Hoy es 11 de diciembre
GRUPO PLAZA

Un món sostenible? / OPINIÓN

València, líder en la reducció d’emissions contaminants

El dia dels “Sants Innocents” és un bon dia per a fer broma o el que avui es coneix de manera més heterodoxa com a exercici de “post veritat”. Una vegada a l’any no fa mal pensar en un futur millor.

28/12/2017 - 

Els nous aires que circulen per València s’estan expandint ja pel món exterior. Així ho mostra un recent estudi referit a l’evolució del clima a partir de l’anàlisi de les mesures correctores introduïdes en diverses ciutats d’Europa, Amèrica, Àsia, Àfrica i Oceania per a reduir els efectes contaminants de grans nuclis de població. La investigació, publicada per la prestigiosa revista neozelandesa Scientific and Dadaistic Research, mostra com diferents iniciatives municipals sostenibles poden incidir en la reducció de Gasos d’Efecte Hivernacle (GEH), causants del canvi climàtic. Un dels resultats més cridaners és que València es situa al capdavant d’Europa respecte al percentatge de disminució, amb una rebaixa de quasi un 25% a finals de 2018 respecte als índex de 1990, any de referència de la mostra. Les raons d’eixa espectacular canvi de tendència estan motivats per factors como l’increment de l’ús de la bicicleta, el tancament al trànsit de nombroses vies públiques i l’anàlisi de l’efecte embornal del CO2 de l’Albufera, potenciat per un previsible increment del nivell d’aigua del llac, a causa de l’augment de les aportacions de l’aigua del Xúquer i una estimació d’increment de les precipitacions que permeten, segons l’estudi, augurar eixe resultat. Altres ciutats que destaquen en el rànking de majors índex de reducció d’emissions són Ciutat de Mèxic, Antananarivo a Madagascar, Los Ángeles als Estats Units i Shenzhen a la República Popular Xina.

La investigació, elaborada per universitats dels cincs continents estudiats, revetla també com la major part dels nuclis de població analitzats fregarien una forqueta d’un 20% de reducció de les emissions a finals de 2018 respecte als nivells de 1990. Eixa fita suposaria tota una revolució d’optimisme dins els, fins ara, foscos auguris de l’IPCC i les diverses cimeres sobre el clima, que plantejaven, com fa la Unió Europea, aconseguir una reducció del 20% per a l’any 2020 com a gran objectiu sobre el paper, però que en la realitat els experts consideraven quasi impossible d’aconseguir a nivell global. Ara eixe estudi planteja un nou escenari que, si continua pel mateix camí i es seguit per més ciutats, podria tindre conseqüències beneficioses en el clima en un plaç mitjà o fins i tot curt. Si es confirmen els resultats, l’increment mitjà d’ascens de la temperatura del planeta es podria situar per davall dels dos graus a finals de segle, una fita que es considerava quasi impossible d’aconsseguir. L’increment dels plans de reforestació previstos en moltes àrees urbanes incloses en l’estudi, que recull exhaustiva informació de 40 ciutats de més de 500.000 habitants, podrien fer recuperar les pluges en poc menys d’una dècada en zones del planeta on els nivell de sequera no paren de créixer any darrere any. Eixe seria el cas de la conca Mediterrània, on l’augment de la repoblació forestal en zones d’interior pròximes a la costa podria ajudar a recuperar els índex de precipitacions a mitjans de segle. 

Un pla secret

El reportatge publicat per la revista científica també descobreix un pla secret del govern de Donald Trump que reconeix implícitament l’existència del canvi climàtic. En concret, la administració nord-americana estaria estudiant la forma d’eliminar l’ús de combustibles fòssils en qualsevol àmbit d’aprofitament públic abans de 2050, i això inclou també les Forces Armades. Recents informacions filtrades pel Pentàgon parlen de noves investigacions que han obtingut importants èxits relacionades amb l’aplicació de la fusió nuclear. Uns treballs que permetrien abandonar per complet les actuals centrals basades en la fissió.

Així mateix la NASA treballa en una nova font energètica d’origen desconegut basada en l’energia solar, que permetria substituir en pocs anys els combustibles de les aeronaus civils i militars. Un anunci que coincedeix en el temps amb la informació apareguda en el New York Times sobre un programa del Departament de Defensa dels Estats Units dedicat a la “Identificació d’Amenaces Aeroespacials Avançades”, un projecte que durant anys va investigar les notícies sobre albiraments d’objectes voladors no identificats, segons ha reconegut recentment el Pentàgon, que assegura que el programa es va tancar en 2012. Encara que eixa delicada informació siga més susceptible d’aparèixer en el programa “Cuarto Milenio” que en una revista dedicada a la divulgació científica, la connexió entre les dos informacions es recollida en la publicació de Scientific and Dadaistic Research, en una informació que deixa moltes incògnites obertes sobre l’origen del descobriment energètic que estudia en secret la NASA.

A manera d’epíleg, cal recordar que en el moment de la publicació del present article tots els països del món regits pel calendari gregorià vivim en el dia 28 de desembre. Una data assenyalada dins el calendari de les festes nadalenques per a recordar, segons la tradició bíblica, l’ordre d’extermini decretada pel rei Herodes contra tots els menors de dos anys nascuts a Belén. Un relat, aparegut únicament en l’evangeli de Mateu, que va donar lloc a la denominació del dia dels “Sants Innocents”. Una oportunitat, d’acord amb la pràctica periodística, de fer broma o el que avui es coneix de manera més heterodoxa com a exercici de “post veritat”. Una vegada a l’any no fa mal pensar en un futur millor, dominat per noticies més optimistes i beneficioses encara que semblen relacionades amb un escenari fantàstic. És un bon dia per a desitjar, molt seriosament, a tots els lectors de Valencia Plaza i al món en general un feliç 2018. Esperem que vinga carregat de salut i moltes informacions sostenibles . Fins l’any que ve!.

Noticias relacionadas

next

Conecta con nosotros

Valencia Plaza, desde cualquier medio

Suscríbete al boletín VP

Todos los días a primera hora en tu email


Quiero suscribirme

Acceso accionistas

 


Accionistas