GRUPO PLAZA

publica vincle editorial

Un llibre homenatja a Fina Cardona-Bosch

29/02/2024 - 

VALÈNCIA. Vincle Editorial, amb la col·laboració del PEN Català, publica Infinita. Unes lletres per a Fina Cardona-Bosch. Recordada com a poeta per Plouen pigues, Fina Cardona-Bosch va ser, en paraules de Josep Piera, "la primera dona de la Generació dels 70 que, al País Valencià, s’incorpora a la poesia catalana". Dona de gran personalitat, va desenvolupar a partir dels anys 90 i fins la seua mort una intensa carrera com a activista cultural, directora de programes de ràdio i televisió i articulista destacada en diferents revistes i diaris, especialment a Culturplaza

"Considerada per molts com una de les icones de la modernitat de la ciutat de València dels 70 i 80,  amb els seus articles i poemes, sempre des de la ironia i la consciència crítica, ens va acostumar de manera metafòrica a deambular per les galàxies, mesurar els núvols, fer ploure pigues, animar les palmeres a fer pessigolles, bullir les burletes, tancar tots els petons dins d’una bossa, comptar les síl·labes de la consciència o explicar-nos que abans que Lou Reed caminara pel costat salvatge de la vida, Ausiàs March feia anys que havia transitat camins dubtosos per la mar", explica una nota de l'editorial.

Infinita. Unes lletres per a Fina Cardona-Bosch intenta ser un homenatge a una persona tan inclassificable, polièdrica i inabastable dins de la cultura valenciana, com va ser l’autora de Pessigolles de palmera. Dividit en tres parts, en la primera el poeta i crític literari Pere Ciscar ens ofereix una aproximació a la seua obra literària, mentre que en la segona Artur Heras, Toni Mollà, Marisa Bolta, Carles Gámez, Vicent Sanchis, Isabel Robles, Vicent Garcia Devís, Fúlvia Nicolàs, Rafa Cervera, Rafa Xambó, Salvador Jàfer, Salvador Vendrell, Àngels Gregori, José Maria Azkárraga, Carme Trescolí, Ivan Garcia Moreno, Tona Català i Manolo Gil tracen diferents perfils de Fina Cardona-Bosch. 

En la última part del llibre es recuperen textos que Vicent Andrés Estellés, Maria del Mar Bonet, Josep Piera, Amparo Panadero i Enrique Cardona-Bosch dedicaren en el seu moment a l’autora infinita. El llibre es tanca amb una llista de cançons que formaren part de la banda sonora de la seua vida i que es poden escoltar en Spotify. El disseny de la coberta és del pintor Artur Heras.

Poeta, escriptora, docent i activista cultural, Fina Cardona-Bosch (València, 1957-2022) va publicar molt jove dos poemaris: Plouen pigues (3i4, 1978, finalista del Premis Octubre), prologat per Vicent Andrés Estellés, i Pessigolles de palmera (Llibres del Mall, 1981) amb un escrit introductori de Maria del Mar Bonet. Més tard publica la plaqueta Nus mariner (Lletres de canvi, 1982) i va ser antologada per Antònia Cabanilles a La vella pell de l’alba (Poesia catalana al País Valencià, 1973-1985). A partir de 1990 desenvolupa una intensa activitat en la premsa, la ràdio i la televisió amb programes com La otra mitad (Circuit valencià de TVE), Tres en ratlla i Bypass (Canal 9 Ràdio), Nou i mix, Arrels i Spotisme il·lustrat (Canal 9). Col·labora amb el diari El País i Qué y Dónde amb la secció “Entrevistas desde el Congo”. El 2017 s’incorpora a Culturplaza amb la columna setmanal València, quina paciència, que mantindrà fins poc abans de morir.

Infinita. Unes lletres per a Fina Cardona-Bosch es presentarà el pròxim dimarts 5 de març, a les 19h., a l’Octubre Centre de Cultura Contemporània, a C/ Sant Ferran, 12 València. A l’acte de presentació hi participaran l’editor Manolo Gil, el crític literari i poeta Pere Ciscar i el pintor Artur Heras. En representació de la família Cardona-Bosch hi intervindran Lidia i Lucia Hernández Ferrer.

next

Conecta con nosotros

Valencia Plaza, desde cualquier medio

Suscríbete al boletín VP

Todos los días a primera hora en tu email


Quiero suscribirme

Acceso accionistas

 


Accionistas