GRUPO PLAZA

pròximament en antena

Sense veïns, fi del poble: À Punt dóna forma a la despoblació rural en una nova sèrie

Rodada entre Cheste i Alfondeguilla, en plena Serrà d'Espadà, 'La Vall' comptarà amb 13 capítols d'uns 50 minuts

11/09/2018 - 

VALÈNCIA. El despoblament rural és un fet. La idealització del que ens ofereixen les grans ciutats o tal volta el ritme frenètic que agafa avui en dia la societat s'escapa de molts pobles o aldees que conviuen sobre una, cada vega més accentuada, desaparició. En efecte, a Espanya hi ha més de 4.000 municipis que pateixen la pèrdua continuada d'habitants i unes 1.840 localitats són considerades en risc d'extinció. Es tracta a més d'una problemàtica que no compren de províncies o comunitats, encara que hi ha d'algunes especialment afectades com són les dues Castelles, Aragó, Extremadura o Navarra. Així mateix, pel que fa a la Comunitat Valenciana, una de les grans perjudicades seria Castelló, on un 66% dels seus municipis continua amb risc d'extinció, segons les últimes dades de l'INE.

El pas del temps es converteix, sense dubtes, en un dels majors enemics per als pobles. I és que, què podrien fer aquests per lluitar contra un adversari que no està a l'abast de ningú? La resposta resulta intrigant o més prompte necessària. Aquest podria ser inclòs el fil conductor d'un documental amb certa perspectiva de futur. Tant de bo, encara que es corresponga a la realitat més imperiosa, els pobles "fantasma" o els municipis a la vora de l'abandó també poden ser la trama idònia d'una pel·lícula o serie que busca aprofundir-ne des dels paràmetres de la ficció.

D'aquesta manera, sota la crua realitat dels despoblaments se situa La Vall, un thiller per a À Punt televisió i a càrrec de Mediterráneo Media Entertainment, que comptarà la història d'un poble que vol evitar quedar-se despoblat. Per a això, la seua alcaldessa ofereix cases deshabitades a nous ciutadans amb l'objectiu d'evitar la seua total desaparició. Tant de bo, la part més inquietant d'aquesta història aplegarà en la mateixa arribada dels nous veïns, els quals amaguen diversos secrets... o tal volta són els seus amfitrions qui els tindran?

Dia de rodatge en les Coves de Sant Josep. Foto: Mediterráneo Media Entertainment

La Vall es presenta com un municipi imaginari amb un fons clar: la Serra d'Espadà. Precisament el seu rodatge s'ha efectuat entre Xest i Alfondeguilla, encara que també ha comptat amb altres localitzacions claus d'aquest paratge com les Coves de Sant Josep a la Vall d'Uixó. En total han sigut set les setmanes d'unes gravacions que varen començar el 7 de maig i que han sigut dirigides pels valencians Pau Martínez i Ana Ramón Rubio. Aquesta última repeteix en efecte temàtica, i no sols pel seu habitual contacte amb el gènere del thiller, i és que la cineasta va finalitzar en abril la gravació d'un documental que explora la desaparició de pobles fantasma a través de la Ruta 66 en els Estats Units.

Pel que fa a La Vall, la seua producció ha anat a quatre mans durant tot el temps, així mentre Martínez rodava als voltats de Xest, Rubio ho feia a la Plana Baixa. "Ha sigut un treball molt dur, degut que estàvem en la serra i no paràvem. Però a més, les incomoditats de rodar en exteriors sempre són major que en un plató", assenyalà Rubio sobre la seua gravació d'aquests mesos. Tant de bo, la cineasta manifesta que la bona acollida del municipi castellonenc ha servit de gran ajuda per al desenvolupament del rodatge: "Varem grabar en els carres, en diferents sets que muntàvem per tot arreu, i el poble s'ha bolcat totalment. Tant les facilitats que ens donaren els veïns i l'Ajuntament, com la feina que Pau i jo férem en la preproducció, han permés que en cap moment es note que estàvem fent el treball des de dues unitats diferents."

A aquests, se sumen altres dues peces fonamentals com han sigut David García Casany, Quico López Cebrian i Paco López Diago, encarregats del guió. Juntament amb ells, l'equip és completa amb més de 80 tècnics, 60 figurats i una vintena d'actors i actrius entre els quals destaquen Marta Belenguer, qui interpreta a l'alcaldessa d'aquest xicotet poble, i Oscar Ramos, Nazaret Aracil, Sergio Caballero, Cristina Fernández, Ciro Maro, Pilar Almeria, José Manuel Casany, Isabel Rocatti, Ximo Solano, Adeline Flaun, Joan Manuel Gurillo, Laura Romero, Ángel Figols, María Almudever, Jorge Motos, Marta Checa, Álvaro Báguena, Empar Canet i Noel Rojo, un jove de nous anys .

Foto: Mediterráneo Media Entertainment

La Vall que començarà a emetre's en aquesta nova temporada, comptarà amb 13 capítols de 50 minuts. I a través d'ells es reflectirà doncs la desconfiança d'uns veïns que han de rebre a nous habitants per al seu xicotet poble, al mateix temps que es transmetrà la il·lusió dels qui comencen una nova vida, sense oblidar el canvi, quasi "radical", que comporta passar de la urbe al camp. "Tots els personatges amaguen un secret, però serà qüestió de l'espectador anar omplint els buits de la narració", avança Ramón Rubio. La sèrie mantindrà, a més, una estètica moderna i una narrativa "actual i propera al cine". "Encara que ho hem rodat a Alfondeguilla, no la representa, perquè hem tractat que les façanes, els exteriors i els decorats sempre tinguen referències de la serra, per això hem rodat al vall, on a més els carres conserven l'estètica d'un poble antic", afegeix la cineasta valenciana.

Foto: Mediterráneo Media Entertainment 

Noticias relacionadas

next

Conecta con nosotros

Valencia Plaza, desde cualquier medio

Suscríbete al boletín VP

Todos los días a primera hora en tu email


Quiero suscribirme