amb barba i Fuga, fugida, santuari. En paraules de l’autor de les notes al programa, Antonio Gómez Schneekloth, en la Scheherazade 2, “Adams es mostra deutor de la cultura musical europea, amb un esquema simfònic que consta de dos moviments ràpids, un de lent i un de pròxim l’scherzo, i un tractament de l’instrument solista que també mostra clars trets postromàntics”.

Per part seua, el director del Palau, Vicent Ros, ha afirmat que “l’Orquestra de València i la direcció del Palau no podien acabar l’any d’una altra manera que la d’oferir al nostre públic el millor programa simfònic, i convidar a regalar música i cultura”.  A més, l’assaig general de demà s’obrirà a alumnes d’ESO i Batxillerat, dins de les Audicions per a Escolars del projecte educatiu Menut Palau.

La defensa apassionada de la música contemporània de Leila Josejovicz es reflectix en els seus programes i el seu entusiasme per estrenar noves obres. En reconeixement de la seua excel·lència musical, el 2018 va ser guardonada amb el Premi Avery Fisher. En la temporada 2022-23 tornarà amb Los Angeles Philharmonic, National Symphony Orchestra Washington, Konzerthausorchester Berlin i NDR Elbphilharmonie. Col·laboracions recents inclouen la Berliner Philharmoniker, Tonhalle-Orchester Zürich, Royal Concertgebouworkest, i les simfòniques de Boston, Chicago, San Francisco, i Cleveland. El seu últim enregistrament el 2019 va ser el Concert per a violí i orquestra de B. Alois Zimmermann amb l’Orquestra Simfònica de la Ràdio de Finlàndia dirigida per Hannu Lintu.

Noticias relacionadas

next

Conecta con nosotros

Valencia Plaza, desde cualquier medio

Suscríbete al boletín VP

Todos los días a primera hora en tu email


Quiero suscribirme

Acceso accionistas

 


Accionistas