GRUPO PLAZA

se presenta a la filmoteca

Un documental ret homenatge al actor Joan Monleón

13/12/2019 - 

VALÈNCIA. L’Institut Valencià de Cultura presenta a la Filmoteca el dilluns 16 de desembre, a les 19.30 hores, el documental Monle, Món, Monleón, dirigit per Àngel Martínez i produït per la Fundació AFM, que compta amb el suport de l’IVC i Levante TV en la seua presentació. Després de la projecció, tindrà lloc un col·loqui amb Angel Martínez, l’actriu Empar Ferrer i els periodistes Joan Carles Martí i Carles Gámez.

El documental analitza la figura de l’actor, cantant i còmic Joan Monleón Novejarque (València,1936-2009) que va forjar una carrera escènica, musical, cinematogràfica i televisiva entre els anys setanta i noranta del segle XX, animada per la seua distintiva figura i una expressivitat desvergonyida i sense complexos. Amb 61 minuts de durada, el documental s’estrena quan es compleixen deu anys de la desaparició de l’actor, el 28 de desembre de 2009.

Joan Monleón va crear un món propi en què la disfressa, l’artifici, la màscara, la desmesura i la mutació són sinònims de fantasia i llibertat ja fos en el paper d’un paròdic rei medieval, una orxatera valenciana, una diva del ‘bel canto’, un monsenyor d’opereta, la reina Mercedes o el mateix papa Luna en una cort de bojos insolents sota la batuta del director de cinema Carles Mira.

Monleón es va convertir en la icona d’una incipient televisió autonòmica per acabar esdevenint un fenomen mediàtic i social. La història d’un home del poble, sense altra formació que la mateixa cultura del carrer, la que va viure i conéixer darrere del taulell de l’orxateria familiar.

L’actor també fou protagonista accidental i de vegades, a contracorrent, d’alguns dels moments més significatius de la crònica contemporània valenciana.

Monleón va viure la València efervescent, cap i casal d’un valencianisme reivindicatiu i antifranquista, animada per la Cançó i els grups de teatre independent, els grans festivals de música i aplecs com a espai de llibertat en els primers anys de la Transició, l’emergència de col·lectius com el moviment gai, la defensa d’una sexualitat lliure i sense discriminacions i les primeres alertes ecologistes.

Monle, Món, Monleón indaga sobre aquest personatge que enfront del menyspreu d’una certa classe elitista, a una banda i l’altra del dial ideològic, va aconseguir l’estima i aplaudiment de la gent, que s’identificava en aquesta figura, alhora sarcàstica i plena de bonhomia.

Per tal d’analitzar aquest personatge senzill i complex, polifacètic i divers, s’ha comptat amb materials d’arxius privats inèdits, i també dels departaments de documentació de RTVV i Televisió de Catalunya, que emetrà pròximament el documental a més de Levante TV, i testimonis de col·laboradors i coneixedors de la persona i l’obra de Monleón que ens acosten a la seua figura des d’una mirada plural i reconstructora.

Entre els entrevistats figuren Albert Boadella, Ximo Puig, Arturo Valls, Eliseu Climent, Ventura Pons, Empar Ferrer, Manuel Molins, Maria Consuelo Reyna, Jordi Reig, Núria Feliu, Ferran Belda, Antonio Belart, Rafael Gasent, Lluís Fornés ‘El Sifoner’, Xavier Aliaga, Enric Benavent, Xavier Morant, Pep Doménech, Vicent Molins, Toni Peris, Enrique Fayos, Matías Real, Francesc Burgos, Maria José Muñoz Peirats, Ani Tébar i Miguel Àngel Vercher.

Noticias relacionadas

HOME MOVIE DAY  

Todo lo que nos cuentan las películas caseras de nuestros abuelos

Por  - 

El 27 de octubre se celebra el Día Internacional del Patrimonio Fílmico y el Cine Doméstico. Una buena ocasión para fisgonear en las cámaras climatizadas del Archivo de la Filmoteca de València, donde se conservan 34.741 títulos en todo tipo de formatos. Entre ellos, 10.774 se corresponden a películas de grabaciones amateur de enorme valor histórico, sociológico y artístico

next

Conecta con nosotros

Valencia Plaza, desde cualquier medio

Suscríbete al boletín VP

Todos los días a primera hora en tu email