After·Sun es podrà gaudir des del dijous 11 fins al diumenge 14 (tots els dies a les 20 h, llevat del diumenge a les 19 h) a la Sala Carme Teatre, abans de formar part de la programació del XXVI Festival de Teatre Clàssic del Castell de Peníscola en juliol
VALÈNCIA. After·Sun pretén seguir una línia de treball dramatúrgica que, en paraules de López Collado, “respecte l’essència de l’obra original de Gorki, però ens transporte a un univers més reconeixible, més contemporani”. After·Sun ens apropa a unes relacions més juvenils, el que la distingeix una mica de l’obra original, però sense perdre de vista que “segueixen sent uns personatges aburgesats que, degut a que ho tenen tot cobert, viuen instal·lats en una mena de frustració constant”. Esta idea ja la traslladava molt bé Gorki al segle passat, i “no ha perdut vigència”, afirma López Collado. “Hui en dia també veig a la societat molt instal·lada en la crítica i sense actuar, ni per a millorar la situació personal, ni per a millorar la situació social”.
L’obra, amb un elenc de deu actrius i actors joves, no es conforma en actualitzar l’obra de Gorki i aposta per anar més enllà, trencant la textualitat amb partitures corporals i “transcendint el text a un lloc on les paraules comencen a caducar, a no tenir valor... on els impulsos més primitius i més atàvics comencen a cobrar força”. Esta és, precisament, una de les àrees dramatúrgiques que més li interessava treballar a López Collado i que, en el marc de les Residències de Creació de la Sala Carme Teatre 2022/2023, ha pogut desenvolupar. “De vegades les paraules ja no serveixen, s’esgoten... és un terreny que permet una exploració molt més oberta del que presenta l’obra original de Gorki”.
Borja López Collado és un creador jove amb trajectòria professional en l'autoria, direcció i producció teatral, que pertany al conjunt d'autoria viva valenciana, i en el seu repertori més recent trobem les obres Licantropia, candidata a “Millor autoria revelació” als Premis Max 2021, o Hipocondriart, text que va resultar vencedor en el Torneig de Dramatúrgia Valenciana de 2020 que organitza l’Institut Valencià de Cultura (IVC). El 2020 també participa en el Torneig de dramatúrgia catalana al Festival Temporada Alta de Girona.
Com a director escènic, estrenà Última Lluna de Mercucio Montesc el passat 2022. Una ambiciosa coproducció públic-privada entre el Teatre El Musical de València i Centre Teatral Escalante, junt amb les companyies valencianes Perros Daneses i Yapadú Produccions, que revisitava el clàssic “Romeu i Julieta” de Shakespeare amb un elenc jove i s’adreçava, també, a un públic jove dins de l’univers estètic i narratiu que ja és empremta de López Collado.
También te puede interesar
El director artístico de Carme Teatre celebra los 30 años de la sala con El problema de los sombreros