GRUPO PLAZA

'Les dones al món de l’art'

Vicent Ibiza i Osca reinvindica a través d'un llibre el paper de les pintores i escultores valencianes 

7/02/2018 - 

VALÈNCIA. La Institució Alfons el Magnànim-Centre Valencià d’Estudis i d’Investigació presenta aquest dijous 8 de febrer el llibre Les dones al món de l’art. Pintores i escultores valencianes (1500-1950), de Vicent Ibiza i Osca. L’autor estarà acompanyat en l’acte de presentació, que començarà a les 19:00 hores al Saló de Graus de la Facultat de Geografia i Història, per Yolanda Gil, professora del Departament d’Història de l’Art, i Kinga Kovacs, especialista en art visual, arquitectura i cultura.

La reflexió del llibre versa sobre com a la història de l’art oficial, "les artistes mai no han estat considerades. Artistes i obres han estat ignorades." De ahí s'orgeix la pregunta de "¿per què mai no ens hem adonat del fet que no hi ha dones artistes als llibres, ni a les col·leccions dels museus? I el que es més greu, ¿per què hem considerat normal aquesta absència?" Segons aquest la resposta és senzilla, "els erudits i creadors del gust estètic han aconseguit consolidar la idea que les dones no formen part de la creació artística".

Com deia Simone de Beauvoir, “no es naix geni, s’hi esdevé; però la condició femenina ha fet que fins ara aquest esdeveniment siga impossible”. El perquè d’aquesta impossibilitat centra aquest estudi al voltant de la creació i l’obra de les artistes valencianes. Vicent Ibiza destaca al seu llibre que “les artistes, pintores i escultores, existeixen però són sistemàticament arraconades, invisibilitzades”. Així, la història de les pintores i escultores és, per a Ibiza, la història de les dones, dels seus intents de mostrar la seua creació mentre no són considerades i són excloses de l’art oficial: “mentre la meitat de la humanitat no estiga reconeguda, mai no es podrà parlar d’una verdadera història de l’art”.

La present investigació vol així denunciar "l’absència de les artistes com un acte intencionat"; mostrant l’existència de creadores, especialment a l’àmbit valencià, en totes les èpoques i en les diverses activitats artístiques, procurant que la seua vida i la seua obra siguen conegudes i reconegudes. Aquest llibre es vol que siga "una eina fonamental per als investigadors de la matèria", que inclou dins de la historiografia oficial el treball de les artistes, "procurant que la seua obra aflore dels magatzems i es puga gaudir, amb els reconeixements que mereix, als museus".

Vicent Ibiza i Osca (Guadassuar, 1955) és llicenciat en Geografia i Història, en Història de l’Art i doctor en Filosofia per la Universitat de València. Com a investigador s’ha especialitzat en el tema dona i art, del que ha realitzat la seua tesi doctoral Dones i Art a Espanya: artistes d’abans de 1936. Obra exposada-obra desapareguda (Universitat de València, 2004). És autor dels llibres Obra de mujeres artistas en los Museos españoles. Guía de pintores y escultores: 1500-1936 (València, 2006) i Dona i art a Espanya: diccionari d’artistes d’abans de 1936 (València, 2006), publicat també per la Institució Alfons el Magnànim.


Noticias relacionadas

next

Conecta con nosotros

Valencia Plaza, desde cualquier medio

Suscríbete al boletín VP

Todos los días a primera hora en tu email