GRUPO PLAZA

‘Ni bruixes, ni princeses’: conferències per la igualtat a les biblioteques de València

30/01/2020 - 

VALÈNCIA. La Xarxa de Biblioteques Municipals de València acollirà tots els dimecres de febrer i dos dimecres de març el cicle de conferències ‘Ni bruixes, ni princeses’, emmarcat en les activitats del Dia de la Dona. La iniciativa ha sigut promoguda per l'Associació per a la igualtat de gènere en la cultura Clásicas y Modernas (CyM) dins del seu programa "Biblioteques en Igualtat", amb la qual es pretén recuperar i visibilitzar el coneixement d'autoria femenina.

Les coordinadores del cicle, Marina Gilabert i Rosa Mª Rodríguez Magda, parlen de facilitar a totes les persones el gaudi d'una cultura més rica i completa, conscient del seu deute amb les dones creadores: "La història s'ha contat en masculí universal exclusiu". En aqueixa línia, el cicle rescata a dones que es van rebel·lar i van empunyar la seua vida des del timó de la llibertat, i que van tractar d'escapar dels motles imposats i tan sovint trobats en la literatura: l'estereotip de la perversa i l'estereotip de la bona xica, de l'esgarriada i la virtuosa, de la bruixa i de la princesa.

Ana López Navajas, Isabel Barceló, Rosa Mª Rodríguez Magda, Trini Moreno Cobos, Joaquim de Túria, Rosa Roig i Manola Roig s'acostaran amb una visió crítica a la cultura clàssica, la filosofia, els nous llenguatges, la ciència i les creadores valencianes.

Alguns dels temes dels quals es tractaran són les implicacions de l'absència de les dones i les seues produccions en l'àmbit científic, cultural i històric en els continguts i manuals de l'educació secundària, de la mà de la investigadora i assessora de CEFIRE Ana López Navajas, o el paper de les dones "oblidades, esborrades i fins i tot menyspreades" al llarg de la història, per part d'Isabel Barceló, autora de Dones a Roma. Heroismes, intrigues i passions.

El biòleg i etòleg Joaquim de Túria, expert en Biodiversitat, Conservació i Evolució ens descobrirà les històries de les primatólogues, totes dones (Jane Goodall amb els ximpanzés de Gombe a Tanzània, Diane Fossey amb els goril·les de muntanya de Ruanda i el Congo, o Birute Galdikas amb els orangutans de Borneo), i Rosa Roig i Manola Roig les de les dones valencianes "sàvies, valentes i treballadores incansables que recullen en la seua obra Contem històries de dones d’ací.

Trini Moreno Cobos, creadora de la plataforma "Comunitat Virtual Dones amb Habitació Pròpia" i de Viva la Woolf, projecte per a la formació i el foment de l'apoderament de les dones reflexionarà sobre el  rol i els estereotips de gènere impresos en la nostra societat, els micromasclismes, la publicitat, les sèries televisives… 

En paraules de Rosa Mª Rodríguez Magda: “El sexisme es troba en la cultura que es transmet, al cinema, en els mitjans de comunicació, en els videojocs, en l'absència de referents femenins en els manuals educatius, en les lletres de les cançons… S'admet socialment la reificació sexual de les dones, en assumptes tan greus com puga ser la prostitució, la pornografia…, i després ens sorprenem de la violència masclista, de l'assassinat de dones".

‘Ni bruixes ni princeses’ compta amb la col·laboració de la Regidoria d'Acció Cultural de l'Ajuntament de València i forma part de "Biblioteques en Igualtat", projecte de caràcter nacional que compta amb el suport del Ministeri de Cultura a través del seu Pla de Foment de la Lectura i que entén que les biblioteques són sòcies estratègiques per al compliment de l'Agenda 2030 i la implementació dels Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS).

next

Conecta con nosotros

Valencia Plaza, desde cualquier medio

Suscríbete al boletín VP

Todos los días a primera hora en tu email


Quiero suscribirme

Acceso accionistas

 


Accionistas