Des de fa ja algun temps la salut mental està en el centre del debat social. Lamentablement, no sempre ha sigut així i per fortuna, actualment, ocupa el lloc que li correspon. Ara, ens preocupa i ens ocupa. No pot ser d'una altra manera perquè les xifres són inquietants.
Segons revelen les conclusions del Pla Valencià de Salut Mental i addiccions 2024-27, la Comunitat Valenciana és l'autonomia espanyola amb major prevalença de trastorns mentals, amb un percentatge del 25%, enfront del 15% de la mitjana nacional. En la mateixa línia, el 42,3% de les dones i el 39,7% dels homes majors de 14 anys té risc de mala salut mental, així com el 10,7% dels xiquets menors de 15 anys. A més, la nostra comunitat registra la segona major taxa de casos atesos en Atenció Primària per ideació suïcida o intents autolítics.
Davant estes dades angoixants, el Consell no ha perdut ni un segon: destinarà a la salut mental 724 milions en esta legislatura, el major pressupost fins al moment, per a dur a terme un pla ambiciós de 80 accions, que posa el focus també en la prevenció i la detecció precoç.
Evidentment, és la Generalitat qui té la competència sanitària, però des de les diferents institucions també podem aportar el nostre granet d'arena. Això és el que estem fent des de la Diputació de València. Tota ajuda és poca davant este problema sanitari i social.
En la Diputació, per posar algun exemple, esta setmana hem inaugurat l'exposició ‘Descobrint murs’ en El Museu Valencià d’Etnologia, en col·laboració amb l'Hospital de Salut Mental Provincial. S'exposa el resultat del taller artístic-terapèutic ‘Re-Creant identitat’, una interessant iniciativa dirigida a persones diagnosticades del centre sanitari de la corporació provincial i d'altres hospitals i centres de dia. Estos tallers, que ara podem disfrutar en forma d'art, intenten afavorir el coneixement de la pròpia identitat de cadascuna de les persones participants. Un projecte artístic i inclusiu que els convide a conéixer en L’ETNO.
Per una altra costat, hem canviat el nom de l'hospital de Bétera. Ja no és Hospital Psiquiàtric, sinó Hospital de Salut Mental Provincial. Perquè les paraules, la manera de nomenar les coses, també estigmatitza. Era tan fàcil com modificar la denominació. Una ajuda senzilla en benefici dels malalts. Amb este gest, demostrem empatia, ens posem en la seua pell. Això, tractar de comprendre el que li passa a un malalt, és el primer que podem fer per a ajudar-lo.
Vull destacar això perquè, desgraciadament, els malalts mentals no sols lluiten contra la seua malaltia, sinó també contra els prejuís, i eixe és un cavall de batalla que, entre tots, hem de derrocar. Estes persones han d'intentar curar-se mentre patixen, en massa ocasions, la incomprensió de qui s’atrevix a qüestionar la seua malaltia. Podem comprendre com se sent un malalt que percep que no li prenen seriosament? Segur que sí i coincidiran amb mi que és injust i inhumà que puga arribar a ser així.
Contra això cal treballar i en això estem. Duem a terme accions per a protegir les persones diagnosticades d'alguna malaltia mental i ajudar-les en la seua recuperació perquè és possible eixir. Ara bé, per a aconseguir-ho han de tindre a prop a les seues famílies i amics, i, per descomptat, a les institucions públiques. La salut mental és cosa de tots.
Per part nostra, demostrem que la salut mental és una de les nostres prioritats amb inversió. Enguany, la institució provincial destinarà quasi 3,7 milions a esta partida perquè tenim el compromís d'estar al costat de qui ho necessita. La Diputació de València està amb els més vulnerables. La Diputació de València està amb la salut mental.