GRUPO PLAZA

de categoria

Per què hauria d’apuntar-me a una falla?

6/03/2018 - 

VALÈNCIA. Les falles involucren directament a unes 100.000 persones, un de cada 8 habitants de València capital és faller censat, i molts altres freqüenten els casals en qualitat de fills, pares o parelles de fallers. Però a banda dels fallers registrats al cens i dels habituals en les comissions, molta més gent està involucrada en la festa i participa activament en teatre faller, concursos de paelles, playback, pilota valenciana, futbet, o simplement acudint als castells, les mascletades i les revetlles falleres. Això sense contar tota la gent que treballa directament en la festa com artistes, músics, pirotècnics, xurrers, indumentaristes i molts altres que ho fan indirectament com a cambrers, bombers o venedors de coets. Entre unes coses i altres pràcticament tots els valencians que no “peguen a fugir” en falles, estan immersos en major o menor mesura en la festa, però paga la pena fer-se faller? És una pregunta que tots els que no han sigut fallers s’han fet alguna vegada. M’apunte a la falla? Val la pena apuntar-se a una falla?

La resposta clàssica del faller és que sí, que hi ha molt de comboi, que coneixes a gent, que disfrutes de la festa des de dins, que socialitzes... Tot això està molt bé, però els motius reals per a apuntar-se a una falla en són uns altres de molt diferents. I per això, després de preguntar a uns i a d’altres sobre les vertaderes raons que espenten a un valencià a fer-se membre d’una comissió fallera, he confeccionat el següent decàleg de motius per a ser faller.

Foto: EFE

Decàleg de motius per a ser faller

1.- La impunitat

Vull tallar un carrer, el talle, sóc faller. Vull tirar coets a les 7 del matí, els tire, sóc faller. Vull recórrer la ciutat amb una banda de música que toca Despacito 25 vegades per hora, ho faig, sóc faller. En falles, dins d’uns límits legals, existix una impunitat de la qual només gaudixen els fallers que són “els amos del carxofar”.

2.- Dies lliures

Estàs en l’oficina mentres tota la ciutat està de festa, per què? Perquè no eres faller. En falles els fallers sempre s’ho arreglen per a tindre dies lliures mentre la resta de companys treballen en normalitat, així que fes-te faller i podràs demandar el teu pont llarg.

3.- La Música

Fart d’escoltar a Enrique Iglesias a tothora? Fes-te faller. Perquè si estàs dins d’una falla tindràs poder de decisió a l’hora de decidir la música que ambientarà les revetlles i discomòbils. Encara que ja saps que contra la majoria reggeatonera poc de trellat pots traure. 

4.- Alcohol

Tot l’any pagant una quota al remat té un premi... barra lliure. I si és una falla on no hi ha barra lliure, no patisques, hi ha tiquets de sobra, que hi ha més tràfic de tiquets que en l’avinguda del Cid. Així que d’una manera o d’altra, ser faller et dóna la possibilitat de passar-te una setmana bufat sense pagar.

5.- Trau la teua vena artística

T’agrada ballar, t’agrada fer teatre, t’agrada escriure, t’agraden els playbacks...? En una falla pots traure tota la teua vena artística i encarregar-te del llibret o actuar en la presentació teatralitzada. Segur que tindràs ocasions de sobra per a demostrar l’artista que habita dins de tu. 

6.- Fes negoci

No es diu massa, però per tots és sabut que en els casals es fan contactes laborals. Quan algú li pregunta a un faller: coneixes a un informàtic, fotògraf, fontaner, veterinari...? Sempre contestarà “sí, hi ha un company de la falla que ho fa súper bé”, allò que els anglesos anomenen networking.

7.- Espia al veïnat

Sempre és convenient saber qui és el teu veí, en la falla en trobaràs a molts d’ells, i t’assabentaràs de tots els xafardejos del barri. Perquè igual la propietària del restaurant eixe on mai hi ha taula, és fallera! I una vegada la conegues de la falla, sempre tindràs lloc reservat. O potser el veí del quart és un psicòpata, però si és faller com tu, almenys ja el tens vigilat.

Foto: Mer

8.- Lluir palmito

L’ofrena fallera és com la passarel·la de Milà, però en versió tradicional. Si eres fallera duràs uns vestits preciosos de seda, que tot el món alabarà, i podràs fardar de la teua tela i de les teues pintes centenàries. Si eres faller pots complir el desig secret de tants hòmens, vestir-te amb un mocador al cap i una manta al coll. Insuperable.

9.- Banc de proves

Vols dedicar-te a la cuina, a la fotografia, a cuidar de xiquets, ser coreògraf o maquilladora... la falla és el teu banc de proves ideal. Perquè en el casal qualsevol voluntari pot convertir-se en el Dj, la fotògrafa, la cuinera o el maquillador, són practiques sense remunerar però recompensades amb tiquets de beguda.

10.- Competitivitat

Eres un picat de la vida que no vol perdre ni la vergonya, no patisques, la falla és el teu lloc. Ací pots jugar al truc, al dòmino, a les bitlles (bowling) o al pàdel, perquè els fallers organitzen durant tot l’any competicions de tot tipus. I, el millor de tot, tenen premi.

Extra per a famílies en fills - Guarderia

 Foto: Mao 

Si tens fills estàs d’enhorabona, perquè les falles acostumen a tindre una secció infantil que organitza tot tipus d’activitats per als xiquets. Per tant pots fer com fan molts pares, arribar a la falla, amollar als xiquets i que córreguen, peguen bots o tiren coets mentre tu et fas un gintònic. 

A banda d’estos motius sarcàstics, hi ha unes altres raons molt més sentides:

-Poder fer part de l’ofrena és emocionant per a milers de valencians que s’estimen la Mare de Déu dels Desemparats.

-En alguns barris amb poca activitat social/cultural, el casal funciona com a lloc de reunió del veïnat i centre cultural amb exposicions i activitats constants.

-La pertinença a una falla arriba a ser com la d’un equip de futbol, els membres d’una comissió funcionen en molts casos com la teua segona família i junts patiu o gaudiu de les roïnes i de les bones notícies.

-Si t’agrada l’art i la sàtira que es troba als monuments fallers, ser part d’una comissió et possibilita ajudar activament en la plantà, visitar el taller de l’artista i conéixer de primera mà estes obres d’art efímeres.

-I per últim, però no menys important, estar en una falla és formar part de la història i tradicions de la teua terra. Tant la indumentària com la pirotècnia formen part de la nostra cultura festiva, i moltes falles tenen grups de balls tradicionals i publiquen uns llibrets amb texts i poemes molt interessants.

 Per tant ser faller pot ser un “si no pots contra ells unix-te”, però també pot ser un “vull honrar les meues tradicions i passar-ho bé formant part de la nostra meravellosa festa”. Una festa que ja és Patrimoni Immaterial de la Humanitat, i que podem començar a viure amb intensitat als carrers de desenes de pobles valencians. Òbviament si eres faller ho viuràs més intensament, però si no eres faller i t’han convençut els meus arguments a favor de fer-te, ara t’estaràs fent la següent pregunta de difícil resposta: a quina falla m’apunte

Noticias relacionadas

next

Conecta con nosotros

Valencia Plaza, desde cualquier medio

Suscríbete al boletín VP

Todos los días a primera hora en tu email