GRUPO PLAZA

Institució Alfons el Magnànim

Un llibre de Vicent Torregrosa analitza la relació entre l'obrerisme i la renovació educativa a Xàtiva

19/01/2023 - 

VALÈNCIA (EP). La Institució Alfons el Magnànim-Centre Valencià d'Estudis i d'Investigació acaba de publicar el llibre Un mestre amb ideals. Juan Bautista Puig Crespo, de Vicent Torregrosa Barberà, en el qual s'analitza la relació entre l'obrerisme i la renovació educativa a Xàtiva, un dels dos nuclis originaris del socialisme valencià. De fet, Pablo Iglesias, el fundador del PSOE, va visitar la capital de La Costera l'any 1888.

Juan Bautista Puig (1862-1910) va ser un socialista, acabaria com a regidor del PSOE de Saragossa, que va tractar de lligar els ideals socialistes i els de la nova pedagogia que encarnava la Institución Libre de Enseñanza de Francisco Giner de los Ríos.

Ara aquest volum - el número 180 de la col·lecció Estudis Universitaris, amb disseny de la col·lecció de Fèlix Bella i el de la coberta de Juan Nava- analitza, a partir d'aquest estudi de cas de l'evolució personal i política de Puig, la transformació del camp docent i de l'ensenyament públic a la fi del segle XIX i principis del segle XX.

Puig, que va exercir la docència a L'Alcúdia, Novelda i Saragossa, va ser a més regidor a la capital d'Aragó, president de l'Associació de Mestres de la província de Saragossa i director de l'escola de la Beneficència de Saragossa, on va morir als 48 anys.

Va mostrar un gran interés per la innovació didàctica. Per açò, el llibre també incorpora moltes imatges i il·lustracions, pàgines d'un llibre de geometria i agrimensura i, també, l'excepcional mètode de cal·ligrafia (que consta de 22 quadernets), publicat per l'editorial Dalmau-Carles, com a exemplificació de la important tasca de publicacions de material docent i escolar de Juan B. Puig Crespo.

Trajectòria

Vicent Torregrosa Barberà és mestre, llicenciat en filosofia i ciències de l'educació i doctor per la Universitat de València. Des de 1974, ha desenvolupat responsabilitats docents i de gestió i d'investigació en diferents àmbits: docència i direcció del CP Bruschetti (1982-1987), Inspector d'Educació (1987-1996), professor del IES Dr. Simarro i docència, investigació i gestió en el Departament d'Educació Comparada i història de l'Educació (ECHE) de la Universitat de València.

Els seus treballs d'investigació se centren en l'organització escolar i la política educativa de l'Espanya Contemporània i la història de l'educació valenciana del XVIII al XXI, tema sobre el qual va realitzar la seua tesi doctoral, 'Política escolar a Xàtiva (1707-1833). Del reformisme il·lustrat al model educatiu liberal'.

És autor de diversos articles i d'obres, com 'Il·lustració i educació a Xàtiva', finalista en la modalitat d'Assaig i investigació dels Premis Literaris Ciutat de Xàtiva 1985, o 'Clericalisme i laicisme escolar a Xàtiva (1885-1917)', Premi Carles Sarthou d'Assaig i investigació 2004.

Noticias relacionadas

next

Conecta con nosotros

Valencia Plaza, desde cualquier medio

Suscríbete al boletín VP

Todos los días a primera hora en tu email


Quiero suscribirme