Hoy es 1 de octubre y se habla de
música
Felipe VI
monarquía
casa real
caso azud
GESTIÓN DE RESIDUOS
ppcv
carlos mazón
Bétera
Castillo
CONSELL
COEPA
investidura
el callejero
mercadona
VALÈNCIA. Encara no s’ha acabat l’estiu, però este 2023 preveu ser de rècord d’onades de calor i nits tropicals. La brisa de la mar ajuda a mitigar la xafogor, però estes ciutats no estan preparades per a tanta calor. Als barris perifèrics de les ciutats, és habitual trobar refugiats climàtics a centres comercials o biblioteques.
En aquests casos, el veïnat fuig de la calor acatant polítiques espacials determinades: el consum en el cas del centre comercial o el silenci al de la biblioteca. Quina alternativa és perfecta?
Ciutats com Barcelona han pres la iniciativa d'habilitar ‘refugis climàtics’ perquè -especialment les persones més vulnerables- passen les hores més caloroses del dia a resguard. Les biblioteques, els museus o les piscines públiques han de ser alternatives a la calor, enlloc de bars o centres comercials amb aire condicionat.
Ampliar els seus horaris o aplicar descomptes són crucials per combatre la calor a totes les franges de població. A Alacant, les tres piscines municipals del Tossal, la Florida i Via Parc directament han tancat tot l’estiu, mentres que les biblioteques han obert només de 9h a 13h.
Al cas d’Alacant, l’Ajuntament assegurava l’estiu del 2019 que havia reparat deu fonts per a beure, d’un total de quaranta que té inventariades. Aproximadament una font d’aigua disponible per cada 35.000 alacantins. Tan típiques dels pobles, les fonts d'aigua potable són crucials per refrescar-se al carrer.
Encara que hagen desaparegut de la majoria de ciutats, la seua recuperació és senzilla i es poden visibilitzar mitjançant aplicacions mòbils. De fet, després d’una setmana de queixes de creueristes, Aigües d’Alacant ha instal·lat un parell de fonts d’aigua potable a l’accés de l’ascensor del Castell de Santa Bàrbara: pensat i fet.
Els parcs amb sortidors d’aigua o fonts i làmines d'aigua accessible són una idea crucial per facilitar el refresc, especialment per a xiquets. Si bé el manteniment és més delicat, a les zones amb calor més seca també es pot apostar pels núvols d'aigua polvoritzada per mitigar la calor. Així es fa a alguns xiringuitos o a la nova plaça de la Reina de València: però es tracta d’una errada. A les ciutats on predomina la humitat, com a la costa, és millor remullar-se que ruixar-se.
Ací de moment els brolladors de la plaça de l’Ajuntament fa tres anys que no funcionen. La plaça d’Espanya és una bona alternativa, encara que siga rodejat de cotxes. I a la plaça Manila o a la Via Parc suposen un dels atractius més agradables per a les vesprades dels barris del Pla i el Garbinet, respectivament.
Algunes places com la Vinya, Pare Àngel, Joan Pau II, Sant Blai, Joaquín María López, Arger, Palmeretes o Bola d’Or són idònies per convertir-se en el nou epicentre dels estius d’Alacant.