GRUPO PLAZA

de categoria

Parlar valencià és un acte de terrorisme

22/05/2018 - 

VALÈNCIA. La setmana passada s’omplien les xarxes de missatges en el coixinet #microespañolismos contant casos de menyspreu a qui no parla castellà. Missatges de gallecs, bascos, catalans, asturians i molts valencians que denunciaven situacions reals en les quals havien sigut insultats o menyspreats per no parlar en castellà. Esta reacció espontània apareix en contraposició al rebuig cada volta major que patim aquells que escrivim, parlem o ens comuniquem en una altra llengua diferent del castellà. A València cada volta passa més sovint, tot i que diu el nostre Estatut que “s’atorgarà especial protecció i respecte a la recuperació del valencià”. Ara resulta que (per a alguns) parlar valencià genera “violència”, i si generes violència en les interpretacions actuals del nou codi penal, eres terrorista. Esta exageració la feia a l’inrevés un “còmic” valencià presumptament patrocinat (segurament en negre) per polítics de l’oposició que deia “a ver si hablar castellano ahora va a ser terrorismo”. El botxí és qui es fa la víctima, toca’t els ous! Perquè així el que intenten és que tot el que siga diferent, acabe passant de ser incòmode a ser inclús delictiu. Si continuem per este camí arribarà un punt en el qual:

-Fer una torraeta en compte d’una barbacoa, serà una provocació.

-Menjar putxero i no cocido, un acte de rebel·lió.

-Parlar-li valencià a un xiquet en públic una falta d’educació.

-Escoltar a Ovidi, Zoo, Raimon o Obrin Pas en qualsevol discomòbil o revetlla serà motiu de prohibició. Com la prohibició per part de Heineken d’un concert d’Ebri Knight i Herba Negra a València per les pressions de col·lectius ultra conservadors.

-Els llibres de Joan Fuster i els poemes d’Estellés desapareixeran de les biblioteques per ser doctrinaris. De fet tancaran les biblioteques que són una despesa inútil. I Les pel·lícules de Berlanga, i els poemes de Miguel Hernández potser també se les carreguen, ja ficats millor no fer curt.

-I la Muixeranga d’Algemesí només podrà eixir en actes religiosos, i dins del seu poble, que això de fer castells humans pareix molt català.

-Les falles començaran a escriure els seus cartells en castellà i en anglés, perquè la prioritat la té el turista.

-L’himne millor el traduïm al castellà que diuen això de “daurades” i “arracades” en compte de “doraes” i “pendents” i això és catalanista.

-I res de donar subvenció al valencià, donem-li subvenció al castellà que és la llengua demonitzada i la que necessitem potenciar.

-A l’escola, en una horeta de valencià a la setmana prou, no siga cas que algú vullga estudiar una carrera universitària en valencià. I per descomptat caldrà canviar acadèmics de la llengua perquè l’AVL (Acadèmia Valenciana de la Llengua) entre en “raó”, s’oblide del valencià de poble i potencie l’apitxat capitalí, canvie la legalitat vigent, admeta que el valencià i el català són totalment diferents, i puguem per fi escriure en sainet i carregar-nos el que queda de la nostra llengua.

-De fet a la tele si el parlen un poc que siga en apitxat, però els castellanoparlants també paguen la tele pública i tenen dret a què els parlen en castellà als informatius d’À punt, que és la tele de tots i òbviament no tenim més opcions d’informar-nos en castellà a les altres 100 cadenes estatals.

-I per l’amor de déu, actualitzeu el Tribunal de les Aigües, que fa més de mil anys que està en marxa i encara no els ha pegat per parlar en “cristià”.

-Si tens algun familiar directe català (pares o fills) automàticament podràs optar a un curs subvencionat de des-adoctrinament. Ja que tots sabem que com deia Toni Cantó a les escoles valencianes s’adoctrina, jo pensava que es referia a les creus en les parets, les fotos del rei i als mestres de religió, però crec que ell es referia a algun muntatge que estaran coent per a demonitzar l’educació pública.

- I els metges hauran de deprendre anglés, si algú diu parrusset en comptes de pussy o xufeta en comtes de willy caldrà donar-los pastilles per a la memòria, que segur que alguna cosa mala els passa.

Doctrina

Imagineu que un partit polític crida a denunciar als policies que multen per aparcar en el carril bus, perquè estan fent doctrina quan multen a qui incomplix la llei. Això ha passat ara amb el Partit Popular, que ha obert una web per a denunciar el que ells consideren doctrina a les aules, i que no és res més que atacar a qui respecta la legalitat vigent. Perquè en matèria lingüística l’AVL és l’ens competent segons l’Estatut, i ells han establit que: "el valencià, pròpiament dit, es va conformar a partir del segle XIII, en què fou dut ací pels repobladors catalans i aragonesos vinguts amb Jaume I, com demostra la història, la documentació medieval, l'onomàstica i la filologia, en especial la fonètica, la morfologia, la sintaxi i el lèxic històrics, que mostren la seua procedència del llatí". I continua: “per això, valencians, catalans, balears, i els habitants d'altres territoris de l'antiga Corona d'Aragó, compartim una mateixa llengua, tot i que a causa del pas dels segles cada zona ha mantingut o incorporat formes i vocables propis".

Podem estar d’acord o no, plantejar una història alternativa com el creacionisme i negar la teoria de l’evolució. Però ficar als mestres en el punt de mira per fer el seu treball i respectar la llei i la teoria més acceptada acadèmicament és un precedent perillós. Què serà el pròxim? Atacar als qui defensen que la terra és redona? A aquells que mantenen que girem al voltant dels sol i no és el sol qui gira al voltant nostre…?

Personalment voldria que no em tocaren massa el valencià, i que tampoc em toquen el castellà, que va patir un atac indignant recentment a Nova York. Per això en comptes d’usar les llengües per a atacar-nos, per a dividir, i per a buscar vots. Perquè no les gastem, les defensem, les fem servir en harmonia i les protegim com el que són: part fonamental de la nostra cultura i el nostre patrimoni immaterial.

Noticias relacionadas

next

Conecta con nosotros

Valencia Plaza, desde cualquier medio

Suscríbete al boletín VP

Todos los días a primera hora en tu email