GRUPO PLAZA

junt a Juan josé millás, o l'editorial pre-textos

Rafa Lahuerta, distinció al mèrit cultural de la Generalitat en els Premis Nou d'Octubre

7/10/2022 - 

VALÈNCIA. Noruega encara ressona quasi dos anys després de la seua publicació. El Consell ha atorgat una de les distincions al mèrit cultural del Nou d'Octubre al seu autor, Rafa Lahuerta. La novel·la va començar al seu camí amb el Premi Lletraferit de l'any 2020. En el mateix moment de la seua publicació, va tindre una ressò inèdita en la literatura en valencià dels últims anys.

Dos anys després, una traducció al castellà, quasi una desena d'edicions i més de 20.000 exemplars venuts, Noruega, editat per Llibres de la Drassana, rep ara el reconeixement de la Generalitat Valenciana. Lahuerta ha participat, des que va esclatar el fenomen, en diverses presentacions i clubs de lectura, però sempre s'ha intentat allunyar de les grans gales i reconeixements. De fet, en el propi Premi Lletraferit no va desvelar sobre què anava la novel·la, i només es va limitar a donar les gràcies.

"He escrit Noruega per a ser millor persona, no millor escriptor", va confessar a este diari en una extensa entrevista a partir del seu llibre. El viatge vital d'Albert Sanchis Bermell amb les vergonyes i les virtuts de València com a teló de fons ha estat tota una revelació durant aquests mesos. El boca-orella ha acabat de transformar-ho en un fenomen, que s'ha anat confirmant en les dades dels llibres més venuts en nombroses edicions de La Plaça del Llibre, la Fira del Llibre i diferents llistes de les pròpies llibreries i biblioteques.

Altres reconeixements de la Generalitat

Rafa Lahuerta no és l'únic reconeixement cultural de la Generalitat. Juan José Millàs rebrà el Premi de les lletres de la Generalitat, mentre que la resta de distincions al mèrit cultural han recaigut en l'artista Pilar Dolz, l'editorial Pre-Textos, l'actriu i directora teatral Magüi Mira (que va celebrar més de quatre dècades interpretant a Molly Bloom), el músic Fermín Pardo, l'artista Antoni Miró i la fotorreportera Cristina de Middel. També una de les Altes Distincions de la Generalitat ha estat per a Manuel Vicent, Premi Lletraferit de Cultura Valenciana 2022.

Para saber más

next

Conecta con nosotros

Valencia Plaza, desde cualquier medio

Suscríbete al boletín VP

Todos los días a primera hora en tu email


Quiero suscribirme