Hoy es 20 de julio
GRUPO PLAZA

de categoria

Quin és el millor pla faller?

14/03/2023 - 

VALÈNCIA. Alguns diran "pegar a fugir", uns altres —fallers militants— pràcticament no eixiran del seu casal o carpa més que per a anar a l'ofrena. I la gran majoria disfrutaran i patiran a parts iguals la festa gran de València i moltes altres localitats. Quin és el pla ideal per a disfrutar d'una jornada fallera? Quin acte no pot faltar en la meua agenda estos dies? On has d'acudir si vols passar-ho de categoria internacional durant les Falles? Supose que cadascú té un pla ideal, en unes Falles cada volta més plurals i amb més opcions inclusives. Revetlles, pirotècnia, indumentària, música i falles en places i carrers, és difícil no trobar estos dies un pla que et puga convéncer. Des de calçotades populars a concursos de paelles; xarangues i bandes sonant de bon matí; rondes matineres o nocturnes entre ninots, en patins o bicicleta; correfocs, castells i globotades; molt on triar durant els dies que queden de calendari faller.

Així que he demanat opinió, per agafar idees i no errar entre tantes opcions, sobre quin seria el millor pla faller. I per començar la jornada estàndard, el clàssic, el 4-4-2, el Paquito el Chocolatero dels dies de falles el definix la periodista i presentadora de televisió Àlex Blanquer. "Un dia faller perfecte per a mi seria amb un vestit pasqüer perquè farien 25 graus i solet. Agafaria unes cervesetes fresquetes mentre veig la mascletà. Faria una volteta per les falles mentre escolte les xarangues i els coets que van sonant aleatòriament. I abans de tornar a casa, a poqueta nit, em menjaria uns bunyols de carabassa d'alguna parada. Si la cosa anara a més, res millor que rematar el dia amb una bona verbena amb els amics".

Un altre presentador de televisió, en este cas l'actor Hu Zhao, també ens proposa una sèrie de plans ideals per a Falles. El que ell sol fer és "tastar tots els bunyols de totes les paradetes del meu barri, en canvi, no tire ni un petard, ni xinos ni americans, perquè de menut ja en vaig tirar massa". Pel que fa als plans més fallers, Hu confessa que "faig la ronda de totes les falles de categoria especial i porte una llista de puntuació pròpia. També em passe un dia per l'ofrena i em pose a ballar amb els músics. I no pot fallar una visita a un castell nocturn. I mirar en À Punt la cremà de la falla de l'Ajuntament abans de baixar a la cremà de la falla del meu barri, que no sé per què, però sempre la deixen per al final molt després de cremar les falles gegants".

 Foto: EUROPA PRESS

El dissenyador Sebastián Alós té dos moments favorits que mai es perd. "Les mascletades porten a un fum de gent aglomerada i atapeïda a escoltar el soroll com si es tractara d'un concert; un concert amb silencis, amb ritme, amb textura... Una abstracció musical molt emocionant, seguida d'un moment també molt emotiu on s'obrin les reixes al públic que corre a felicitar el pirotècnic per eixe moment tan bèstia i tan màgic". I en contraposició a eixe concert, el silenci: "La cremà acaba sent un moment de silenci quasi melancòlic, molt místic, que mostra el monument esvaint-se molt a poc a poc, de forma també orquestrada i envoltat d'una multitud que el contempla calladament, convertint-lo en la millor fi de festa possible. Dos moments molt intensos que no em solc perdre."

Tornant a la tele, l'actriu i presentadora alzirenca Julieta Betancor és més partidària de disfrutar de les Falles del seu poble. I aprofita per a recordar que "Alzira som la segona potència mundial fallera". Paga la pena visitar altres localitats falleres, menys massificades i amb alternatives festives obertes a tot el món. El seu dia ideal "comença amb la despertà de bon matí, fer-te els monyos en la perruqueria i directa al passacarrer, és la meua part favorita perquè estàs tot el matí visitant falles amb la xaranga i acabes a la mascletà". I si vos agrada la cremà, el diumenge a Alzira és molt especial: "A la vesprada fem el pasdoble, que no és ballar un pasdoble a l'ús, és un concurs on cada falla es prepara un ball amb cançons modernes com Motomami o Tobogan. Un grup de la comissió prepara la corografia i desfiles pel poble. És una manera divertida d'acabar les festes abans de la part emotiva de la cremà".

Foto: EVA MÁÑEZ

De la joventut a la veterania, el periodista Paco Nadal ens recomana "alçar-se tard, perquè segurament la nit anterior s'ha allargat i no és qüestió de matinar. Arribar a la picadeta i cerveseta prèvia de la mascletà amb la colla d'amics, i d'ahí mascletà, dinar i continuar amb el tardeo entre falla i falla d'especial. Si eres faller vas a la teua falla, i si no ho eres, no passa res perquè segurament tens algun conegut en una falla per la qual pots passar-te i sumar-te al pla que tinguen muntat. I després de sopar d'orquestra en orquestra, de flor en flor, i fins que es faça de dia. Els millors dies per a fer el pla complet són el 17 i 18, entre passar a saludar per l'ofrena, aprofitar-te de les amistats que tenen falles, i fer visita a algunes orquestres diferents, que ací és possible anar rodant tota la nit perquè al final a València està tot propet, passes el dia ideal".

Bé, hi ha moltes coses més que es poden fer, i cadascú té un moment preferit. La nit de la Plantà sol ser molt especial, menys massificada, i amb l'opció d'admirar en directe com els artistes ultimen la falla mentre es dispara l'Albà de les Falles. La Cavalcada del Foc, en la vesprada de Sant Josep, tampoc és molt coneguda, i resulta molt visual i entretinguda. Així com visitar l'exposició fallera del CCCC, on Marina Puche mostra part del seu talent vinculat a les falles. En fi, que ningú es quede en casa, i disfruteu de les festes, que de segur que trobeu alguna cosa per fer en uns dies on hi ha una energia especial en l'ambient.

Noticias relacionadas

next

Conecta con nosotros

Valencia Plaza, desde cualquier medio

Suscríbete al boletín VP

Todos los días a primera hora en tu email


Quiero suscribirme

Acceso accionistas

 


Accionistas