GRUPO PLAZA

50 edició

Premis Octubre: Narrativa no obté premi i assaig, poesia i teatre presenten als seus guanyadors 

El Premi de Narrativa enguany ha quedat desert

30/10/2021 - 

VALÈNCIA. Gabriel Ensenyat, Ricard Ripoll, Rafael Fabregat, Pedro Montalbán-Kroebel i Antonio Cremades són els guanyadors dels 50 Premis Octubre d’assaig, poesia, i teatre. El jurat que ha atorgat el Premi Joan Fuster d’Assaig estava format per Lluís Calvo, Martí Domínguez, Marina Massaguer, Jordi Muñoz i Carme Vidal Huguet. L’obra guanyadora, 'Fuster i els mallorquins. El debat identitari a la Mallorca tardofranquista' de Gabriel Ensenyat, ha estat escollida entre un total de 27 originals presentats. Els membres del jurat n’han valorat "l’enfocament original del tractament en comparar similituds i diferències entre totes dues societats, la mallorquina i la valenciana i com el franquisme va tractar d’anul·lar-ne la identitat".

El Premi Vicent Andrés Estellés de Poesia l'ha atorgat el jurat integrat per Lluïsa Julià, Jordi Marrugat, Ricard Mirabete, Jaume C. Pons Alorda i Ester Xargay. L’obra guanyadora, 'Fènix' de Ricard Ripoll, ha estat escollida entre un total de 116 originals presentats. Els membres del jurat n’han valorat que “es tracta d’un llibre colpidor i estremidor construït amb poemes que indaguen en la brutalitat del suïcidi”, amb una escriptura que "connecta la literatura catalana amb els corrents europeus del segle XXI. El jurat que ha atorgat el Premi Andròmina de Narrativa estava compost per Borja Bagunyà, Manuel Baixauli, Núria CadenesMarina Porras i Anna Punsoda. El jurat ha decidit declarar desert el premi, ja que "tot i destacar les virtuts parcials d’algunes obres presentades" ha considerat que "cap d’elles assoleix l’excel·lència requerida per merèixer el premi". Enguany s’hi havien presentat un total de 99 originals.

Finalment, el Premi Pere Capellà de Teatre l'ha atorgat el jurat compost per Francesc Foguet, Andreu Gomila, Manuel Molins, Fanny Tur i Aina Tur. El jurat que ha decidit concedir el premi ex-aequo a dues obres: 'Retrat de Juan Piqueras realitzat per Josep Renau', signat amb el pseudònim "Galatea" que correspon a Pedro Montalbán-Kroebel i Antonio Cremades; i 'Procés a Margarida Porete', de Rafael Fabregat, que han estat escollides entre un total de 51 originals presentats. Els jurats han valorat que "totes dues obres representen dues estètiques i dues temàtiques interessants". Així, de 'Procés a Margarida Porete' n’han dit que “recupera una figura històrica femenina fidel als seus principis i clau per a entendre el final de l’Edat Mitjana”. Mentrestant, sobre 'Retrat de Juan Piqueras realitzat per Josep Renau' n’han destacat que “rescata el crític i cinematògraf comunista Juan Piqueras i ens col·loca entre el terror feixista de la Guerra d’Espanya i un món d’avui on la història importa poc”.

Noticias relacionadas

next

Conecta con nosotros

Valencia Plaza, desde cualquier medio

Suscríbete al boletín VP

Todos los días a primera hora en tu email