CASTELLÓ. La Universitat Jaume I ha acollit la presentació del portal ProDigital: recursos educatius oberts de les universitats valencianes per a la competència digital, resultat del projecte interuniversitari coordinat per la Universitat Jaume I en el marc del Pla UniDigital del Ministeri de Ciència, Innovació i Universitats per a l’impuls de projectes i iniciatives per a la modernització i la digitalització de les universitats. El projecte, en el qual han participat les cinc universitats públiques valencianes, ha estat finançat amb més de 900.000 euros mitjançant els fons europeus Next Generation EU de Recuperació i Resiliència.
L’objectiu del projecte ProDigital és millorar les competències digitals de la comunitat universitària i de la societat en general, mitjançant la creació de recursos educatius oberts, digitals i multimèdia agrupats en la nova plataforma compartida, que a més permet l’autoavaluació en aquest àmbit. Actualment, ProDigital conté 483 recursos educatius lliures i en obert creats per prop de 100 experts i expertes universitaris i permet treballar aspectes com ara l’alfabetització informacional, el tractament i visualització de dades, la creació de continguts digitals, la programació, l’ètica digital o la ciberseguretat, entre d’altres. A més, ofereix prop d’un centenar de cursos d’autoformació de temàtica variada, gratuïts i amb certificació de superació per al PDI, PTGAS i estudiantat de les universitats valencianes.
Durant la presentació, la rectora de la Universitat Jaume I, Eva Alcón, ha destacat que aquest projecte representa el compromís de les universitats públiques amb la formació de qualitat, oberta, accessible i adaptada a les demandes actuals de la societat, però també el potencial d’un treball col·laboratiu posat al servei de la comunitat universitària i de la societat. «Les universitats no competim, sumem esforços per transferir el coneixement a la societat».
Aquest projecte, coordinat per Francesc Esteve, delegat de la rectora per a la Transformació Docent de l’UJI, ha servit també per facilitar la col·laboració interuniversitària en el futur, atès que ha permès fer front a reptes com la identificació en els aplicatius amb usuaris de diverses universitats, l’accés extern a les diferents aules virtuals o l’intercanvi automatitzat d’informació i certificats entre les universitats.
En aquest sentit, Esteve ha agraït als responsables de les altres universitats la seua implicació en el projecte i ha assenyalat que «és un projecte que ens obri la porta a noves col·laboracions en matèria de formació entre les cinc universitats participants». Per finalitzar, ha afegit que «açò no acaba ací: ProDigital és un projecte en desenvolupament, i en les properes setmanes tenim previst ampliar significativament els materials, amb noves incorporacions i nous cursos».
ProDigital ha comptat amb coordinadors en cadascuna de les universitats públiques valencianes: José Manuel Claver, delegat de la rectora per a la Universitat Digital a la Universitat de València; Juan Carlos Morales, responsable de Sistemes i Comunicacions de la Universitat Politècnica de València; Rosana Satorre, directora de l’Institut de Ciències de l’Educació de la Universitat d’Alacant, i Federico Botella, delegat del rector per a la Transformació Digital de la Universitat Miguel Hernández d’Elx.