Hoy es 18 de diciembre
GRUPO PLAZA

La Unió demana 10 milions d'euros en ajudes a la Conselleria d'Agricultura

L'oli i la vinya afronten una campanya difícil: pugen els costos i cauen el consum i la producció

13/10/2023 - 

CASTELLÓ. La Unió Llauradora ha sol·licitat a la Conselleria d'Agricultura que establisca amb caràcter d'urgència una ajuda excepcional i directa a les explotacions agrícoles d'olivar i raïm de vinificació de secà de la Comunitat Valenciana. Aquesta sol·licitud sorgeix com a resposta a la disminució d'ingressos percebuts pels productors a conseqüència de l'increment de costos productius i la meteorologia adversa. Paral·lelament, ha presentat també una Proposició no de Llei a tots els grups parlamentaris de les Corts en la qual s'insta el Consell a concedir aquests suports econòmics

En la seua proposta, La Unió indica que els beneficiaris principals de l'ajuda han de ser les explotacions prioritàries definides conforme a la Llei 19/1995, de 4 de juliol, de Modernització de les Explotacions Agràries. El pressupost demandat per l’organització és de 10 milions d'euros en total, 6 per a les superfícies d'olivar de secà i 4 per a les de raïm de vinificació de secà. També se sol·licita que s'instrumente l'ajuda mitjançant un procediment de concessió directa que assegure la ràpida recepció d'aquesta per part de les persones llauradores i que garantisca els drets dels administrats afectats per la bretxa digital en les seues relacions amb l'administració.

Augments de costos de fins i tot el doble

L'organització agrària considera que l'augment del preu dels inputs, derivat de la situació per la invasió d'Ucraïna, ha provocat una situació complicada per als productors valencians. Els béns i serveis d'ús corrent en el sector han experimentat un encariment de l'ordre del 50% i, particularment alguns, com el carburant, s'han arribat a incrementar un 85% i els fertilitzants pràcticament han duplicat el seu preu. Igualment, els béns d'inversió han elevat el seu cost a l'entorn del 20%.

Aquesta situació s'ha vist agreujada també per la disminució de collita a causa de l'impacte de la sequera durant les dues últimes campanyes amb precipitacions per davall del normal. Tots dos sectors, vinya i olivar, han tingut campanyes curtes. La campanya vitivinícola de 2022 va ser una de les quatre amb menor volum de l'última dècada. Per la seua part la recol·lecció d'oliva 2022/2023 va tancar amb una producció d'una quarta part de la mitjana habitual en el sector en els últims anys. 

Males previsions per a esta campanya

Les previsions per a tots dos sectors en la present campanya no milloren i s'estimen reduccions també molt importants, fonamentalment en vi. Olivicultors i viticultors acumulen així diversos mals exercicis amb uns costos de producció molt elevats.

D'altra banda, s'ha produït, fruit de la sequera i de la invasió bèl·lica per part de Rússia a Ucraïna, una inestabilitat comercial que també ha afectat els mercats tant interns com externs, en els quals també està influint una reducció del poder adquisitiu dels productors. 

Reducció del consum de vi i d'oli

Per al vi tot això s'està traduint en una reducció del consum, més centrat en uns certs tipus, així com en dificultats excepcionals per a la seua comercialització en els principals mercats d'exportació. En el cas de l'oli d'oliva s'ha provocat, per afegiment, una espiral inflacionista del preu al consumidor amb un augment en l'últim any de quasi un 40%, encara que en el cas de l'oli de major qualitat, el verge extra, el preu s'ha triplicat. 

Aquesta pujada en destí no beneficia al conjunt dels productors d'oliva, però sí que genera efectes perversos com la disminució d'un 17% del consum intern i la caiguda de les exportacions en un 35%, en un any.

Malgrat tot això, les administracions públiques dins de les diverses mesures posades en marxa com a resposta a l'agreujament de les condicions econòmiques del sector primari pel conflicte bèl·lic a Ucraïna i de les condicions climatològiques, no han contemplat suports ni per als productors d'olivar ni per als de vinya, denuncien des de l'entitat.

En aquest sentit, el secretari general de La Unió, Carles Peris, remarca "Veiem necessari que es faça costat als productors d'aquests dos sectors situats la majoria en zones d'interior desfavorides, ja que els costos dels inputs els estan augmentant fins a nivells insostenibles i les seues produccions no poden trobar una eixida normal al mercat".

Peris indica que cal reaccionar "amb eficiència i eficàcia davant la situació descrita, per la qual cosa és urgent instrumentar des de Conselleria la concessió directa i excepcional d'una ajuda a fi de compensar les negatives conseqüències econòmiques del conflicte bèl·lic a Ucraïna, agreujada per les circumstàncies climatològiques, per a les explotacions agràries en els sectors d'olivar i vinya en secà".

Noticias relacionadas

next

Conecta con nosotros

Valencia Plaza, desde cualquier medio

Suscríbete al boletín VP

Todos los días a primera hora en tu email


Quiero suscribirme

Acceso accionistas

 


Accionistas