El 6é Congrés d’Estudis de la Marina Alta que es celebrarà el dos primers caps de setmana de març als municipis de Dénia, Pedreguer, Xàbia i Teulada ha organitzat com a avantsala un taller de tast de vins de la comarca dividit en cinc sessions i que començà el passat dijous 2 de febrer a la Cooperativa Agrícola Sant Vicent de Teulada.
L’objectiu de l’IECMA és donar a conéixer tots els vins amb projecció comercial de la Marina Alta, blancs, rosats, escumosos i negres, i fora de carta, misteles i algun que altre vermut. Aquesta experiència encissadora i enriquidora ens permet així fer un repàs dels cellers i de la seva producció. No podem oblidar que aquesta estimada terreta sempre ha tingut un forta tradició vitinícola i de pansa. I sinó, només cal recordar el jaciment iber de l’Alt de Benimaquia (La Xara/Dénia), el primer lloc documentat a la península de producció de vi, o la terrisseria romana de l’Almadrava (Els Poblets) on es fabricaven les àmfores per a exportar-lo. Sense deixar enrere l’època del comerç de la pansa que tigué el seu punt àlgid al S.XIX.
De la mà de la gerent de ‘Bodega Teulada’, Joselina Vallés, ens van endinsar en els vins d’aquesta cooperativa, que al 2006 va eixir del grup Bodegas Bocopa, i que enguany celebra el seu 75 aniversari . Actualment compta amb uns 110 socis que llauren terres a Teulada, Benissa, El Poble Nou de Benitatxell, Gata i Senija. La major part d’ells conreen moscatell d’Alexandria, el raïm més conegut a la comarca, i també el més dolç. Tot i que també hi ha cabuda per a d’altres varietats.
En aquest sentit, no podem oblidar, sobretot a la zona de la Vall de Pop, la varietat de raïm negre Giró. I d’altres varietats de la zona com el Trapadell o la Merseguera.
Dijous vinent serà el torn de desplaçar-nos a Ondara a l’Espai Cata Vinalia per degustar vins de ‘Bodegas Fondariu’, ‘Biomoscatell’, ‘Bodegas Parcent’, o ‘Joan de la Casa Viticultor’, tots ells conreats a bancals de la comarca. La tercera sessió es durà a terme a d’altre lloc ben conegut, la Cooperativa Valencia Virgen Pobre, a Xaló, on es tastaran els vincs blans i rosats que produeixen. I la quarta sessió a Gata de Gorgos, al Celler de la Marina, on també podrem provar d’altres vins de les ‘Bodegues Antonio Llobell’, ‘Les Freses’, ‘Bodegas Gutiérrez de la Vega’, ‘Curii Uvas & Vinos’. El taller tindrà el seu punt i final el dijous 2 de març d’altre cop a Xaló, aquest cop per tastar els vins negres i escumosos de la cooperativa de la vall de Pop.
Descubrint els nostres vins, fem comarca, fem país, i posem l’atenció en en els llauradors que tornen al camp i a les vinyes, rescatant així una part del nostre paisatge i la nostra cultura. Ara només ens falta vertebrar una miqueta més el país i aconseguir que les cartes dels restaurants reflecteixen tota aquesta riquesa vitinícola. Que la gent conega el que tenim i puga gaudir sense necessitat de ser un expert.
Cal engegar iniciatives per promoure el producte local, maridatges amb receptes i productes i vins d’ací, de la Marina Alta, que contribuisquen a crear una marca de qualitat que hauria de trobar recolçament empresarial i institucional.