'Stereotype Trap' compta amb una subvenció de més de 300.000 euros i involucrarà a 120 alumnes

Ontinyent liderarà un projecte europeu amb huit països per fer front al estereotips de gènere

1/08/2024 - 

VALÈNCIA (VP). La ciutat d’Ontinyent liderarà el projecte europeu 'Stereotype Trap', que involucra 8 països en fer front al estereotips de gènere en el treball domèstic i cures familiars. El projecte, pressupostat en 345.725 euros, està subvencionat al 90% pel programa europeu CERV (Ciutadania, Igualtat, Drets i Valors Democràtics) i involucrarà a 120 alumnes de centres educatius ontinyentins, tal com explicaven aquest dijous en roda de premsa el regidor de Projectes Europeus, Juan Pablo Úbeda, i la regidora d’Igualtat, Paula Soler.

Segons explicava Úbeda, “una volta més la qualitat dels projectes que es presenten des d’Ontinyent ha estat reconeguda, ja que vam obtindre 95 punts dels 100 possibles, i hem presentat un dels únics 20 projectes aprovats en concurrència competitiva amb altres dels 27 estats membres de la UE més Islàndia, Noruega i Liechtenstein”.

El regidor explicava que l’Ajuntament va a ser l’entitat coordinadora d’un projecte que es desenvoluparà durant un periode de 24 mesos, i que també inclou com a entitats sòcies als ajuntaments de Grande-Synthe (França), Alba Iulia (Romania), Lousada (Portugal) i Athinenour (Xipre) ; a més de l’ONG Fattoria Pugliese Diffusa (Itàlia) i els centres de formació Celje (Eslovènia) i BCLL (Bulgària). 

En paraules de Juan Pablo Úbeda, “estos últims anys s’han invertit i es continua invertint a Ontinyent prop de 8 milions d’Euros amb ajudes europees de programes com EDUSI o Next Generation, i estem molt orgullosos de que a més de seguir transformat la ciutat a partir de les infrastructures, també obtingam ajudes per transformar la societat impulsant drets i valors en aspectes com la igualtat de gènere”.

La regidora d’Igualtat, Paula Soler, explicava que l’objectiu del projecte “és buscar l’arrel del problema de la desigualtat en rols de gènere en l’àmbit privat, impulsant des de les escoles una campanya internacional per combatre els treballs estereotipats de gènere, tal com el treball domèstic i de cures familiars, per tal d’introduir plans educatius a les escoles per a promoure la igualtat i desconstruir els rols tradicionalment assignats a xiquets i xiquetes”.

Soler detallava que els objectius específics del projecte són investigar els factors socioculturals que afecten la bretxa de gènere en la cura i tasques domèstiques des del punt de vista jove; dissenyar un itinerari de capacitació a les escoles que aborde la co-responsabilitat en l'àmbit privat i conscienciar sobre la co-responsabilitat familiar des d'edats joves. 

Estos objectius es desenvoluparan en tres fases: una primera d'investigació i anàlisi a través d'estudis actuals, estadístiques publicades i enquestes que faran els 8 països participants; altra de tallers d'aprenentatge a les escoles per treballar les causes profundes de la bretxa de gènere en treballs domèstics i cures familiars; i una tercera fase de sensibilització a travès de campanyes marketing al carrer utilitzant espais i mobiliari públic com ara “mupis” interactius per apropar els resultats dels tallers a tota la ciutadania.

Paula Soler explicava que en la fase II “s'escollira entre les escoles participants el tipus de taller, i es comptarà amb la participació de 120 alumnes de cada pais, sent la totalitat dels alumnes d’Espanya de centres educatius d’Ontinyent, ja que som la ciutat coordinadora”. La regidora destacava que “l’aposta per la igualtat que ve fent l’àrea d’Igualtat als últims anys, tant en l’etapa de la meua companya Natàlia Enguix com a regidora com en la present, així com el treball de l’àrea de projectes europeus, i la implicació de les tècniques municipals, ens estan duent a ser un referent també a Europa. L’aposta per la igualtat i la qualitat dels projectes ontinyentins ens ha portat ara a liderar aquest projecte i ser rellevants també a Europa”, destacava.

Noticias relacionadas